Η Κύπρος αλλάζει, μαζί και η κοινωνική σύνθεση του νησιού. Πολλοί εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα, εφόσον αποδείχτηκε “λίγη” για τις προσδοκίες τους. Η φωτογραφία μιας επιγραφής σε εθνικό οδικό δίκτυο που προκάλεσε αίσθηση…..

“Στους δρόμους της κυπριακής πρωτεύουσας, οι ενδείξεις ότι η χώρα διασχίζει το κατώφλι της οικονομικής καταστροφής είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχει κόσμος να διαμαρτυρηθεί για το καθημερινό δράμα που βιώνει. Οι δρόμοι ερήμωσαν, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά. Μόνο δημοσιογράφοι από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια κυκλοφορούν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής”.
Αυτή είναι η χαρακτηριστική περιγραφή του Ρώσου δημοσιογράφου Алексей Бережков, ο οποίος αυτές τις ημέρες παρατηρεί την Κύπρο, από μία διαφορετική οπτική γωνία και σίγουρα όχι αυτή, της καθαρά μαθηματικής ή οικονομικής.
“Σημάδι ότι τα πράγματα στο νησί δεν πηγαίνουν καλά, είναι οι επιγραφές σε βενζινάδικα ότι δέχονται και πιστωτικές κάρτες.
Οι ουρές στα ΑΤΜ για λίγα μετρητά, αντικατοπτρίζει την προβληματική εικόνα του νησιού. Σε πολλά μηχανήματα δεν υπάρχουν όμως χρήματα.
Όπως πάντα το Σαββατοκύριακο σε ένα καφέ στο κέντρο της πόλης είναι γεμάτο επισκέπτες. Στο σύνολό τους, οι Κύπριοι συζητούν τα προβλήματά τους και κατηγορούν την κυβέρνηση και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν μιλήσεις έστω για λίγα λεπτά με κάποιον Κύπριο πολίτη, θα καταλάβεις αμέσως το μέγεθος του θυμού που σιγοβράζει μέσα του”.

“Αυτό είναι καθαρή προδοσία από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας”, είπε στο Ρώσο δημοσιογράφο, ο νεαρός αξιωματικός Ανδρέας .
Ο ίδιος δεν μπορούσε πέρυσι το καλοκαίρι να φανταστεί ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στη χώρα του, ενώ σχολίασε τις κυβερνήσεις τελείως ανίσχυρες να διαπραγματευτούν.
Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της “τρόικας”, δηλώνει “αηδιασμένος”.
“Ποτέ δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, παρά μόνο συμφέροντα. Και η Κύπρος έπεσε θύμα τους”, είπε ο ίδιος, ο οποίος εργάζεται σε ρωσική εταιρία στην Κύπρο και σήμερα καλείται να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.
Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ δήλωσε νωρίτερα ότι επρόκειτο να ζητήσει από Ρώσους επιχειρηματίες για να μην φύγουν από την Κύπρο.
Επιβεβαίωσε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με Ρώσους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο νησί.
“Θα προσπαθήσω να τους πείσω να μην αποσύρουν τα χρήματά τους από τη χώρα, για να μην κάνουν την κατάσταση χειρότερη,”, φέρεται να είπε.
Και τότε είναι που στον εθνικό δρόμο Λεμεσού – Λευκωσίας εμφανίστηκε μια τεράστια επιγραφή που αναφέρει στα ρώσικα, σχεδόν εκλιπαρώντας: ‘Μην μας προδώσετε, αδέρφια”.*news247.gr