Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η… αυταπάτη της αριστερής παρένθεσης…

- Advertisement -

Κάποιοι πίστεψαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μία μικρή παρένθεση. Κάνανε λάθος. Όχι ότι δεν θα συνέβαινε. Ότι δεν θα κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γινότανε αργά ή γρήγορα. Η διαφορά είναι ότι η θεωρία της αριστερής παρένθεσης οδήγησε σε λάθος στρατηγικές επιλογές και σε μία πολιτική ήττα με κάτω τα χέρια…

Το λάθος που έκαναν είναι το ίδιο με εκείνο που έκαναν στο παρελθόν και με το ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάλαβαν ότι η άνοδος της Αριστεράς στην εξουσία (το 1981 και το 2015) ήταν αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής του ελληνικού λαού και όχι μιας φάρσας της Ιστορίας.

Πίστεψαν και επένδυσαν στο σενάριο του «παραπλανημένου ελληνικού λαού», ο οποίος θα έβλεπε δήθεν το λάθος του και θα επέστρεφε στις αγκάλες της δεξιάς παράταξης. Το 1981 το «λάθος» παρατάθηκε μερικά ακόμη χρόνια και φτάσαμε να έχουμε το ΠΑΣΟΚ στη εξουσία μέχρι το 2004, με δύο μικρές «παρενθέσεις», την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και την Οικουμενική που προηγήθηκε. Τώρα;

Αν ο χώρος της Δεξιάς και του Κέντρου εξακολουθούν να θεωρούν ότι σε σαράντα ή εκατό μέρες ο ελληνικός λαός θα αναγνωρίσει το «λάθος» του και θα διώξει τον Αλέξη Τσίπρα, κάνουν για άλλη μία φορά λάθος! Κι αυτό διότι ο ελληνικός λαός δεν πιστεύει ότι έχει κάνει λάθος.

Η Νέα Δημοκρατία και οι πιθανοί της σύμμαχοι δεν θα κερδίσουν τις εκλογές επειδή θα έχει αποτύχει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά διότι οι ίδιοι θα μπορέσουν να δώσουν ένα νέο και πραγματικό όραμα στους Έλληνες. Θα πρέπει οι ψηφοφόροι να τους πιστέψουν για να τους ψηφίσουν. Δεν θα το κάνουν επειδή είναι ωραίοι, ούτε επειδή ισχυρίζονται ότι κατέχουν την απόλυτη αλήθεια. Η εξουσία δεν θα επιστρέψει στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας ως ώριμο φρούτο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μία εντυπωσιακή είσοδο στη σκηνή με τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Και κέρδισε τις εκλογές επειδή ήταν το «φρέσκο», το «διαφορετικό». Ήταν η επιλογή εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει τον πολιτικό χώρο της κεντροδεξιάς στην υπέρβαση, έτσι ώστε να προσφέρει και πάλι ένα όραμα στον ελληνικό λαό.

Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει στη χώρα και στον εαυτό του να εξακολουθήσει να είναι ο Κυριάκος του περασμένου Ιανουαρίου. Η χώρα χρειάζεται αυτόν τον Κυριάκο και όχι έναν ακόμη αρχηγό ενός μεγάλου κόμματος που θα περιμένει απλά και μόνο τη σειρά του να γίνει πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πράγματι το «φρέσκο». Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να ανεβάσει αισθητά τον πήχη. Να δώσει στον ελληνικό λαό ένα όραμα για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Πρέπει οι Έλληνες να πιστέψουν αυτήν την πρόταση. Δεν είναι αρκετό να αποδεχτούν ότι ο Αλέξης τους είπε ψέματα. Αυτό το γνώριζαν από την πρώτη στιγμή, πριν καν ο Αλέξης κερδίσει τις εκλογές. Απλά, δεν είχαν τότε άλλη επιλογή. Να γιατί έκαναν λάθος οι οπαδοί της θεωρίας της «αριστερής παρένθεσης». Επειδή δεν διάβασαν σωστά (για άλλη μία φορά) τη βούληση του λαού. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φύγει επειδή είπε πολλά τερατώδη ψέματα ή επειδή θα πει μερικά ακόμη. Θα φύγει όταν ο λαός πιστέψει ότι κάτι άλλαξε στην «άλλη πλευρά».

Θανάσης Μαυρίδης

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog