Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κέικ σοκολάτας: Αντικαταστήσαμε τα αυγά με πουρέ μήλου και το βούτυρο με ελαιόλαδο!

- Advertisement -

Μια συνταγή βασισμένη στην αντικατάσταση των αυγών με πουρέ μήλου και του βούτυρου ή της μαργαρίνης με ελαιόλαδο. Απόλυτα χορτοφαγική για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, υγιεινή και σοκολατένια!!!…

Υλικά
300 gr πουρές μήλου
100 gr ζάχαρη
100 gr ελαιόλαδο
150 gr xυμό πορτοκάλι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι μπέηκιν πάουντερ
βανίλια
300 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
70 gr καλό κακάο


Παρασκευή
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε τον πουρέ μήλου με το χυμό και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλάτι και χτυπάμε ελαφρά.
Βάζουμε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Λαδώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με κακάο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς περίπου για 30′-40′ στον αέρα.
Αφού κρυώσει λίγο, βγάζουμε το κέηκ απ΄τη φόρμα και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Προαιρετικά αχνίζουμε με ζάχαρη, γλασσάρουμε με γλάσσο πορτοκαλιού ή συνοδεύουμε με σάλτσα σοκολάτας.

greenchef

Πως θα φτιάξετε τον πουρέ μήλου:
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μήλα
χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
50 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
2 ξύλα κανέλας
Στην πράξη:
Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε τον χυμό του σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Από κάθε μήλο που καθαρίζουμε, ρίχνουμε τα κυβάκια στο μπολ με το λεμόνι. Έτσι μέχρι να τελειώσουμε το καθάρισμα όλων των μήλων, τα μήλα μας δεν θα μαυρίσουν και θα είναι άσπρα άσπρα.

Στην συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά
σε μια κατσαρόλα (όχι πολύ μεγάλη) και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά (με ανώτερο το 9
χαμηλώνουμε στο 4), σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε τα υλικά να
βράσουν για 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας.

Τώρα, εξαρτάται πως σας αρέσει η σάλτσα. Αν την προτιμάτε με κομματάκια μήλου, τότε λιώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ένα πιρούνι. Εμάς μας αρέσει χωρίς πολλά κομματάκια, οπότε χτυπάω όλα τα υλικά στο μπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα. Βάζουμε την σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και την φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό. Επίσης στην κατάψυξη διατηρείται για πάνω από ένα χρόνο, φυλαγμένη σε πλαστικό τάπερ ή δοχείο.

Σημειώσεις:
1) Τα παραπάνω υλικά δίνουν ένα μεγαλούτσικο βαζάκι με νόστιμη σάλτσα μήλου. Σχεδόν ποτέ δεν κάνω μία δόση, πάντα κάνω διπλή και τριπλή.
2) Το βασικό στην σάλτσα μήλου, είναι η ποιότητα των μήλων που θα διαλέξουμε. Τα μήλα πρέπει να είναι κόκκινα, σφιχτά και ΓΛΥΚΑ. Η γλυκύτητα των μήλων θα επηρεάσει και την γλυκύτητα της σάλτσας. Αν την θέλετε πιο γλυκιά, απλά προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμα στο τέλος, όταν λιώσετε τα μήλα και όσο ακόμα είναι ζεστά.
3) Την σάλτσα μήλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ένα σωρό τρόπους. Όπως είπαμε ταιριάζει υπέροχα πάνω σε ψητά, κυρίως χοιρινό ή γαλοπούλα. Μπορούμε όμως να την βάλουμε και στην ζύμη κέικ μήλου ή σε μαφινάκια, σε
τάρτες, καθώς επίσης να φτιάξουμε πάστα φλώρα αντικαθιστώντας την
μαρμελάδα με σάλτσα μήλου.

Ακόμα ταιριάζει υπέροχα πάνω από το γιαουρτάκι μαςή ακόμα και πάνω από παγωτό. Αλλά και πάνω από φρυγανισμένα ψωμάκια, συνοδεύει το καφεδάκι μας στο πρωινό. Κατά καιρούς ανακαλύπτω ένα σωρό τρόπους να αξιοποιήσω την αγαπημένη μου σάλτσα μήλου. Δοκιμάστε την, θα την λατρέψετε!
Καλή επιτυχία!

 
συνταγές της καρδιάς
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog