Είμαι υποτιτλιστής και οι καθηγήτριες στην σχολή μού μου προτείναν τούτο εδώ το online ελληνικό λεξικό. Από την εμπειρία μου και το ψάξιμο που έχω κάνει για την μετάφραση-υποτιτλισμό σεναρίων αγγλικών & αμερικανικών ταινιών και TVserial, για να βρω τις σωστές ελληνικές λέξεις και έννοιες, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι ίσως αυτό αποτελεί το καλύτερο online ελληνικό λεξικό κι ένα χρήσιμο εργαλείο, για όσους-ες ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις έννοιες πίσω από το πλούσιο λεξιλόγιό μας…
Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όλους/ες όσοι/ες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρεί να καλύψει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της -αρχαία ελληνική, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική- αλλά και στη συγχρονική της διάσταση.
Παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.
Επιδίωξή μας είναι η Πύλη να αποτελέσει χρήσιμο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό περιβάλλον για:
τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης / ξένης γλώσσας,
την υποστήριξη της έρευνας,
τη λειτουργική ένταξη και γόνιμη αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση,
την ενημέρωση σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις και γεγονότα που έχουν ως αντικείμενό τους ζητήματα σχετικά με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία και τη διδασκαλία τους, αλλά και ζητήματα εκπαιδευτικής φύσης.
Στην Πύλη έχει ενσωματωθεί το πλούσιο υλικό του Ηλεκτρονικού Κόμβου (www.komvos.edu.gr), αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο.
Η Πύλη αποτελεί ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη που τροφοδοτείται και θα τροφοδοτείται από την ερευνητική εργασία όλων των τμημάτων του ΚΕΓ.
Στοιχεία του έργου: «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και την γλωσσική εκπαίδευση»
Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το Νοέμβριο 2003 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2007.
Το Έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από Εθνικούς Πόρους.