Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παναγιώτης Πιτσάκης: Μέσα στην κρίση, επενδύσαμε για το ΚΤΕΟ στον Ισθμό 1 εκ. ευρώ

- Advertisement -

Στο περίπτερο 3 της έκθεσης «Κορινθία 2016» που διοργάνωσε επιτυχημένα το Επιμελητήριο στον Ισθμό, συναντήσαμε τον επιχειρηματία Παναγιώτη Πιτσάκη, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων και του ταυτισμένο με το όνομά του ιδιωτικού ΚΤΕΟ…

Τον θυμάμαι στην προηγούμενη έκθεση του Επιμελητηρίου, το 2013, όταν τότε είχε μόλις ξεκινήσει να λειτουργεί το ΚΤΕΟ Πιτσάκης στον Ισθμό και την προσπάθειά του να προβάλει τη νέα του επιχειρηματική προσπάθεια αξιοποιώντας την ευκαιρία που του έδινε η ίδια έκθεση, που για τελευταία φορά γινόταν στον χώρο της Σωληνουργείας. Σήμερα, έχοντας περάσει μόλις τρία χρόνια από την ίδρυση του ΚΤΕΟ, αισθάνεται πως το ρίσκο που πήρε μέσα στην κρίση τον δικαίωσε. Ήδη 70.000 οχήματα έχουν περάσει από έλεγχο στο ΚΤΕΟ Πιτσάκης, ενώ οι επενδύσεις που έκανε μέσα στην κρίση απέφεραν κέρδη, στον ίδιο, στους 25 εργαζόμενους που έχει στις επιχειρήσεις του (ΚΤΕΟ, Volvo Truck Servise κ.α.), αλλά και στο κράτος από φόρους και εισφορές.

Ο ίδιος λέει πως τα ΚΤΕΟ ήταν η μόνη ανώδυνη και σίγουρα επιτυχημένη αποκρατικοποίηση που έγινε στην χώρα μας, από την οποία το κράτος κερδίζει και σίγουρα οι πολίτες έχουν την δυνατότητα καλύτερης εξυπηρέτησης. «Μέσα στην κρίση, λέει ο Παναγιώτης Πιτσάκης, επενδύσαμε για το ΚΤΕΟ στον ισθμό 1 εκ. € και μάλιστα με ίδια κεφάλαια». Μία ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια στην πορεία των επιχειρήσεων στην Κορινθία.

Αλλά, όπως τονίζει με νόημα, «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται όμως σίγουρα ικανότητες, απαιτεί ρίσκο το επιχειρείν, αλλά και δουλειά. Πολλή δουλειά». Ο Παναγιώτης Πιτσάκης έζησε 15 χρόνια σε σκανδιναβικές χώρες, βάζοντας από εκεί τις γερές βάσεις των επιχειρήσεων που έχει στην Κορινθία. Μιλάει αγγλικά, σουηδικά και δανέζικα, διατηρεί μεγάλο δίκτυο εισαγωγής φορτηγών οχημάτων και δουλεύει συνεχώς για να κάνει το ΚΤΕΟ ισχυρό και να απολαμβάνουν οι πελάτες την καλύτερη εξυπηρέτηση.

Με δουλειά και ρίσκο


«Επιχειρηματίες δεν γίνεσαι μέσα σε μία ημέρα, θέλει χρόνο και δουλειά» συνεχίζει ο κ. Πιτσάκης, αλλά ξέρει καλά πως το ρίσκο είναι καθημερινό, ο αγώνας διαρκής και κανείς δεν ξέρει τι περιβάλλον θα αντιμετωπίσει μπροστά του. Στην Έκθεση του Επιμελητηρίου Κορινθίας συνάντησε με ικανοποίηση τις επιχειρήσεις που επίσης δίνουν το παρόν και ευελπιστούν πως η συμμετοχή εκεί θα τους αποφέρει κέρδη. Αλλά παρατηρεί: «είναι ήρωες όσοι επιχειρηματίες στέκονται στα πόδια τους και προσπαθούν μετά από 8 χρόνια βαθιάς ύφεσης».

Από την πρώτη του συμμετοχή στην Έκθεση του Επιμελητηρίου, είχε πει πως θα είναι εκεί και στην επόμενη διοργάνωση, διότι τονίζει και σήμερα «η έκθεση αποτελεί μία όαση ανάπτυξης στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας». Όπως παρατηρεί, η έκθεση «καταφέρνει να παντρέψει αυτή την στιγμή δύο πόλεις, Κόρινθο και Λουτράκι, στο κομβικό τους σημείο, που είναι ο Ισθμός. Δίνει αξία σε όλο το νομό και την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προβληθούν και να προβάλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, αλλά και στον κόσμο που θα την επισκεφτεί να γνωρίσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις, τοπικές και μη».

Αλλά ακόμα, τονίζει εύστοχα ο κ. Πιτσάκης, η έκθεση του Επιμελητηρίου Κορινθίας «παντρεύει την
βιομηχανία με τον τουρισμό». Για τον λόγο αυτό δίνει συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο Κορινθίας για την έξοχη διοργάνωση της έκθεσης αυτής.

Το «Επιμελητήριο 2020»

Ο Παναγιώτης Πιτσάκης έχει εκδηλώσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι την επιθυμία του να διεκδικήσει την θέση του προέδρου στο Επιμελητήριο Κορινθίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο 2020», στις εκλογές που θα γίνουν πιθανότατα στις αρχές του 2017. Δεν μπορούσαμε λοιπόν, στη συνάντηση μαζί του, να μην τον ρωτήσουμε για την φιλοδοξία του αυτή. «Θέλω αυτή η επιτυχημένη πορεία που έχουμε εγώ και οι συνεργάτες μου στις επιχειρήσεις μας, να την συνεχίσουμε και στο Επιμελητήριο Κορινθίας. Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας κάθε μέσο που έχουμε, κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να στηρίξουμε τον χώρο των επιχειρήσεων, της αγοράς».

«Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι ο σημαντικότερος για εμάς τους επιχειρηματίες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και πρέπει αυτό το Επιμελητήριο να είναι κοντά μας». Ο Παν. Πιτσάκης δίνει το στίγμα του και ξέρει με τους συνεργάτες του που θα συγκροτήσουν τον συνδυασμό «Επιμελητήριο 2020» πως δεν έχουν άλλη επιλογή αυτή την στιγμή. «Καρέκλες έχουμε, λέει ο ίδιος. Έχουμε στις επιχειρήσεις μας ακριβότερα γραφεία από αυτά του Επιμελητηρίου. Δεν είναι στόχος μας η καρέκλα, αλλά είναι κοινή η αγωνία μας και πρέπει να είναι κοινός και ο αγώνας μας».

Ξέρει ο κ. Πιτσάκης πως αυτή η προσπάθεια δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, αλλά όλων αυτών που ήδη τον πλαισιώνουν και άλλων που θα διευρύνουν αυτή την «ομάδα». Θέλουν ένα Επιμελητήριο που θα βρίσκεται μπροστά από τις επιχειρήσεις, θα δίνει τον αγώνα για τον επιχειρηματία και τον ελεύθερο επαγγελματία. «Θέλουμε, συνεχίζει, μία διοίκηση που θα αξιοποιήσει ότι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά που θα πάει ακόμα παραπάνω το Επιμελητήριο Κορινθίας». Σε αυτό ξέρει πως σύμμαχοί του θα είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι της αγοράς, που όπως παρατηρεί «θέλουν το Επιμελητήριο να είναι κοντά τους στην κρίση και μετά την κρίση. Σε κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο και τις υπηρεσίες του δημοσίου».


Στην κρίση και μετά
Ξέρει καλά ο κ. Πιτσάκης την αγωνία των επιχειρήσεων μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και ύστερα από 8 χρόνια βαθιάς πίεσης που έχει εξοντώσει την επιχειρηματικότητα, έχει εξαντλήσει τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως ο ίδιος λέει, θέλει το Επιμελητήριο να μπορεί να σταθεί σήμερα κοντά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους της αγοράς που ρίσκαραν, που δούλεψαν, που επένδυσαν και που σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης και που φοβούνται για το αν θα αντέξουν. Εδώ, τονίζει, «το Επιμελητήριο πρέπει να έχει μια διοίκηση ισχυρή, από ανθρώπους που έχουν πετύχει στους τομείς τους και που μπορούν να πετύχουν και σε αυτή τους την φιλοδοξία». Θέλει ένα Επιμελητήριο σύγχρονο, που θα διεκδικήσει απέναντι στην κεντρική εξουσία και που θα αξιοποιήσει όλα τα προγράμματα και τις ευκαιρίες που δίνονται στην αγορά.

Από την άλλη, σημειώνει πως κάθε κρίση έχει ένα τέλος και αυτό θα έρθει κάποια στιγμή. Άρα και εκεί θα πρέπει το Επιμελητήριο να είναι έτοιμο να υποδεχτεί μια τέτοια ημέρα και να υποδείξει στις Επιχειρήσεις τρόπους για να γίνουν και πάλι ισχυρές στην αγορά.

«Διότι και τότε, είναι σημαντικό να έχεις στο πλευρό σου ένα ισχυρό Επιμελητήριο, που θα εργαστεί ώστε να διαμορφώσει το νέο περιβάλλον και να διεκδικήσει αυτό που οι επιχειρήσεις δικαιούνται και πρέπει να πάρουν επιτέλους. Διότι, καταλήγει ο κ. Πιτσάκης, «θα πρέπει επιτέλους να πάψει η κεντρική εξουσία να αντιμετωπίζει με καχυποψία την επιχειρηματικότητα και τον επιχειρηματία».

Συνέντευξη στην εφημερίδα
“Κορινθιακή”

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog