Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τι σημαίνει η φράση του Βελουχιώτη «Καλή Αντάμωση στα γουναράδικα» που έκανε άνω κάτω τη Βουλή

- Advertisement -

Ηταν μια λαϊκή έκφραση που αγαπούσε να χρησιμοποιεί ο Αρης Βελουχιώτης, το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα», που χθες, παραφρασμένο σχετικά ως ραντεβού προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Τι σημαίνει όμως και πως προέκυψε αυτή τη φράση…

Κάθε φορά που οι αλεπούδες έβγαιναν προς αναζήτηση τροφής, λέει ο λαός, ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και έλεγαν μεταξύ τους σα γούρι τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Αν δηλαδή έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόνταν πάλι στον πάγκο του γουναρά. Η έκφραση αυτή πήρε χρήση στην καθημερινή γλώσσα του λαού και υιοθετήθηκε από τον Αρη Βελουχιώτη που όταν την έλεγε, αναφερόταν στο πιθανό μέλλον τόσο του ίδιου όσο βέβαια και των συντρόφων του.

Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»…Η ΑΛΛΙΩΣ…ΠΟΓΚΡΟΜ…ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ…ΟΧΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ…ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΩΡΑΙΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ…..Χ.Α.

  2. ΡΕ ΑΠΟΓΟΝΕ ΣΒΑΣΤΙΚΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ Χ.Α.,ΑΣΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ,ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΕΧΕΙΣ ΤΟ ΣΠΟΡ.
    ΓΡΑΨΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΗΣ,ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΔΩ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΚΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΟΥΛΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ.
    ΠΟΥΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ,ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog