Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χάπι υπερήχων «θα καταργήσει τα ενέσιμα φάρμακα» μελλοντικά

- Advertisement -

Κέμπριτζ, Μασαχουσέτη Αμερικανική εταιρεία συνεργάζεται με το ΜIΤ για την τελειοποίηση ενός ηλεκτρονικού χαπιού που εκπέμπει υπερήχους και θα μπορούσε μια μέρα να καταργήσει τις ενέσεις….

Αρκετά φάρμακα περιέχουν ως δραστικές ουσίες μόρια πρωτεϊνών, τα οποία διασπώνται από τα οξέα του στομάχου πριν προλάβουν να απορροφηθούν στο αίμα. Ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, καθώς και η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες, περιλαμβάνονται στη μεγάλη λίστα των φαρμάκων που πρέπει αναγκαστικά να χορηγούνται με ένεση, συχνά σε καθημερινή βάση.
Τη λύση θα μπορούσε να δώσει το uPill, μια συσκευή που αναπτύσσει η αμερικανική Zetroz σε συνεργασία με τον Ντάνιελ Άντερσον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης. Η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει επιθέματα και άλλες συσκευές υπερήχων που επιτρέπουν σε φαρμακευτικά μόρια να περνούν μέσα από το δέρμα.
Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, οι υπέρηχοι θερμαίνουν τους ιστούς και αυξάνουν έτσι τη διαπερατότητα της μεμβράνης των κυττάρων.
Η Zetroz ελπίζει τώρα ότι το uPill επιτρέπει την απορρόφηση πρωτεϊνικών φαρμάκων από τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος. Η φαρμακευτική ουσία καλύπτει το χάπι ως επίστρωση και διαχέεται στα κύτταρα με τη βοήθεια των ηχητικών κυμάτων.
«Είναι ακόμα νωρίς για να πούμε ότι πετύχαμε, είμαστε όμως ενθουσιασμένοι με τις πιθανές εφαρμογές. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας φαρμάκων» σχολιάζει στο New Scientist ο Δρ Άντερσον.
Όπως ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα στο συνέδριο IdeaStream που πραγματοποιήθηκε στο MIT, το χάπι δοκιμάζεται τώρα σε πειραματόζωα προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι διέρχεται με ασφάλεια από το πεπτικό σύστημα.
Αν οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, το uPill θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά τα επόμενα δύο-τρία χρόνια, με τιμή 20 με 30 δολάρια έκαστο.
Είναι βέβαια ακριβό, το πιθανότερο όμως είναι ότι οι ασθενείς δεν θα ήταν διατεθειμένοι να ανακτούν το χάπι μετά από κάθε χρήση και να το ξαναχρησιμοποιούν… 

πηγη: in.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog