Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τσίπρας: Θέλουν την Ελλάδα οικονομικό προτεκτοράτο

- Advertisement -

Την πίστη του, ότι μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη Ευρώπη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου στο Παρίσι, στο πλαίσιο συνάντησης των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με θέμα την αναζήτηση των εναλλακτικών λύσεων κατά της λιτότητας…

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις έως τώρα πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα, μιλώντας για « μαφία οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας », ενώ υπογράμμισε παράλληλα, «τη βαριά ευθύνη που έχουν όλοι όσοι στην Ευρώπη αποδέχονται να καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδας ».

« To κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα στην Ευρώπη » είπε, « είναι η οπισθοχώρηση της δημοκρατίας προκειμένου να προχωρήσει ένα σχέδιο βίαιης εφαρμογής των φιλελεύθερων πολιτικών. Η εμμονή των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης στις πολιτικές λιτότητας, ματώνει και καταργεί την ίδια τη δημοκρατία.

Αυτή η εμμονή δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην κρίση, είναι η ίδια η κρίση, γι αυτό οφείλουμε να ζητήσουμε από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της Ευρώπης να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα του ελληνικού λαού ».

Αναφερόμενος στην προοπτική παρέμβασης των Βρυξελών στα εθνικά κοινοβούλια για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους περαιτέρω κινδύνους που κυοφορεί το «τρίτο μνημόνιο » για την Ελλάδα.

« Αυτό που ζητούν αυτές τις μέρες από την Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο », υπογράμμισε, « είναι να μην παρασχεθεί ουσιαστικά η δυνατότητα στις ελληνικές κυβερνήσεις να ορίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας.

Με δύο λόγια δηλαδή, μετατρέπουν την Ελλάδα σε ένα « οικονομικό προτεκτοράτο » μέσα στην ευρωζώνη. Και αυτό είναι ένα πρόκριμα για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα είναι έξω και πέρα από το πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πέρα και έξω από τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής ιδέας, καταλύουν τη δημοκρατία και την λαϊκή κυριαρχία ».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συνθήκες πολιτικής όξυνσης που δημιουργεί η πολιτική λιτότητας καθώς και στην άνοδο « της επιρροής του νεοναζισμού, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους όλη την Ευρώπη,

« Θέλω να επισημάνω » είπε, « την ευθύνη που έχουν όλοι όσοι στην Ευρώπη αποδέχονται να καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα, τη βαριά ευθύνη που έχουν όλοι όσοι επιμένουν στην αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας που δημιουργεί ήδη συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης σε μια χώρα της ευρωζώνης.

Σε ερώτημα που ετέθηκε σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές εταιρείες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας θέλησε να επισημάνει « την αντίφαση που υπάρχει σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ».

« Ακόμα και μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική στη Γαλλία » είπε, « επιχειρεί να φορολογήσει με 75% τους πολύ πλούσιους, ενώ στην Ελλάδα σε όλη την εκλογική περίοδο, κυρίαρχη απειλή ήταν ότι θα έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και θα φύγουν από τη χώρα. Βλέπουμε τώρα ότι με μνημονιακές κυβερνήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις φεύγουν όπως η Κόκα-κόλα ή η Φάγε. Οι μικρομεσαίες έχουν κλείσει έτσι κι αλλιώς.

Στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια την κυβερνούσε και την οδήγησε στην κρίση μια μαφία. Η μαφία της οικονομικής, επιχειρηματικής, μιντιακής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ομως τούτες τις μέρες σπάει η « ομερτά » σπάει ο νόμος της σιωπής και βγαίνουν στη δημοσιότητα οι λίστες αυτής της οικονομικής, επιχειρηματικής και μιντιακής ολιγαρχίας που προστατεύεται από τους χρεοκοπημένους πολιτικούς προκειμένου να μην πληρώσουν φόρους όταν ο ελληνικός λαός έχει γονατίσει.

Και τώρα καταλαβαίνουμε γιατί με νύχια και με δόντια, με λύσσα, όλοι αυτοί πολεμούσαν από τον Μάϊο έως τον Ιούνιο τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την πιθανότητα να έλθει στην εξουσία ».

Στο ερώτημα του ΑΜΝΑ ποιά είναι η στρατηγική του άμεσα, εάν εύχεται την ανατροπή και πτώση της κυβέρνσης ή εάν εκτιμά ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και σκοπεύει μια μετριοπαθή πολιτική, ο κ. Τσίπρας απάντησε :

« Εάν υπήρχε η στοιχειώδης ευθιξία από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας του ελληνικού λαού, από αυτό το απαξιωμένο πολιτικό προσωπικό θα έπρεπε αντι να ετοιμάζουν να φέρουν νέα μέτρα 13,50 δισ ευρώ στο ελληνικό κοινοβούλιο, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για το ποιούς προστάτευαν, θα έπρεπε να παραιτηθούν και να δώσουν τη δυνατότητα στις υγιείς δημοκρατικές και πρατριωτικές δυνάμεις να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτήν τη μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο για να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός αλλά και για λογαριασμό όλων των λαών της Ευρώπης που βλέπουν αυτή την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας να απειλεί κεκτημένα δεκαετιών και να απειλεί και την ίδια την ευρωπαϊκή ιδέα, την προοπτική της ευημερίας και της δημοκρατίας των ευρωπαϊκών λαών.

Είμαστε ευτυχείς που σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε συμπαραστάτες τους λαούς της Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία για μια ευρύτερη πολιτική αλλαγή σε όλην την Ευρώπη. Για περισσότερη κοινονική δικαιοσύνη και δημοκρατία » είπε και πρόσθεσε :

« Σχετικά με μια πιό μετριοπαθή στάση που θα μπορούσα να κρατήσω, η απάντησή μου είναι συγκεκριμένη : Στις πολύ κρίσιμες στιγμές, στις στιγμές ιστορικής καμπής δεν υπάρχουν μέσοι όροι. Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα σταυδροδρόμι. Η ακολουθεί το δρόμο της απόλυτης παράδοσης στους κανόνες της αγοράς και ξεχνάει οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκό κεκτημένο, ή ακολουθεί τον εναλλακτικό δρόμο της επιστροφής στις βασικές αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, της κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας το κόστος της οποίας, πιστέψτε με, είναι εξαιρετικά πιό επωφελές σε σχέση με το κόστος της διάλυσης της Ευρώπης », κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog