Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Η ζωή του Κιθ Ρίτσαρντς

- Advertisement -


Τι καταχρήσεις έχει κάνει ο Κιθ Ρίτσαρντς στη ζωή του; Ποιες είναι οι απίθανες ιστορίες από τη ζωή των Rolling Stones on και off stage που δεν είχατε ακούσει μέχρι σήμερα; Ποια ήταν τελικά η σχέση του Μικ Τζάγκερ με τον Κιθ Ρίτσαρντς; Πως ήταν ο Κιθ Ρίτσαρντς ως πατέρας;
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απαντά στην αυτοβιογραφία του ο κιθαρίστας των θρυλικών Rolling Stones, μια από τις μεγαλύτερες ροκ εν ρολ μπάντες που άλλαξαν την ποπ κουλτούρα και την ιστορία της μουσικής. Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στην αυτοβιογραφία του Κιθ Ριτσαρντς, Life που κυκλοφορεί το Σάββατο στην Ελλάδα από τους Λατέρνατιβ (Παναγιώτης Μένεγος, Σταύρος Διοσκουρίδης) από τις εκδόσεις Ροδακιό. Την μετάφραση της αυτοβιογραφίας ενός εκ των μεγαλύτερων ροκ σταρ που έχουν βγει ποτέ, έκανε ο δημοσιογράφος Γιάννης Νένες. Με χαρά, μας μίλησε για το πώς «γνώρισε» ο ίδιος τον Κιθ Ρίτσαρντς μεταφράζοντας τις 728 σελίδες του βιβλίου.

Τι τύπος είναι ο Κιθ Ρίτσαρντς;

Είναι μεθοδικός και ξέρει να επιβιώνει. Είναι νάρκισσος (γιατί είναι ροκ σταρ) αλλά αυτοσαρκάζεται κιόλας. Είναι ειλικρινής γιατί δεν φοβάται τίποτα πλέον, αλλά και ξέρει να λέει (ή να κρύβει) στα συμφραζόμενα την αλήθεια. Είναι ντροπαλός, λίίίγο διαβολικός και νοιώθει καλά μόνο όταν είναι ανάμεσα στην «ομάδα του». Είναι συντηρητικός θα έλεγα, και απίστευτα αφοσιωμένος.

Θα συμπαθήσει τον Κιθ ο αναγνώστης διαβάζοντας αυτό το βιβλίο;

Ε, ναι. Είναι αδύνατο να μη συμπαθήσεις έναν ήρωα που ζεις μαζί του μέσα σε 700-τόσες σελίδες και σου μιλάει με τέτοιο ένθερμο τρόπο για τα πιο μεγάλα του πάθη, τη μουσική, τα ναρκωτικά, για όλη την ποπ κουλτούρα του αιώνα έτσι όπως διαμορφωνόταν, επειδή την έζησε, ήταν εκεί όταν συνέβαινε.

Τι δυσκολίες αντιμετώπισες όταν το μετέφραζες;

Στην αρχή φοβόμουν ότι δεν θα ξέρω όλες τις αργκό εκφράσεις για τα ναρκωτικά, αλλά εντάξει, τις είχα. Η μεγάλη δυσκολία τελικά ήταν οι τεχνικές λέξεις για το παίξιμο της κιθάρας, γιατί δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω ακαδημαϊκούς όρους «του ωδείου». Έπρεπε να ειπωθούν όπως μιλάει ένας ροκάς κιθαρίστας της πιάτσας. Έγιναν πολλά τηλεφωνήματα μέσα στη νύχτα σε φίλους μουσικούς για να μου εξηγήσουν τέτοιες λέξεις, και τους ευχαριστώ. Τα υπόλοιπα ήταν εύκολα. Το βιβλίο είναι γραμμένο σαν να διηγείται κάποιος ιστορίες σε έναν φίλο του – πιθανώς έτσι να έγινε μάλιστα. Έχει μία φυσική ροή που το κάνει ξεκούραστο.

Γιατί δεν βγαίνουν περισσότερες αυτοβιογραφίες στα ελληνικά; Τι πιστεύεις ότι φταίει;

Μία αυτοβιογραφία πρέπει να είναι γραμμένη δελεαστικά. Ξεφυλλίζοντάς την στο βιβλιοπωλείο, το μάτι του αναγνώστη πρέπει να αιχμαλωτίζεται από δυνατά λόγια, περιγραφές, ωραία αφήγηση. Συνήθως ένα τέτοιο flip-through δείχνει στον υποψήφιο αγοραστή πολλά ξένα ονόματα και ημερομηνίες, σημεία ίσως λίγο βαρετά. Μία καλή αυτοβιογραφία, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να έχει πλήρεις, επεξηγηματικές υποσημειώσεις –του μεταφραστή- έτσι ώστε να κάνει πιο κατανοητά τα πιθανώς άγνωστα σημεία της ξένης κουλτούρας, στον Έλληνα αναγνώστη.

Εσύ θα έκανες παρέα μαζί του;

Χμ, νομίζω ότι θα περνούσε αρκετή ώρα μέχρι να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο και να κάνουμε παρέα. Ο Κιθ τσεκάρει τους ανθρώπους που γνωρίζει πρώτη φορά βάζοντάς τους να παίξουν μουσική μαζί του, να αυτοσχεδιάσουν. Έχει ένα καταπληκτικό σημείο το βιβλίο, που περιγράφει την πρώτη φορά που συναντήθηκε με τον Tom Waits. Έκαναν κύκλους λέει, ο ένας γύρω από τον άλλο, και κοιτάζονταν στα μάτια σαν ύαινες, κάτι τέτοιο, μέχρι να βρουν το κοινό τους σημείο.

Τελικά ο Κιθ ήταν πιο σημαντικός από τον Μικ Τζάγκερ στους Rolling Stones;

Είναι αδύνατο να το ξεχωρίσεις αυτό. Δεν ισχύει άλλωστε. Οι δυo τους μαζί και μόνο μαζί, είναι το blend των Rolling Stones, μαζί και με τον Wood και τον Watts φυσικά. Ο Kιθ είναι αυτός που κρατάει δεμένο το συγκρότημα, τον ήχο τους, το ύφος, τις βάσεις και ο Mικ είναι αυτός που το απογειώνει, το κάνει να κυλάει. Ο ένας βάζει το rock και ο άλλος το roll.

Ποια ήταν η σχέση του με τον Τζάγκερ; Έγινε τίποτε ερωτικό μεταξύ τους;

Κατά κάποιο τρόπο ναι. Όταν γράφεις μουσική με τον άλλο κλειδωμένος 24 ώρες μέσα σε μία κουζίνα, ή μέσα σε ένα στούντιο κολλητά, καθισμένοι μπροστά σε ένα μικρόφωνο, να ακουμπάνε τα γόνατά σας, φάσωμα δεν είναι; Άλλωστε πηδούσαν και τις ίδιες γκόμενες. Συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν έχει καμία σημασία όμως. Αυτοί οι δύο είναι μαζί από το δημοτικό σχολείο. Έχουν περάσει μαζί τις ωραιότερες αλητείες, την πιο συναρπαστική δόξα, τα παραληρήματα, τις υπέροχες στιγμές της μουσικής. Είναι αλληλένδετοι.

Πόσο σημαντικός ήταν για τους Stones;

Ο Keith ήταν η Πέτρα κι ο Mick ήταν Που Κυλάει.

Τι επανεκτίμησες στους Rolling Stones και στον Κιθ μεταφράζοντας το βιβλίο;

Είχα ξεχάσει πόσο πολύ αγαπούσαν τα blues – το ίδιο κι εγώ. Επανεκτίμησα και χάρηκα που γνώρισα καλύτερα την πρώτη τους, blues περίοδο που δεν είχα γνωρίσει σαν οπαδός τους, ήμουν πολύ μικρός τότε. Άκουσα και πάλι τους blues δίσκους μου, συγκινήθηκα που τελικά πάντα, όλοι, γυρίζουμε πίσω στο αυθεντικό. Στις ρίζες της μουσικής. Στην απλή αλήθεια των πραγμάτων.

Τι εντύπωση σου άφησε;

Ξαναέζησα τις ωραιότερες μουσικές στιγμές των νεανικών μου χρόνων ακολουθώντας βήμα-βήμα την πορεία και τις επιρροές του, καθώς μετέφραζα. Σταματούσα το γράψιμο και ξανάκουγα τους δίσκους που ανέφερε, έψαχνα άλλα κομμάτια, άλλων καλλιτεχνών εκείνης της εποχής. Πολλές φορές έβρισκα εκφράσεις που χρησιμοποιεί στο βιβλίο, να είναι ατάκες ή σλόγκαν ή στίχοι «της μόδας» εκείνων των χρόνων. Ήταν απολαυστική εμπειρία.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 23 Ιουνίου και η παρουσίαση θα γίνει την ίδια ημέρα με ένα πολύωρο πάρτι στο χώρο του 6 D.O.G.S.

Η παρουσίαση θα ξεκινήσει στις 19.30 με συζήτηση-παρουσίαση στην οποία συμμετέχουν:

-Νίκος Πετρουλάκης – δημοσιογράφος, DJ, συλλέκτης, ίσως ο μεγαλύτερος φαν και connoisseur των Rolling Stones στην Ελλάδα

-Γιάννης Νένες – δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, μεταφραστής του βιβλίου.
-Γιώργος Νίκας – κιθαρίστας των Zebra Tracks

-Λατέρνατιβ (Σταύρος Διοσκουρίδης/ Παναγιώτης Μένεγος) – δημοσιογράφοι, ραδιοφωνικοί παραγωγοί, επιμελητές της ομώνυμης σειράς στις Εκδόσεις το Ροδακιό.

Στις 22.00 αρχίζουν τα live από μπάντες που διασκευάζουν μερικά από τα σημαντικότερα κομμάτια της 50χρονης πορείας των Rolling Stones (και παράλληλα θα μας δώσουν μια γεύση κι από το δικό τους υλικό).

-Το κοριτσίστικο τρίο των DAUGHTER διασκευάζει το ‘Playing With Fire’ (http://myspace. com/daughtertheband/music)
– Οι I SAW 43 SUNSETS φωτίζουν το ‘Paint It Black’ (http://isaw43sunsets.bandcamp.com/)
– Οι KEYSER SÖZE μεταφέρουν στα ‘90s το ‘Brown Sugar’ (http://soundcloud.com/keyser-s- ze-band)
– Οι LIARBIRDS ρετροποπάρουν πάνω στα ‘Dead Flowers’ και ‘It’s All Over Now’ (http://myspace.com/liarbirds)
– Οι MY DRUNKEN HAZE σε double bill συμμετέχουν με τα ‘Play With Fire’ & ‘Citadel’ (http://mydrunkenhaze.tumblr.com/)
– Η NEFELI WALKING UNDERCOVER τραγουδάει για την ‘Angie’ με την ακουστική της κιθάρα (http://nefeliwalkingundercover.bandcamp.com/)
– Οι SAD DISCO εκσυγχρονίζουν το groove του ‘The Last Time’ (http://myspace.com/noisily)
-Οι SPACE BLANKET μετατρέπουν σε electro δυναμίτη το ‘Jumpin’ Jack Flash’ (http://spaceblanket.gr/)
– Η STELLA των Expert Medicine με την ηλεκτρική της κιθάρα καβαλάει ‘Wild Horses’ (http://soundcloud.com/stellaonly)
– Οι YURI’S ACCIDENT μεταφράζουν στην post-punk διάλεκτο το ‘Mother’s Little Helper’ (http://soundcloud.com/yuris-accident)
-Οι ZEBRA TRACKS φλερτάρουν με την μπασογραμμή του ‘Under My Thumb’ (http://zebratracksmusic.blogspot.gr/)

Θα ακολουθήσει πάρτι με DJ sets από Dear Quentin, Untitled, Γιώργο Μιχαλόπουλο Λατέρνατιβ, κ.ά.

πηγή : tovima.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog