Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΙΝΔΥΝΟΣ: Θα πάθετε πλάκα εάν μάθετε τι κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα!

- Advertisement -

«Βόμβα» για τη δημόσια υγεία αποτελεί το νέφος…
αιθαλομίχλης που έχει σχηματιστεί πάνω από την Αθήνα. Οι επιστήμονες κρούουν κώδωνα κινδύνου και τονίζουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ώστε να απαλλαγεί η ατμόσφαιρα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων από το πέπλο της ρύπανσης.

Για να αντιληφθείτε καλύτερα τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία μας, είναι ενδεικτικό ότι το δίμηνο Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013 οι μέσες συγκεντρώσεις στην Αθήνα κινούνται, κατά μέσο όρο, πάνω από το όριο των 50 μg/m3 ΑΣ10, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο και από το όριο των 40 μg/m3 ΑΣ10 ως ετήσιος μέσος όρος.

Πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών κατέγραψε υπερπολλαπλάσια υπέρβαση μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων στις ακόλουθες περιοχές: Λυκόβρυση, οδό Αριστοτέλους,  Πειραιά,  Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες, ενώ στο Μαρούσι ήταν κάπως καλύτερα τα αιωρούμενα σωματίδια.
Ενώ  οι ειδικοί κάνουν λόγο μέχρι και για κίνδυνο αύξησης του ποσοστού θνησιμότητας.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαγιάννης, καθηγητής στο ΕΜΠ, τονίζει πως στις βραδινές ώρες- αιχμής για τη θέρμανση, οι μέσες συγκεντρώσεις φτάνουν και τα 70 μg/m3, αποδεικνύοντας ότι η έξαρση του νέφους είναι αποτέλεσμα της θέρμανσης και όχι της κυκλοφορίας οχημάτων, που βαίνει συνεχώς μειούμενη. Το πιο επικίνδυνο δε είναι ότι υπάρχει ισχυρή παρουσία των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων τα οποία «εισχωρούν πιο βαθιά» στον ανθρώπινο οργανισμό.  Και δε φτάνει αυτό, αλλά το νέφος που αναπνέουμε δεν είναι απλά «σκόνη», αλλά σωματίδια που εμπεριέχουν σε μεγάλο ποσοστό χημικές ενώσεις του θείου και του αζώτου, βαρέα μέταλλα, άνθρακα κ.λπ. Η σκόνη είναι συνήθως 3% – 5%, ενώ ξεπερνά το 10% όταν έρχεται αφρικανική σκόνη.

Τι θα μπορούσε να γίνει

Ο κύριος Παπαγιάννης τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού για την επικινδυνότητα από την καύση μη πιστοποιημένων προϊόντων ξυλείας, τη δραστική μείωση και αποθάρρυνση της καύσης ξυλείας, την προώθηση χρήσης φυσικού αερίου και υγραερίου και βεβαίως τη βελτίωση της θερμομόνωσης σε κατοικίες και δημόσια κτίρια.

Η ζημιά είναι μακροπρόθεσμη

Πρώιμοι θάνατοι σε άτομα με βεβαρημένη υγεία, καρδιακά επεισόδια, επιδείνωση άσθματος, ελάττωση πνευμονικής λειτουργίας, αύξηση πνευμονικών συμπτωμάτων (βήχας, δυσκολία αναπνοής) είναι ορισμένες από τις άμεσες επιπτώσεις του νέφους. Το ρινικό σύστημα των κατοίκων της Αθήνας είναι βεβαρημένο σε σχέση με εκείνων της επαρχίας, παρουσιάζοντας αλλοιώσεις και μείωση της δυνατότητας φιλτραρίσματος του αέρα!

Πηγή: Καθημερινή

*star

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εγω να δεχθώ οτι όλα είναι αληθινά.
    Για την ταμπακέρα όμως τίποτα;
    Γιατί δεν λένε να μειώσουν τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ,ετσι ώστε να μπορεί ο κοσμάκης να προμηθευτεί καύσιμα για τον χειμώνα και να μήν καίει στα τζάκια και στις σόμπες του ότι βρεί;;

  2. s-spinos:

    Μα άμα θα μιλούσαν για την ταμπακιέρα, οι τραπεζίτες Λάτσηδες, Λαυρεντιάδηδες, Σαλέοι κλπ ευγενή λαμόγια, θα τους έκοβαν το μισθό και το δικαίωμα να εκδίδουν φυλλάδες σαν την Καθημερινή.

    Γι αυτό μην αγοράζετε τις φυλλάδες τους , μην παρακολουθείτε τα κανάλια τους, είναι το μόνο που τους κόφτει και τους πονάει, το χρήμα, ενώ σε εμάς δεν στοιχίζει τίποτα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog