Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κώστας Κόλλιας: «Θα προστατευθεί η δημόσια και ιδιωτική περιουσία από τους κλέφτες μετάλλων»

- Advertisement -

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με το μείζον ζήτημα της κλοπής μετάλλων από δημόσιες εγκαταστάσεις, ζητώντας τόσο από τον Υπουργό όσο και από την Διοίκηση της Δ.Ε.Η. να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Εδώ και πολύ καιρό παρακολουθώ στενά το ζήτημα των κλοπών εις βάρος τόσο των δημόσιων υποδομών, όσο και ιδιωτών, με σκοπό την εξασφάλιση μετάλλων. Το δίκτυο της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, τα δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, τα δημόσια κτίρια και οι εγκαταστάσεις, τα αγροτικά αντλιοστάσια, οι ανεγειρόμενες οικοδομές, λεηλατούνται καθημερινά με κίνητρο το κέρδος από την παράνομη πώληση των μετάλλων. Στην Κορινθία μόνο, όπως με ενημέρωσε ο διευθυντής της ΔΕΗ Κορίνθου, ήδη έχουν κλαπεί το πρώτο εξάμηνο του 2012, εκατόν τριάντα μετασχηματιστές, οι οποίοι κόστισαν στην Επιχείρηση – και εντέλει στον φορολογούμενο- εξακόσιες με εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ περίπου. Επομένως, εάν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Περιφέρεια και κατ’ επέκταση σε όλη την Ελλάδα, μπορεί εύκολα να συμπαιράνει το μέγεθος της ζημιάς, αλλά και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μετασχηματιστών που συμπεριλαμβάνονται στην τελευταία προμήθεια της ΔΕΗ, αφορούν αντικαταστάσεις, λόγω κλοπών, και όχι τοποθέτηση νέων.
Είναι προφανές ότι, με τις διαστάσεις που έχει προσλάβει αυτή η επιδημία, η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε θέση να περιφρουρήσει όλους τους εν δυνάμει στόχους των κλεφτών, δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί σε όλα τα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό ζήτησα από την Διοίκηση της ΔΕΗ να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία της, και από τον Υπουργό να προχωρήσει σε Νομοθετική Ρύθμιση βάσει της οποίας θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα πολύτιμα μέταλλα, όπως είναι το αλουμίνιο και ο χαλκός, ώστε ανά πάσα στιγμή, η πολιτεία να γνωρίζει τον προμηθευτή, να γνωρίζει τον διακινητή αλλά και τον παραλήπτη. Τόνισα στον Υπουργό ότι Θα πρέπει να γίνει ένας πιο εντατικός έλεγχος στα παράνομα χυτήρια που λειτουργούν σήμερα και είναι αποδέκτες των κλοπιμαίων. Όπως επίσης, είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να προχωρήσει και σε πιο αυστηρές ποινές σε ότι αφορά τους κλεπταποδόχους.
Από την μεριά της η Διοίκηση της ΔΕΗ δεσμεύτηκε ότι θα αναθέσει το έργο σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης. Ενώ ο Υπουργός αντέδρασε θετικά στην πρότασή μου για δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου, η εφαρμογή του οποίου θα καλύπτει το θέμα από κάθε πτυχή, διευθετώντας ζητήματα όχι μόνο αστυνόμευσης και απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και θέματα ιχνηλασιμότητας των μεταλλικών υλικών σε όλη την διαδικασία διακίνησης. Από τους κλεπταποδόχους έως τα παράνομα χυτήρια.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με την ανταπόκριση που βρήκαν οι προτάσεις μου τόσο από τη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και από τον Υπουργό και πιστεύω ότι, εφόσον υλοποιηθούν, θα λυθούν σοβαρά προβλήματα προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.»
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog