Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ακεραιότητα: Σημαντικότατο στοιχείο της ηγεσίας

- Advertisement -

Απο το βιβλίο «Αναπτύξτε τον ηγέτη μέσα σας» του John Maxwell
Στο λεξικό, στο λήμμα ακεραιότητα, συναντούμε τον ορισμό, «η ιδιότητα του ακέραιου, η ολότητα, η αρτιότητα». Όταν διαθέτω ακεραιότητα, τα λόγια ταιριάζουν με τα έργα μου…
Είμαι αυτός που είμαι, ανεξάρτητα από τον τόπο ή τον άνθρωπο με τον οποίο βρίσκομαι.

Η ακεραιότητα δεν έχει τόσο να κάνει με αυτό που κάνουμε όσο με αυτό που είμαστε. Το ογδόντα πέντε τοις εκατό των γνώσεων αποκτώνται μέσω οπτικών ερεθισμάτων, το 10 τοις εκατό μέσω ακουστικών ερεθισμάτων, και το 1 τοις εκατό μέσω των υπολοίπων αισθήσεων. Έτσι, έχει νόημα το ότι όσο περισσότερο οι οπαδοί βλέπουν και ακούν τον ηγέτη τους να δείχνει συνέπεια στις πράξεις και τα λόγια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δική τους συνέπεια και πίστη. Αυτό που ακούν το καταλαβαίνουν. Αυτό που βλέπουν το πιστεύουν! Πολλές φορές, επιχειρούμε να κινητοποιήσουμε τους οπαδούς μας με ευτελή και ανούσια κόλπα. Αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι δεν είναι ένα σύνθημα για το στόμα τους, αλλά ένα πρότυπο για την ψυχή τους.

Ο Αιζενχάουερ είπε το εξής: «Για να γίνει κάποιος ηγέτης πρέπει να έχει οπαδούς. Και για να αποκτήσει κάποιος οπαδούς, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Συνεπώς, το υπέρτατο προσόν για έναν ηγέτη είναι αναμφισβήτητα η ακεραιότητα. Χωρίς αυτή, δεν είναι δυνατή καμία πραγματική επιτυχία, είτε στη συμμορία της γειτονιάς, είτε στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, είτε στο στρατό, είτε σε κάποιο γραφείο. Αν κάποιος αποκαλυφθεί από τους συνεργάτες του ένοχος ή ψεύτης, αν ανακαλύψουν ότι δε διαθέτει ειλικρίνεια και ακεραιότητα, θα αποτύχει. Η διδασκαλία του πρέπει να συμφωνεί με τις πράξεις του. Συνεπώς, η πρωταρχική ανάγκη συνοψίζεται στην ακεραιότητα και τους υψηλούς στόχους.

Η ακεραιότητα δεν είναι δεδομένη στη ζωή του καθενός. Είναι αποτέλεσμα της αυτοπειθαρχίας, της εσωτερικής πίστης και της απόφασης που παίρνει κάποιος να είναι επίμονα τίμιος σε όλες τις περιστάσεις της ζωής του. Δυστυχώς, στο σημερινό κόσμο η δύναμη του χαρακτήρα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ως αποτέλεσμα, δε συναντούμε, πολλά σύγχρονα πρότυπα ακεραιότητας. Ο πολιτισμός μας έχει παραγάγει ελάχιστους ήρωες που αντέχουν στο χρόνο, λίγα πρότυπα αρετής. Έχουμε μεταλλαχθεί σε μια μάζα μίμων, αλλά υπάρχουν ελάχιστοι ηγέτες άξιοι για να τους μιμηθούμε.

Ο Μπίλλυ Γκράχαμ είπε: «Η ακεραιότητα είναι το συνδετικό υλικό που εμποδίζει τον τρόπο ζωής μας να καταρρεύσει. Πρέπει διαρκώς να αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε ανέπαφη την ακεραιότητά μας. Αν χάσουμε τα πλούτη μας, δε χάνουμε τίποτε. Αν χάσουμε την υγεία μας, χάνουμε κάτι. Αν χάσουμε το χαρακτήρα μας, χάνουμε τα πάντα».

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog