Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τρεις ελληνικές επιχειρήσεις στις 100 πιο “φιλόξενες” της χρονιάς

- Advertisement -

Οι 100 Εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη – Τρεις ελληνικές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Λίστα κάνουν τους υπαλλήλους τους χαρούμενους καθημερινά
“Μη βροντοχτυπάς τις χάντρες, η δουλειά κάνει τους άντρες”, λέει το γνωστό τραγούδι…

Όταν η εργασία γίνεται καθημερινά σε φιλόξενο εργασιακό περιβάλλον που εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους, τότε η δυσφορία περνάει σε δεύτερο επίπεδο.

Κάποιες εταιρείες εκεί έξω, εν μέσω οικονομικής κρίσης, καταφέρνουν να συνδυάζουν την αποδοτικότητα με το ευχάριστο περιβάλλον και να διακρίνονται για αυτό. Ανάμεσα στις 100 πιο “φιλόξενες”, και τρεις ελληνικές. Ας δούμε ποιες είναι και γιατί βραβεύτηκαν.

Το “Great Place to Work® Institute” βράβευσε την Πέμπτη το βράδυ, σε μια εορταστική εκδήλωση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας τις 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη για το 2013 μεταξύ των οποίων διακρίνονται και τρείς αμιγώς ελληνικές εταιρείες.

Στην Ευρωπαϊκή έρευνα Best Workplaces συμμετείχαν πάνω από 589.000 εργαζόμενοι που εργάζονται σε περισσότερες από 2100 επιχειρήσεις σε 19 χώρες της Ευρώπης και αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα διεθνώς για το εργασιακό περιβάλλον.

Η Microsoft κατατάχθηκε πρώτη στη λίστα με τις καλύτερες πολυεθνικές εταιρείες. Η Capital One από την Αγγλία και η Futurice από τη Φινλανδία, κατατάχθηκαν πρώτες στις λίστες με τις καλύτερες μεγάλες και τις καλύτερες μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Οι εταιρείες από την Ελλάδα που βραβεύθηκαν ως European Best Workplaces 2013 είναι οι εξής:

Στην κατηγορία Πολυεθνικές Εταιρείες (βραβεύθηκαν 25 συνολικά εταιρείες):

Κατάταξη – Εταιρεία – Αριθμός Ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες διακρίθηκε

Στην κατηγορία Πολυεθνικές Εταιρείες (βραβεύθηκαν 25 συνολικά εταιρείες):

Microsoft (πρώτη στην κατάταξη, διάκριση σε 18 χώρες)

Diageo (Νο 7 στην κατάταξη, διάκριση σε 5 χώρες)

Mars (διάκριση σε 14 χώρες)

Novartis (διάκριση σε 4 χώρες)

Ελαΐς-Unilever (διάκριση σε 3 χώρες)

Στην κατηγορία Μεγάλου Μεγέθους Εταιρείες – Εταιρείες με περισσότερους από 500 εργαζόμενους (βραβεύθηκαν 25 συνολικά εταιρείες):

Κατάταξη – Εταιρεία

5 – Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

18 – Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

Στην κατηγορία Μικρού και Μεσαίου Μεγέθους Εταιρείες – Εταιρείες με 50 έως 500 εργαζόμενους (βραβεύθηκαν 50 συνολικά εταιρείες):

Κατάταξη – Εταιρεία

48 – Μέλισσα-Κίκιζας ΑΒΕΕΤ

Σχετικά με τη λίστα Best Workplaces Europe:

Στη Λίστα Best Workplaces Europe περιλαμβάνεται η κατάταξη των 100 καλύτερων επιχειρήσεων για να εργαστεί κάποιος στην Ευρώπη. Οι εταιρείες που πετυχαίνουν με την αξιολόγησή τους την ένταξή τους στη λίστα αυτή κατηγοριοποιούνται ανάλογα σε μια από τις ακόλουθες κατηγορίες:

-Κατηγορία Πολυεθνικών (25 επιχειρήσεις)

-Μεγάλες επιχειρήσεις – με 500+ εργαζόμενους (25 επιχειρήσεις)

-Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – με 50 έως 499 (50 επιχειρήσεις)

Μια εταιρεία για να είναι υποψήφια να μπει στη λίστα των πολυεθνικών πρέπει να:

· Απασχολεί τουλάχιστον 1000 εργαζόμενους παγκοσμίως

· Απασχολεί το 40% του προσωπικού της εκτός της χώρας όπου βρίσκονται τα κεντρικά της γραφεία

·  Εμφανίζεται σε τρεις τουλάχιστον εθνικές Best Workplaces λίστες στην Ευρώπη

Το σκορ μιας πολυεθνικής υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των σκορ στις χώρες που διακρίθηκε, ζυγισμένο ανάλογα με τo σύνολο των εργαζομένων της σε κάθε μία από αυτές τις χώρες. Επιπλέον, μια πολυεθνική μπορεί να λάβει μπόνους σκορ έως και 25% βάσει των εξής:

· Τον αριθμό των χωρών στις οποίες διακρίθηκε ως Best Workplace

· Την αναλογία του προσωπικού που απασχολεί η πολυεθνική στην Ευρώπη σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Για να δείτε την πλήρη λίστα με τις εταιρείες που διακρίνονται ως European Best Workplaces 2013 μπείτε εδώ: www.greatplacetowork.net/best-companies/europe

Οφέλη μιας επιχείρησης με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Ανάπτυξη και επέκταση χαρακτηρίζουν ορισμένους τομείς, αβεβαιότητα για το μέλλον του ευρώ οδηγούν άλλους. Κάποιες οικονομίες αναπτύσσονται, ενώ πολλές εξακολουθούν να αγωνίζονται εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της κρίσης.

Ανεξάρτητα από το εάν μια εταιρεία αναπτύσσεται, έχει σταθερή πορεία ή αντιμετωπίζει προκλήσεις, το ότι συμπεριλαμβάνεται στις 100 εταιρείες με το Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον στην Ευρώπη αποδεικνύει ότι η δημιουργία και η διατήρηση ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος της έχει κάνει καλό.

Βασικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει μια εταιρεία που διακρίνεται μπορεί να είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση του προσωπικού της (ενδεχόμενα και προσλήψεις), η μείωση του κόστους εργασίας της, η αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας της και η αυξημένη τιμή της μετοχής της.

Όλες οι εταιρείες που διακρίνονται ανάμεσα στις 100 καλύτερες της Ευρώπης έχουν αναγνωριστεί ως Best Workplaces και στις χώρες τους.

Αυτό που τις ενώνει ανεξαρτήτως κλάδου, οικονομίας και κουλτούρας, είναι μια ηγεσία με όραμα και με δέσμευση για τη δημιουργία ενός εργασιακού κλίματος, όπου οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τη διοίκηση, είναι υπερήφανοι για αυτό που κάνουν και απολαμβάνουν τη συνεργασία με τους συναδέλφους τους. Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν αφοσιωμένους εργαζόμενους οι οποίοι είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν την επιχείρηση τόσο σε περιόδους ανάπτυξης – όσο και οικονομικής αβεβαιότητας”, αναφέρει το Great Place to Work® Institute.

“Όλες οι εταιρείες που αναγνωρίζονται από το Great Place to Work® ως Best Workplaces έχουν χτίσει μια κουλτούρα εμπιστοσύνης και δημιουργούν πρότυπα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο Robert Levering, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Great Place to Work® διεθνώς.

“Το επίτευγμα αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη της ηγεσίας της επιχείρησης και τη δέσμευσή της για την οικοδόμηση ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος ανεξάρτητα από τη χώρα, τη βιομηχανία ή το μέγεθος. Είτε οι οικονομίες των χωρών τους αναπτύσσονται είτε βρίσκονται υπό πίεση, οι εταιρείες αυτές αναγνωρίζουν τη σημασία της εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την υπερηφάνεια και τη συντροφικότητα και το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει στην απόδοση της επιχείρησης.”

Το Great Place to Work® μελετά επιχειρήσεις για περισσότερα από 20 χρόνια. Οι εταιρείες που έχουν εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις στην αγορά και προσελκύουν και διατηρούν πιο εύκολα τα ταλέντα.

Η δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί ένα ισχυρό ανταγωνιστικό εργαλείο.

Ο κος Δημήτρης Γκανούδης, Γενικός Διευθυντής του Great Place to Work® στην Ελλάδα, δήλωσε:

“Χαίρομαι που σε μια τόσο δύσκολη για τον τόπο οικονομική περίοδο έχουμε 8 εταιρείες από την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 100 καλύτερων Ευρωπαϊκών. Αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για όλη την αγορά, που δείχνει ότι η προσήλωση στη δημιουργία ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος είναι ίσως ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης και αντίστασης στη στασιμότητα… “.

To “Who is who” των διακριθέντων ελληνικών εταιρειών:

Νοσοκομείο Υγεία

Το Υγεία ιδρύθηκε το 1970 από μια ομάδα Ελλήνων ιατρών, με στόχο τη δημιουργία ενός προτύπου για τη χώρα μας Ιδιωτικού Νοσοκομείου. Είναι το πρώτο μεγάλο Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα που λειτούργησε στην Ελλάδα και το νοσοκομείο αυτό είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές Νοσοκομειακές Μονάδες της χώρας.

Το Υγειά αποτελεί το Νοσοκομείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα AIDS, έγινε η πρώτη στην Ευρώπη εμφύτευση ραδιενεργών κόκκων σε καρκίνο του προστάτη, ενώ το Μάιο του 1989 στο Νοσοκομείο έλαβε χώρα επιτυχής διαχωρισμός Σιαμαίων.

Το 2013 βραβεύτηκε ως ο καλύτερος εργοδότης στην Ευρώπη στο διαγωνισμό European Business Awards 2012/2013.

Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

H εταιρεία Διαμαντής Μασούτης αποτελείται σήμερα από μια αναπτυσσόμενη αλυσίδα 224 σουπερμάρκετ, 19 Cash&Carry, 3 πρατηρίων βενζίνης και ενός συνεδριακού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα ενώ απασχολεί περίπου 6.000 υπαλλήλους.

Όπως αναφέρουν τα διευθυντικά στελέχη της, σε όσους εργαζομένους κλείνουν 15 χρόνια η εταιρεία δίνει ρολόι χειρός στη γιορτή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η προσφερόμενη δε εκπαίδευση περιλαμβάνει μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες, μαθήματα υπολογιστών κ.ά. Παράλληλα διοργανώνονται σεμινάρια ανάπτυξης της ομαδικότητας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Πήλιο, Κρήτη, Χαλκιδική, Πιερία, Καστοριά κ.ά.

Πρόσφατα, η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. βραβεύτηκε ως Διαμάντι της ελληνικής οικονομίας και μια από τις υγιέστερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις (Diamonds of the Greek Economy-The Most Admired Enterprises), κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Stat Bank.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Radisson Blue Park Hotel με τη συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού κόσμου. Οι εταιρείες βραβεύτηκαν με βάση 10 αυστηρά οικονομικά κριτήρια που θέτει η Stat Bank.

Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων

Η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας δραστηριοποιείται από το 1947 στην παραγωγή ζυμαρικών (Μέλισσα, Primo Gusto, Stella, Avez, Deveta, Βλάχα) και τη διακίνηση τροφίμων (τοματικών προϊόντων και κονσερβοποιημένων φρούτων) ενώ από το 2012 αντιπροσωπεύει τα προϊόντα Heinz. H κουλτούρα της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικογενειακή παράδοση, αφού ενισχύονται η συναδελφικότητα και η ζεστασιά μεταξύ όλων των εργαζομένων αλλά και των συνταξιοδοτηθέντων.

Απόδειξη των παραπάνω, η δημιουργία τον Μάιο του 2011 από μια ομάδα εργαζομένων ενός μικρού μουσείου με παλιά αντικείμενα γραφείων, αποθήκης και εργοστασίου της εταιρείας όπου σε μια μικρή τελετή εγκαινίων παρευρέθησαν και οι συνταξιούχοι της εταιρείας.

Κάθε χρόνο η εταιρεία αναδεικνύει τον Πωλητή της Χρονιάς, ενώ για τους πρώτους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους τους προσφέρονται αναμνηστικές πλακέτες με τον λόγο βράβευσής τους αλλά και ημέρες τιμητικής άδειας σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι υπερέβησαν τα ωράρια εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την εταιρεία με τιμητικές πλακέτες και δώρα, ενώ κάθε δύο μήνες τους παρέχονται προϊόντα, όπως ακριβώς συνέβαινε και όταν ήταν ενεργοί υπάλληλοι.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog