Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Πως ο Κυριάκος θα κάνει πράξη την «υπόσχεση» για απολύσεις στο δημόσιο

- Advertisement -

Του Ανδρέα Μπελεγρή –

Το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο ευελπιστούν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης να έχουν τελεσιδικήσει οι εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια 6.000 συμβασιούχων…

Με τη νομοθετική διάταξη που ετοιμάζει ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου πρόκειται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ζητάει η τρόικα.

Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζεται να διασωθούν περισσότεροι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού είναι εκατοντάδες οι προσφυγές δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η νομοθετική διάταξη θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα από τα δικαστήρια. Οι βασικές δεξαμενές συμβασιούχων, των οποίων οι υποθέσεις θα εκδικαστούν, εντοπίζονται κυρίως στον τομέα της Παιδείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν οι περιπτώσεις των υπαλλήλων που απασχολούνται στον τομέα της Υγείας. Η συζήτηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών είχε ξεκινήσει από τα τέλη Απριλίου, ωστόσο είχε συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη. Τότε ο κ. Ρουπακιώτης είχε συγκρουστεί με τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη για το συγκεκριμένο θέμα, προκαλώντας άλλη μια μίνι κυβερνητική κρίση στο πλαίσιο της τρικομματικής κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των κυρίων Κυριάκου Μητσοτάκη και Αθανασίου, οι δύο νυν υπουργοί ταυτίζονται και συμφωνούν στην άμεση κατάθεση της σχετικής νομοθετικής διάταξης.

Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στόχος του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να προχωρήσει το μέτρο της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς προηγουμένως να μπουν σε διαθεσιμότητα. Η κινητικότητα θα αποτελέσει άλλωστε τον βασικό στόχο του υπουργού. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να μετακινηθούν 12.500 υπάλληλοι και μέχρι το τέλος του 2014 ο ίδιος αριθμός. Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα έχουν μετακινηθεί περισσότεροι από 1.800 υπάλληλοι. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης θα ασκήσει πίεση στα Πειθαρχικά Συμβούλια προκειμένου να εξετάζουν με ταχύτερους ρυθμούς υποθέσεις «επίορκων» υπαλλήλων, αλλά επίσης να ολοκληρωθεί άμεσα η εξέταση όλων των δικαιολογητικών που χρησιμοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να ανέλθουν στην ιεραρχία, αφού εικάζεται ότι πολλά από αυτά είναι πλαστά.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα το απόγευμα με την τρόικα. Στη συνάντηση αυτή θα γίνει η πρώτη συζήτηση για απολύσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει παράταση για την κινητικότητα των 12.500 από τρεις έως πέντε μήνες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών απαιτούν να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα έως το τέλος του Ιουλίου, κάτι που συνεργάτες του νέου υπουργού θεωρούν ανέφικτο να συμβεί. Στο θέμα των απολύσεων ο κ. Μητσοτάκης θα υποστηρίξει πως η δέσμευση της χώρας για 2.000 απολύσεις έχει καλυφθεί μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Επομένως το θέμα που θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης θα είναι οι δεξαμενές απολύσεων για τους επόμενους 2.000, που είναι η δέσμευση της χώρας για το τέλος του 2013.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θεωρούν πως ο νέος υπουργός μπορεί να συνομιλήσει με την τρόικα σε μια καλή βάση αξιοπιστίας, δεδομένων των «διαχρονικών και ξεκάθαρων θέσεων για το Δημόσιο». Οι συνεργάτες του νέου υπουργού υποστηρίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης «δεν είναι υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας για τη δημιουργία ενός νέου Δημοσίου». Ο κ. Μητσοτάκης, επιπλέον, θα προσπαθήσει να υπερβεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, εκτιμώντας πως ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι των δανειστών θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν γίνει εθνική πολιτική. Συγκεκριμένα, ο νέος υπουργός αναφέρει σε συνεργάτες του πως «η μείωση του όγκου των διοικητικών μονάδων, η αξιολόγηση, η αξιοκρατία και η κινητικότητα είναι υποχρεώσεις που πρώτοι εμείς θα έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει».

Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων είναι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Την αναδιάρθρωση αυτού του φορέα έχει αναλάβει η νέα αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά, η οποία συνάντησε γι’ αυτό το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα σε λειτουργία και δεν θα επιλεγεί λύση τύπου ΕΡΤ. Από τη συγχώνευση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ υπολογίζεται πως το προσωπικό του δημόσιου τομέα θα μειωθεί κατά 1.000 άτομα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog