Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα νέα σενάρια για το χρέος

- Advertisement -

Η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το «πακέτο» των μέτρων επαναφοράς του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων σε ορθή πορεία θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη επίσημων συζητήσεων μεταξύ των εταίρων με στόχο τη διευκόλυνση της Ελλάδας, ώστε να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο…

Στις Βρυξέλλες και στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει να συζητούν ανεπίσημα διάφορα σενάρια, ωστόσο τίποτα δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και την επιβεβαίωση ότι το πρόγραμμα υλοποιείται και δίνει τα πρώτα αποτέλεσμα.

Εάν όλα πάνε καλά από ελληνικής πλευράς, οι αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων θα πρέπει να αναμένονται μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου (άτυπο Εurogroup στη Λευκωσία) και 18-19 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. . Μεταξύ των δύο παραπάνω ημερομηνιών μεσολαβεί μια ενδιάμεση συνεδρίαση του Εurogroup στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Τα σενάρια που εξετάζονται σήμερα σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι τρία και λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η βαθιά ύφεση που πλήττει τη χώρα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση λόγω των εκλογών, έχει βγάλει οριστικά εκτός στόχου το πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται κι άλλου τύπου δράσεις σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να επανέλθει το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί το 2014. Η λύση αυτή έχει μεγάλο κόστος (30-40 δισ. ευρώ) και επιπλέον ορισμένες κυβερνήσεις θα έχουν πρόβλημα να αποσπάσουν τη σύμφωνη γνώμη των Κοινοβουλίων τους.

Οι άλλες δύο δεν απαιτούν άμεση άλλα έμμεση στήριξη από τους εταίρους, ενώ μειώνουν δραστικά και το ελληνικό χρέος. Η πρώτη λύση προβλέπει τη διάθεση των ελληνικών ομολόγων 50 δισ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά στο 70% της αξίας τους, καθώς και την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών που δεν συμμετείχαν στο πρώτο «κούρεμα». Η δεύτερη προβλέπει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και όλες οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως εάν εμείς τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, οι εταίροι όχι μόνο δεν θα μας εγκαταλείψουν, αλλά θα καλύψουν την απόσταση που τους αναλογεί δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας,κούρεμα θα υπάρξει υποχρεωτικά.Τα νούμερα δεν βγαίνουν.
    Αν συμμαζέψουμε τα οικονομικά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog