Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Spiegel-Online:«Η τρόικα έρμαιο των πολιτικών συμφερόντων»

- Advertisement -

Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς περιττή την παρουσία των δανειστών στην Ελλάδα….

Σε άρθρο στην ηλεκτρονική σελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η τρόικα έχει «καταστεί έρμαιο των πολιτικών συμφερόντων», ενώ επισημαίνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει την αποπληρωμή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».
«Υποτίθεται ότι η τρόικα στην Αθήνα θα αποφασίσει με αμιγώς τεχνοκρατικά και ανεξάρτητα κριτήρια αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει την επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας. Ακούγεται λογικό αλλά στην πράξη δεν είναι, καθώς η τρόικα έχει καταστεί έρμαιο των συγκρούσεων πολιτικών συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει την αποπληρωμή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Σε διαφορετική περίπτωση, πολλοί θεωρούν ότι θα έχει συντελεστεί προδοσία εναντίον αυτού που συμβολίζει η Ευρώπη. Εξ ου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταδόθηκε ότι η επόμενη δόση από τις Βρυξέλλες θα πληρωθεί ακόμα και αν δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις της τρόικας.
Αν υποτεθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει τον ρόλο του «καλού αστυνομικού» εντός της τρόικας, τότε το ΔΝΤ είναι ο «κακός αστυνομικός», ο οποίος επιμένει σε μία κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση των ελεγκτών.
Το ΔΝΤ είναι διεθνής οργανισμός.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μη ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να γκρινιάζουν για τη μεγάλη οικονομική συμμετοχή του οργανισμού στην ευρω-διάσωση. Αν η τρόικα παρουσιάσει μία αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ακόμα όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ τα κράτη της ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ, λίγα πράγματα είναι γνωστά. Αν η ΕΚΤ ακολουθήσει το φυσικό της συμφέρον, θα πρέπει να συνταχτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να ζητήσει την αποπληρωμή της δόσης των 31 δισ. Ευρώ.
Στο βαθμό που δεν πληρωθεί η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αθήνα μπορεί να χρηματοδοτείται μόνον από την ΕΚΤ. Τελικά, σε περίπτωση μη πληρωμής της επόμενης δόσης, θα είναι η ΕΚΤ εκείνη, από την οποία θα εξαρτηθεί το αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή όχι. Μία όχι και τόσο ωραία απόφαση.
Καθένα λοιπόν από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα. Αυτό δεν θα ήταν κακό, αρκεί να λεγόταν δημοσίως και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα αποφάσιζε πραγματικά για τη διάσωση της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα όμως η απόφαση αυτή ανήκει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, από τους προϋπολογισμούς των οποίων προέρχονται τα αναγκαία κεφάλαια. Και αυτό όμως δεν είναι απολύτως ακριβές, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη συναίνεση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δεν θα χορηγηθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. Ακριβώς όμως επειδή θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα.
Με το που διαλύθηκε η τρόικα του SPD, ο υποψήφιος για την Καγκελαρία Στάινμπρουκ ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια έναντι των πολιτών σε σχέση με την ευρω-κρίση και επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη από τις διεθνείς αγορές για τα επόμενα 7-8 χρόνια. Ακόμα και χωρίς την έκθεση της τρόικα είναι σαφές ότι θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, αν η Ελλάδα πρόκειται να παραμείνει στο Ευρώ χωρίς να χρησιμοποιηθούν βρόμικα κόλπα από την ΕΚΤ. Η τελική, όμως, απόφαση για το αν θα συμβεί αυτό θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα».

*tovima.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog