Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πετρέλαιο VS φυσικού αερίου: Τι σας συμφέρει

- Advertisement -

Οι αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι φέτος φθηνότερο λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα διατηρηθεί και το επίδομα θέρμανσης οπότε κάποιοι θα αγοράσουν ακόμη και με 80-85 λεπτά το λίτρο.

του Θάνου Τσίρου…..
Ολα τα δεδομένα βάσει των οποίων το κάθε νοικοκυριό θα λάβει τις αποφάσεις του για να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα

Ωστόσο, και η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί πτωτική πορεία το τελευταίο 18μηνο λόγω της ευνοϊκότερης τιμολόγησης από το εξωτερικό. Το φυσικό αέριοπροϋποθέτει ότι ο χρήστης θα κάνει μια «επένδυση» για να κάνει την εγκατάσταση αλλά από χθες ανακοινώθηκε ότι αυτή η «επένδυση» μπορεί να επιδοτηθεί σε ποσοστό 60%.

Το να προτιμήσει κάποιος το φυσικό αέριο –αν ανήκει στα εκατομμύρια αυτών που κατοικούν σε πολυκατοικίες- δεν είναι καθαρά δικό του θέμα καθώς η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας έχει λόγο. Βάσει νόμου, για να αυτονομηθεί κάποιος πρέπει να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση τουλάχιστον του 50% των ψήφων της γενικής συνέλευσης. Και αυτό όμως μπορεί να αλλάξει καθώς εντός του Οκτωβρίου, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για δημόσια διαβούλευση με ακριβώς αυτή την πρόβλεψη: να μπορεί ακόμη και ένα διαμέρισμα να εγκαθιστά ατομικό καυστήρα φυσικού αερίου χωρίς να εξαρτάται από τις βουλές των υπόλοιπων ενοίκων. Πώς λοιπόν θα επιλέξει ο καταναλωτής;

Τα δεδομένα βάσει των οποίων το κάθε νοικοκυριό θα λάβει τις αποφάσεις του για να ζεσταθεί φέτος το χειμώνα, έχουν ως εξής:


Μετά τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίζει (κατά μέσο όρο) γύρω στα1,15 ευρώ ανά λίτρο. Αντίστοιχα, μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου, στοιχίζει (με βάση το τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου)0,068 ευρώ. Με αυτά τα τιμολόγια, το φυσικό αέριο παραμένει τουλάχιστον 30% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης. Για μια κατοικία που καταναλώνει γύρω στα 1.000-1.100 λίτρα, το κόστος με το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στα 1.200 ευρώ με την τιμή των 1,15 ευρώ ανά λίτρο. Το ίδιο αποτέλεσμα σε θέρμανση, επιτυγχάνεται με περίπου820 ευρώ αν χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο. Αρα η λύση του φυσικού αερίου είναι φθηνότερη κατά 30%. Βέβαια, αν το συγκεκριμένο νοικοκυριό δικαιούται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης (που σημαίνει ότι θα αγοράσει προς 80 λεπτά το πετρέλαιο θέρμανσης) ουσιαστική διαφορά στην τιμή δεν υπάρχει.

Η αντικατάσταση του λέβητα ώστε να λειτουργεί με φυσικό αέριο, προϋποθέτει μια δαπάνη. Ενας ατομικός λέβητας σε ένα διαμέρισμα μαζί με τα έξοδα εγκατάστασης, κοστίζει περίπου1.800 ευρώ. Το πόσο γρήγορα θα αποσβεστεί αυτή η επένδυση, εξαρτάται από το αν το νοικοκυριό θα μπορέσει να μπει ή όχι στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του οποίου η δαπάνη μπορεί να επιδοτηθεί κατά 60%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το κόστος της επένδυσης μπορεί να πέσει από τα 1.800 στα 800 ευρώ και τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ να καταβληθούν μέσω του προγράμματος. Για νοικοκυριό που δεν δικαιούται το επίδομα θέρμανσης –κάτι που σημαίνει ότι θα γλιτώνει γύρω στα 380-400 ευρώ τον χρόνο από τα έξοδα της θέρμανσης- η απόσβεση μπορεί να γίνει ακόμη και σε μια διετία. Αν πάλι το νοικοκυριό δικαιούται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης (που σημαίνει ότι το όφελος από την αλλαγή του καυσίμου θα είναι πολύ μικρό) η απόσβεση θα γίνει σε πολλά χρόνια.

Υπάρχει και το ζήτημα του αν υπάρχει επιλογή ή όχι. Καταρχήν φυσικό αέριο δεν υπάρχει σε όλες τις περιοχές. Ακόμη όμως και σε αυτές που υπάρχει, μπορεί ο ιδιοκτήτης να… σκοντάψει στην βούληση της πολυκατοικίας. (σ.σ μπορεί να εγκατασταθεί ατομικός καυστήρας φυσικού αερίου μόνο αν συμφωνήσει το 50% συν ένας ένοικος δεδομένου ότι τίθεται και θέμα απαλλαγής από τα κοινόχρηστα). Αυτό μπορεί να αλλάξει με νόμο και πλέον ο ιδιοκτήτης να μην εξαρτάται από την συνέλευση. Το προσχέδιο νόμου θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέσα στον Οκτώβριο.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog