Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Όταν η κρίση αγγίζει τα παιδιά! Πως μπορούμε λοιπόν εμείς σαν γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα;

- Advertisement -

Η οικονομική κρίση, πέραν των αλλαγών που έχει επιφέρει στη ζωή όλων μας, έχει ως φυσική εξέλιξη τα παιδιά να νιώθουν ανασφάλεια, φόβο και άγχος. Το πρόβλημα αυτό όμως γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για παιδιά, των οποίων οι γονείς δεν… μπορούν πλέον να πληρώνουν τα δίδακτρα του σχολείου, του φροντιστηρίου ή οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας. Πόσο μάλλον για τα παιδιά των οικογενειών που αναγκάζονται να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή λόγω απόλυσης ή λόγω αλλαγής θέσης. Πως μπορούμε λοιπόν εμείς σαν γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα πραγματικότητα;

Ξεκινάμε από κάτι βασικό, που οι περισσότεροι γονείς αποφεύγουν να κάνουν. Εξηγούμε με απλά λόγια στο παιδί το λόγο που αναγκαστήκαμε να μετακομίσουμε ή να το αλλάξουμε σχολείο, προσπαθώντας παράλληλα να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας. Πρέπει πάντα να υπάρχει στο μυαλό μας ότι όσο πιο αγχωμένοι και προβληματισμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο μπορεί να επιβαρυνθεί η ψυχολογία τους. Άλλωστε δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε τα παιδιά να νιώθουν ενοχές ή οποιαδήποτε ευθύνη, που φυσικά δεν τους αναλογεί.

Επιπλέον, φροντίζουμε να συμμετέχουμε σε κοινές δραστηριότητες με το παιδί για να γνωρίσει καλύτερα τη νέα περιοχή και παράλληλα, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε μέρη που θα μπορούσαν να το κάνει να περάσει όμορφα. Αν το παιδί φοβάται ότι θα χάσει τους φίλους από την παλιά γειτονιά ή το προηγούμενο σχολείο, το προτρέπουμε να τους καλεί τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι για να παίξουν ή να δούνε μια ταινία. Επίσης, οργανώνουμε συναντήσεις με παλιούς και νέους συμμαθητές, ώστε να δημιουργηθούν νέοι δεσμοί και να σταθεροποιηθούν οι παλαιότεροι. Μικρά και απλά πράγματα, που μπορούν όμως να βοηθήσουν στο να διατηρήσει το παιδί μια υγιή ψυχολογία.

Η συναισθηματική ευεξία των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από τη γονεϊκή φροντίδα. Τονίστε στα παιδιά σας τα θετικά που μπορεί να φέρει μια νέα αλλαγή και βοηθήστε τα να έτσι ν’ανταπεξέλθουν σε ό,τι και αν αλλάξει μελλοντικά στη ζωή τους.

* Η Χρυσάνθη Πασσά είναι Ψυχολόγος,MSc Αναπτυξιακές Διαταραχές

rizopoulospost.com

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog