Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το πάρκο Δεξαμενής αργοπεθαίνει, ένας πολίτης αντιστέκεται ήσυχα.Της Μαργαρίτας Τζαβάρα

- Advertisement -

Σήμερα το μεσημέρι ένας κύριος άφησε τη μεσημεριανή του ξεκούραση, πήρε την εργαλειοθήκη του και πήγε με δική του πρωτοβουλία στο πάρκο Δεξαμενής στο Λουτράκι με σκοπό να επισκευάσει τόσο την παιδική χαρά, όσο και τα όργανα γυμναστικής που ζουν εδώ και καιρό «πληγωμένα»….
Μία τέτοια εικόνα δεν μπορεί παρά να γεννά χαρά και ελπίδα για τούτο τον τόπο. Ωστόσο, οι παράμετροι είναι πολλές και οι ευθύνες αρκετά σοβαρές για να αφεθούμε σε αυτή τη σπουδαία , κατά τα άλλα, πράξη εθελοντισμού.

Έχουμε την ευκαιρία, σα δημότες της πόλης του Λουτρακίου, να απολαμβάνουμε όμορφες γωνιές της. Να παίζουν τα παιδιά μας, να αθλούμαστε, να σταματάμε να πάρουμε μία ανάσα ευχαρίστησης μέσα στη μέρα μας, να συγκεντρωνόμαστε σε παρέες και να παράγουμε πολιτισμό.

Έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ελεύθερα χρήση πολλών δημόσιων χώρων. Ωστόσο, αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί από εμάς είναι ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να παρεμβαίνουμε με ένα τρόπο που μόνο ο ανθρώπινος εγωισμός επινοεί σε αυτά τα ελάχιστα μέρη ουσιαστικής αναψυχής. Όταν η χρήση δε γίνεται με σεβασμό φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε το πάρκο που θυμόμαστε σαν παιδιά να γερνάει όχι φυσικά, αλλά μέσω του ανθρώπινου χεριού .

Είναι μία μορφή βίας να χαίρεσαι όλα αυτά που σου προσφέρει το πάρκο Δεξαμενής και φεύγοντας να το αφήνεις κακοποιημένο. Οι κούνιες και οι τσουλήθρες να αιωρούνται, τα όργανα γυμναστικής να ημιλειτουργούν, πρόκες πάνω στη σκηνή του θεάτρου και απομεινάρια από τις καρέκλες που πριν λίγες μέρες αφαιρέθηκαν από το χώρο παραστάσεων.

Αναρωτιέμαι ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη για αυτή την κατάσταση. Εμείς, οι πολίτες, που το καταστρέφουμε ή η δημοτική αρχή που το βλέπει να αργοπεθαίνει και δεν φροντίζει να το προστατεύσει και να το θεραπεύσει.; Είναι προφανές ότι η ευθύνη βαραίνει και τις δύο πλευρές.

Για μία ώρα τουλάχιστον ο κύριος έκλεινε όποια πληγή μπορούσε με γνώμονα την αυτοδιάθεσή του και την αγάπη. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης να αφιερώνει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του για τους συμπολίτες του.

Ακόμη κι αν το φόντο αυτής της ιστορίας είναι γκρίζο, η εικόνα αυτού του ανθρώπου είναι συγκινητική και η πράξη του αξιέπαινη. Μπορούμε , ωστόσο, να έχουμε κατά νου ότι η αυτοδιαχείριση των γειτονιών είναι μία εξαιρετική ιδέα που γεννήθηκε μέσα στην κρίση χωρίς να λησμονούμε βέβαια πως οι πολίτες και οι δημότες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το κράτος και το δήμο ,  αντίστοιχα, ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε αυτούς.

Μαργαρίτα Τζαβάρα
Δημοσιογράφος 

- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητή κα Τζαβάρα,
    Παρότι είναι απόλυτα κατανοητό το άρθρο σας, και παρότι σε ένα ιδανικό κόσμο θα έπρεπε οι δημότες να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα για αυτά που χαίρονται και τους ανήκουν, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια εποχή έντονου στρες και μελαγχολίας, απόρροια της γενικότερης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, που οδηγεί σε απάθεια και απραξία.
    Ακόμη και έτσι όμως, συνεχίζουμε να πληρώνουμε. Και οι δικοί μου λογαριασμοί για δημοτικά τέλη, είναι 75 ευρώ.
    Όταν σε κάθε λογαριασμό που έρχεται, περιλαμβάνονται για κάθε σπίτι 30-40 ευρώ δημοτικά τέλη, οι απαιτήσεις των δημοτών, των κατοίκων και των επισκεπτών είναι αντίστοιχες.
    Ας αφήσουμε λοιπόν τις δικές μας ευθύνες, και ας δούμε τις ευθύνες αυτών που εισπράτουν ανταποδοτικά τέλη, χωρίς να ανταποδίδουν, ήτοι την δημοτική αρχή. Όπως και η Λουτράκι ΑΕ, η οποία εισπράτει κανονικά για τις μισθώσεις, αλλά και για τις όποιες εκδηλώσεις ζητηθούν, χωρίς να κάνει τίποτα έναντι αυτών.
    Ανίκανα, άσχετα και επικίνδυνα ανθρωπάκια που ξέχασαν πολύ γρήγορα το λόγο που επιλέγησαν, μας κοροιδεύουν και μας εμπαίζουν, αδιαφορώντας παντελώς για το κοινό καλό, όντας προσκολλημένοι σε προσωπικές επιδιώξεις και ιδιοτέλεια.
    Ε λοιπόν κα Τζαβάρα, είναι κρίμα και ατόπημα να τους δίνετε, έστω και άθελά σας, το δικαίωμα στην συνυπευθυνότητα, αφού η ευθύνη, αλλά και η υποχρέωση είναι ακέραιη και αποκλειστική στους κ.κ. Λογοθέτη, Μουζάκη και τους υπολοίπους.
    Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι ο εθελοντισμός είναι θαυμαστός μεν, όχι όμως για έργα και υπηρεσίες που καλύπτονται επί πληρωμή από τους δημότες.
    Κλείνοντας, θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον κο που ανέλαβε αυτή τη πρωτοβουλία. Πόσο διαφορετικό θα ήταν να το είχαν ζητήσει ή να το είχαν οργανώσει οι αδιάφοροι και ανίκανοι ασκούντες την εξουσία.

  2. Κυρία Μαργαρίτα είστε αξιέπαινη γι αυτά που γράψατε, αλλά
    η σημερινή δημοτική αρχή, είναι ανεπαρκής και δεν την ενδιαφέρει.
    Ευτυχώς που σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές, και θα πάνε
    στον αγύριστο όλοι.

  3. Σωστα τα λες Μάργκω καποτε αυτο το παρκο ηταν το στολιδι του τοπου μας θυμαμε τοτε που ειχε ανοιξει καφετερια με λιμνουλα ο Γιωργος ο Καλιρης τη ωραια χρονια τοτε εσφηζε απο ζωη το παρκο ετσι πρεπει να γινει και τωρα αλλα σιγα μην ενδιαφερθουν εκει στην Ιασονος εδω ουτε τα οργανα γυμναστικης δεν εχουν φτιαξει με τα τους καταρακτες

    Μαργαριτα ελπιζω να ξαναδιαβασω δικο σου αρθρο στο blog

  4. Απάντηση στον "Ανεπίκαιρο":

    Σίγουρα ο εθελοντισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει τις παροχές του δήμου και του κράτους για τις οποίες οι πολίτες πληρώνουν υψηλούς φόρους. Αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οτιδήποτε ανήκει στο δήμο και είναι προς κοινή χρήση έχει ανάγκη της επιμέλειας και της φροντίδας όλων μας.
    Άλλο ένα παράδειγμα είναι η παραλία Λουτρακίου η οποία καθαρίζεται από συνεργείο του δήμου κάθε μέρα στις 6 το πρωί έως τις 8 που παραδίδεται στους λουόμενους. Το ίδιο και οι αυλές των σχολείων…Ας τις επισκευθείτε ένα πρωί στις 8 η ώρα εν μέσω καλοκαιριού ή στις 2 μ.μ. που έχει τελειώσει η σχολική ημέρα, αντίστοιχα.
    Αυτό αφορά τη συνείδησή μας ως πολίτες και μας παραπέμπει στο "Το αυγό έκανε την κότα ή η κότα το αυγό;".Ο συμψηφισμός ευθύνης δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας δίνει άφεση αμαρτιών .

  5. Η Κυρία Τζουβαρα
    κάνει αναφορά για την στάση ζωής που πρέπει να έχουμε ως απλοί πολίτες με επιτυχία και δυστυχώς αγαπητέ 8:39 το υποβιβάζεις στην αξία της πολιτικής.

    Ένας Απλός Πολίτης..

  6. Σωστά τα λέτε κα Τζιαβάρα..
    Είναι όμως και ολίγο θεωρητικά και ο αναγνώστης για λίγο δεν καταλαβαίνει σε ποιον αναφέρεστε..!!
    Δηλαδή πρακτικά ο δήμος έχει το πρώτο λόγο στην καθαριότητα της πόλις.
    Τα υπόλοιπα βέβαια είναι θέμα παιδείας και οι παιδεία δεν γίνεται μέσα σε ένα μήνα –χρόνο …
    Θέλει χρόνια ας πιάσουνε από τα νήπια να διδάσκονται τα παιδιά και θεωρητικά και πρακτικά
    Στο δημοτικό και γυμνάσιο ας πηγαίνουν όλα τα παιδάκια για περίπατο και με μια σακουλίτσα να μαζεύουν τα χαρτάκια κτλ
    Έτσι κάπως αρχίζει πρακτικά η παιδεία..
    Μέχρι ως τότε ο δήμος θα καθαρίζει με τους καθαριστές,
    τους οποίους πληρώνουμε.
    Αν ήταν αλλιώς γιατί τους βλέπουμε κάθε μέρα στον δρόμο..??
    Π.Αρχόντης

  7. Η ευθύνη της χρήσης και η ευθύνη της συντήρησης από τους ιδιώτες και χρήστες θα πρέπει να είναι δεδομένη και έχεις δίκιο.
    Αν μη τι άλλο να μην επιβαρύνεται.
    Η διαμόρφωση συνείδησης ξεκινά από το σπίτι και συνεχίζεται στο σχολείο.
    Δυστυχώς κάποια στιγμή θα πρέπει να υποστηριχτεί και από τον δήμο, ειδικά δε για υπηρεσίες που είναι αντισταθμιστικές.

  8. Αγαπητέ Κε Αρχόντη, θυμάστε βέβαια όταν η νοικοκυρά της γειτονιάς έβγαινε κάθε μέρα και καθάριζε, συζητούσε με την γειτόνισσα που εκανε το ίδιο, που ήταν πρότυπο για τις νέες της επόμενης γενιάς. Καλές οι ιδέες αλλά η αλλαγή νοοτροπίας αλλάζει με κανόνες και με ήθος.
    Μήπως δεν ήταν ο Δήμος τότε υπεύθυνος; Ήταν θέμα νοοτροπίας. Να θεωρώ τον χώρο γύρω απο το σπίτι μου, ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.
    Οι σημερινές απαιτήσεις έχουν παγιώσει την αδιαφορία απο όλους και προς όλους. Σπασμωδικές κινήσεις απο τον κάθε Δήμο για να καλύψει την διάλυση της κοινωνίας που και ο ίδιος έχει συντελέσει προς αυτή τη κατεύθυνση με το να έχει καταφέρει να χωρίσει την μικρή κοινωνία του Δήμου μας σε μέν και δεν.
    Σε μια αντιπαλότητα που έχει περάσει τα όρια του αντίλογου και λειτουργεί πλέον σε σημεία αίσχους.
    Δεν προσωποποιώ την υποθεση Δήμος. Είναι τακτική και θέμα πολιτικής απο όλους προς όλους.
    Για να μην κουράσω, ως παλαιότερος θα ήθελα να επισημάνω σε όλους ότι η ευτυχία που νιώθουμε όλοι μας συνεισφέροντας αφιλοκερδώς για να καλύψουμε ανάγκες της κοινωνίας μας είναι πολύ πάνω απο κάθε πολιτικό ταγό.
    Σήμερα η κάθε επιλογή δράσης καπηλεύεται απο κάθε μορφής εξουσία για να δείξει ότι υπάρχει και δηλώνει δήθεν ενδιαφέρον.
    Η κίνηση του Κυρίου στο Πάρκο είναι πέρα απο χρήματα και μηδενικά. Είναι στάση ζωής που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί κατά την ταπεινή μου γνώμη με τίποτα.

    Ένας Απλός Πολίτης..

    υ.γ.
    Ας αναπολήσουμε λίγο το πρόσφατο παρελθόν μας. Ας υιοθετήσουμε ξανά αρχές και αξίες που μας έκαναν και νιώθαμε κυριως και πρωταρχικά ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  9. Και να σας το πω και ποιο απλά κα Τζαβάρα..
    Ο συμπαθέστατος πολίτης όπου λέτε έφτιαξε ότι έφτιαξε καλά έκανε ..
    Και εγώ σκέπτομαι εδώ και 45 μέρες ότι είναι κάτι μαρμάρινες
    πλάκες σπασμένες στην λεωφόρο απέναντι στο ΣΠΑ όπου έχω βάλει και φωτογραφίες εδώ και 45 μέρες ..
    Και δεν γίνεται τίποτα, τιμωρία μου κάνουν..??
    Λέτε να πάω να αγοράσω το μάρμαρο και ένα κουβά λάσπη και να το φτιάξω..??
    Το έχω σκεφτεί , και αν έλθει ο Αντιδήμαρχος και μου πει κακός το κάνατε διότι είχαμε σκοπό να βάλουμε
    άλλο είδος πλάκες κτλ..
    Τι θα κάνω ο εγώ ο καλός πολίτης…????
    Θεωρητικά όλα είναι εύκολα νεαρή μου κυρία..
    Παύλος αρχόντης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog