Εμαθα πως δύο συνεργεία της ΔΕΗ βολτάρουν στο Λουτράκι και κόβουν ρεύματα…Πόσο αστεία φαίνεται αυτή η διαφήμιση της ΔΕΗ; “ενέργεια για κάθε άνθρωπο”…πόσο υποκριτικό αλήθεια !Για να δούμε λοιπόν τι γίνεται και ποιος τα κόβει…

Στην ανάλυση ενός λογαριασμού, βλέπουμε πως εκτός από την κοστολόγηση της καταναλισκόμενης ενέργειας, υπάρχει και μια σωρεία από φόρους και πάγια….. Σύμφωνα με την ίδια τη ΔΕΗ, από κάποιους φόρους απαλλάσσονται το Ελληνικό Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, χριστιανικοί ναοί, αρδευτικές-κτηνοτροφικές-πτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών μονάδων. Προφανώς οι παραπάνω ελαφρύνσεις, δεν είναι για όλους/ες αλλά για λίγους……
Επίσης, το ειδικό τέλος μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ). Μια εκβιαστική συνεισφορά που με πρόσχημα τη μείωση εκπομπών αέριων ρύπων ενισχύει τους κρατικοδίαιτους παραγωγούς ΑΠΕ.

Από τη μεριά του κράτους , σαν συνέχεια αυτής της προσπάθειας εξόντωσης των “κακοπληρωτών”, που συνήθως είναι άνεργοι, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι , έρχεται να την καλύψει η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Μια θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ Α.Ε., που προκηρύσσει ανοιχτούς διαγωνισμούς προς ιδιώτες-εργολάβους και συνάπτει μαζί τους σύμβαση εργασίας, με σκοπό τη διακοπή ηλεκροδότησης σε “κακούς” πελάτες. Καθημερινά βγαίνει μια λίστα από τα γραφεία της ΔΕΗ με παροχές ρεύματος προς διακοπή. Αυτή τη λίστα, τη μεταβιβάζει στη ΔΕΔΔΗΕ και αυτή με τη σειρά της, τη δίνει στο συνεργαζόμενο εργολάβο που είναι ο άμεσα εμπλεκόμενος με τη διακοπή ρεύματος, συνοδευόμενη από νταϊλίκια..

Με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε ένα σπίτι, αυτομάτως συνεπάγεται ο αποκλεισμός από το φως, τη θέρμανση, το μαγείρεμα, το ζεστό νερό. Με όλους αυτούς τους αλλεπάλληλους αποκλεισμούς, διόλου τυχαίο δεν είναι να επέλθει και ο θάνατος. Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν στην προσπάθειά τους να επανασυνδέσουν το ρεύμα ή απο φωτιά γιατί προσπάθησαν να ζεσταθούν με κεριά. Καλοθελητές, πρόθυμοι να εκχυδαΐσουν κι ακόμα και να συγκαλύψουν τις δολοφονίες αυτές, υπερασπιζόμενοι την αντικοινωνική πολιτική τους, δεν έλειψαν. Όπως δεν έλειψαν κι οι ευαίσθητοι αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά δεσμεύονταν για γενναίες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος.

Σαν κερασάκι στην τούρτα, από τη μεριά του κράτους, έρχεται η ποινικοποίηση της ρευματοκλοπής και μάλιστα σε βαθμό κακουργηματικού χαρακτήρα. Δηλαδή, πέρα από «κερατιάτικες» ανατιμήσεις και επιπλέον φορολογήσεις στο ρεύμα, η επανασύνδεση ή η παρέμβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο προκειμένου να έχει κάποιος πρόσβαση στο ρεύμα, διώκεται βάση νόμου. Προφανώς, για την επιβολή του νόμου, δε λείπει ο ρόλος της αστυνομίας, που με τη σειρά της κάνει εφόδους σε «ύποπτα» σπίτια για εντοπισμό ρευματοκλοπής και σύλληψη του ιδιοκτήτη.

Η ρήξη με το καθεστώς της εμπορευματοποίησης των αγαθών, πόσο μάλιστα των κοινωνικών, δεν περνάει μέσα από καμία κάλπη ή από γραφεία πολιτικών και φυσικά δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κανέναν.

@Zapatistas