Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αφιέρωμα μεγάλης εφημερίδας στις ιαματικές πόλεις της Ελλάδας – Πού είναι το Λουτράκι; Οεο;

- Advertisement -

Μπορεί να γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, μπορεί να γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές ώστε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων να αποκτήσει “ταυτότητα” πόλης θερμαλισμού, όμως σε δισέλιδο αφιέρωμα της εφημερίδας “Έθνος” στις πόλεις που έχουν ιαματικά λουτρά, το Λουτράκι δεν υπάρχει πουθενά. Δείτε αναλυτικά το άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα…

Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας, γνωστός από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητές του, ελκύει επιχειρηματίες από το εξωτερικό και αρκετοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνονται αποδέκτες αιτημάτων από ενδιαφερομένους.

Η Κάλυμνος, η Ρόδος, η Κύθνος και η Νίσυρος ανήκουν στις πρώτες περιοχές που έχουν δεχτεί διερευνητικές κρούσεις ενώ διεργασίες συντελούνται και αλλού, κυρίως σε παραθαλάσσια μέρη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύουν ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία οι οποίοι φιλοδοξούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά στην χώρα. Η αγορά του θερμαλισμού είναι, άλλωστε, διόλου ευκαταφρόνητη: περίπου 22 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο ιαματικές πηγές στον κόσμο με την Ελλάδα να κατέχει ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου.

Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΕΚΚΕ, η επισκεψιμότητα στις λουτρικές μονάδες της χώρας παρέμεινε στάσιμη στα επίπεδα του 2012, τα χαμηλότερα της δεκαετίας… Ετσι το 2015 εκδόθηκαν 882.570 εισιτήρια, δηλαδή περίπου το 55% των εισιτηρίων του 2011.

«Είμαστε σε φάση διερευνητική, όμως είναι αλήθεια ότι έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα Θερμά Καλύμνου», λέει στο «Εθνος» ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Γαλουζής.

«Στην παρούσα φάση καταρτίζουμε τον φάκελο δημοπράτησης, ώστε να κηρυχθεί στη συνέχεια διεθνής διαγωνισμός. Εργαζόμαστε πάνω στο τεχνικό κομμάτι. Εχουμε έναν χώρο έκτασης 40-50 στρεμμάτων που λειτουργούσε πάρα πολλά χρόνια ως ιαματικό θέρετρο, πήραμε πιστοποίηση, όμως έχει μικρές δυνατότητες.

Μεταξύ των μονάδων για τις οποίες υπήρξαν διερευνητικές επαφές ήταν και αυτή της Κύθνου

Πλέον έχουμε το θετικό ότι εμφανίστηκε υποψήφιος επενδυτής, ένας Ελληνας του εξωτερικού ο οποίος θέλει να ρίξει χρήματα στα λουτρά και σε σύμπραξη με τον δήμο να δημιουργήσει νέες, μεγαλύτερες, σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την λουτροθεραπεία και να φέρουν κόσμο στο νησί.

Ο τομέας του εξειδικευμένου τουρισμού μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην Κάλυμνο, ήδη δουλεύουμε με αναρριχητές, κατάδυση και αλιευτικό τουρισμό και πιστεύουμε ότι το νησί θα μπορούσε να ευνοηθεί. Υπάρχει ενδιαφέρον. Το θέμα είναι ότι δεν μας ευνοεί ο αναπτυξιακός νόμος. Οταν κάποιος έρχεται να επενδύσει τόσα χρήματα επιδιώκει να έχει και κάποια στήριξη στην προσπάθεια αυτή».

Πολλοί ενδιαφερόμενοι
Την ύπαρξη αυξημένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στις ιαματικές πηγές της χώρας επιβεβαιώνει και ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών (www.thermalsprings.com) και μέλος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του υπουργείου Τουρισμού, Μάρκος Δανάς.

«Ακούγεται ιδιαίτερο αλλά είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στις Ελληνικές Ιαματικές Πηγές τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό», λέει. «Αν στη χώρα επικρατήσει ένα καλό επενδυτικό κλίμα τότε ο κλάδος του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας θα είναι από τους πρώτους που θα ευνοηθούν. Οι επενδυτές αυτοί πλησιάζουν τόσο τους δήμους όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ».

Στα Θερμά Καλύμνου οι Αρχές καταρτίζουν φάκελο δημοπράτησης, ώστε στη συνέχεια να κηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός


«Αφού προχωρήσαμε στις απαραίτητες αναλύσεις πήραμε την πιστοποίηση για τις ιαματικές πηγές της Καλλιθέας», εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ψυλλάκης, δημοτικός σύμβουλος Ρόδου και υπεύθυνος για τις ιαματικές πηγές.

«Πλέον αναμένουμε τη δημοσίευση στο ΦΕΚ και στη συνέχεια βασιζόμενοι σε μια προμελέτη που είχε γίνει από τον πρώην Δήμο Καλλιθέας θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είναι μια πηγή εναλλακτικού τουρισμού με μεγάλη ζήτηση από τους Ρώσους και προσφέρεται για αξιοποίηση γιατί είναι μεγάλης ομορφιάς.

Πριν από έναν χρόνο μας είχε πλησιάσει γερμανική εταιρεία μέσω αντιπροσώπου της στην Ελλάδα ενώ πρόσφατα ενδιαφέρον εκδήλωσε και μια ελληνική εταιρεία. Τα λουτρά είναι μνημείο που φτιάχτηκε επί ιταλικής κατοχής και τα επισκέπτονταν από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για λουτροθεραπεία και ποσιοθεραπεία…».

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, κάποιες από τις συμφωνίες θα είχαν ήδη προχωρήσει αν δεν είχε σημειωθεί καθυστέρηση στις νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορούν να επιτρέψουν τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η εταιρεία Δημοτικά Λουτρά εκμεταλλεύεται από το 1872 τις πηγές της Νισύρου


«Τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκε σοβαρή καθυστέρηση στη διαδικασία της αναγνώρισης των πηγών, με αποτέλεσμα», όπως εξηγεί ο κ. Δάνας, «να μην προχωρούν οι επενδύσεις στον χώρο. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε κάτι που δεν έχει άδεια και δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο», λέει.

«Κάποιες από τις κτιριακές εγκαταστάσεις χρήζουν μεγάλης ανακατασκευής και θα δαπανηθούν χρήματα. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων των εγκαταστάσεων».

Φυσικοί πόροι
Μόλις 34 έχουν αναγνωριστεί

Μέχρι το 2005 στη χώρα μας υπήρχαν 112 ανακηρυγμένοι Ιαματικοί Φυσικοί Πόροι. Το 2006 αποφασίστηκε με νόμο του κράτους ότι για κάθε πηγή θα έπρεπε να κατατεθεί φάκελος με τα πλήρη στοιχεία της, όπως η θερμοκρασία νερού και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, ώστε να αναγνωριστούν οι πόροι ως ιαματικοί. Μέσα στα εννέα χρόνια που ακολούθησαν μόλις 34 φυσικοί πόροι έχουν αναγνωριστεί ενώ εκκρεμεί η εξέταση άλλων 60 φακέλων από την Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων ώστε να προχωρήσει ο χαρακτηρισμός τους, κάτι που πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Σε επίπεδο επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών σήμερα λειτουργούν 38 δημοτικές επιχειρήσεις, οι περισσότερες με τη μορφή ανωνύμων ή κοινωφελών επιχειρήσεων, 31 ιδιωτικές επιχειρήσεις και επτά κρατικές.

ΘΕΡΜΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Παρατημένα από το 1990

Οι πρώτες αναφορές για την ιαματική πηγή χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα κατά την ιταλική κατοχή του νησιού. Η λειτουργία του υδροθεραπευτηρίου σταμάτησε το 1990 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε. Το νερό της θερμομεταλλικής πηγής έχει θερμοκρασία 38,1°C και θεραπευτικές ιδιότητες σε αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες κ.λπ.

Οι πρεσβείες Γερμανίας και Αυστρίας και το σουηδικό ασφαλιστικό ταμείο βρίσκονται σε επαφές με τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών, ώστε οι ασφαλισμένοι των χωρών τους να επισκέπτονται οργανωμένα τα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας

Μανδράκι Νισύρου
Θερμοκρασία έως 46 βαθμοί

Μία από τις γνωστότερες ιαματικές πηγές της Νισύρου είναι η θερμή πηγή των Λουτρών, μια ιαματική υδροθειούχα αλιπηγή, την οποία εκμεταλλεύονται τα Δημοτικά Λουτρά Μανδρακίου από το 1872. Οι θεραπευτικές ιδιότητές της ενάντια στις ρευματοπάθειες, τις αρθροπάθειες, τις δερματικές παθήσεις και τις παθήσεις του κυκλοφοριακού συστήματος είναι φημισμένες. Η μέγιστη θερμοκρασία του νερού είναι 46°C.

Καλλιθέα Ρόδου
Με ιταλική σφραγίδα

Οι εγκαταστάσεις υδροθεραπείας χτίστηκαν από τους Ιταλούς σε έναν παραδεισένιο τόπο με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Κατασκευάστηκαν το 1929 από τον Πιέτρο Λομπάρντι, ο οποίος σχεδίασε και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το νερό της πηγής έχει θερμοκρασία 19°C, είναι ασθενώς ραδιενεργό και ιαματικό σε περιπτώσεις εντεροπάθειας, χρόνιας δυσκοιλιότητας, νοσημάτων ήπατος και χολής, δυσπεπτικών διαταραχών.

ΤΑΜΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Μεγάλο ενδιαφέρον από ασφαλιστικούς φορείς

Μερίδιο από τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη ώστε να εισρεύσουν στα ταμεία τους έσοδα από το εξωτερικό διεκδικούν οι φορείς που διαχειρίζονται τις ιαματικές πηγές της χώρας.

Ηδη η γερμανική Πρεσβεία, η Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα και το σουηδικό ασφαλιστικό ταμείο βρίσκονται σε επαφές με τoν Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, το υπουργείο Τουρισμού και τα αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ ώστε οι ασφαλισμένοι των χωρών τους να μπορούν να επισκέπτονται οργανωμένα τα ιαματικά λουτρά της χώρας. Ταυτόχρονα επιδιώκονται διακρατικές συμφωνίες που θα ανοίξουν τα ιαματικά και σε ασφαλισμένους κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ρωσία.

Ως προς την επέκταση της ελληνικής αγοράς ιαματικής θεραπείας σε ξένες χώρες ο κ. Δανάς εξηγεί ότι «πρέπει καταρχήν να μπορούμε να προσφέρουμε μέσα στα υδροθεραπευτήρια ένα ποιοτικό θερμαλιστικό προϊόν. Για να γίνει αυτό πρέπει να φτιάξουμε τόσο τις υποδομές μας όσο και το management. Για να φτιάξουμε τις υποδομές μας πρέπει να τελειώνουμε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχει λογική να επενδύσει κάποιος στις ιαματικές πηγές είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.

Ημερίδες
Μάλιστα, προκειμένου να κάνουμε βήματα στο management σύντομα ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας θα διοργανώσει ημερίδες σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιστορικών Λουτροπόλεων στις οποίες θα αναλύονται κατά βάση καλές πρακτικές και επιτυχημένα παραδείγματα ιαματικών πηγών».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Από τον Γιάννη Καραγιάννη
Δήμαρχο Λαγκαδά, αντιπρόεδρο ΚΕΔΕ, πρόεδρο του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας

Με σχέδιο και στρατηγική
«Είναι γεγονός πως ο ελληνικός τουρισμός υγείας εμφανίζει μια αυξημένη τάση προσέλκυσης επενδυτών τόσο Ελλήνων όσο και ξένων. Πολύ συχνά συνάδελφοι δήμαρχοι αλλά και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με τα οποία έχω τη δυνατότητα να συνομιλώ, μου αναφέρουν τις διάφορες προφορικές κρούσεις που δέχονται για επενδύσεις στις ελληνικές ιαματικές πηγές. Δεδομένης της ανάγκης που υπάρχει για εκσυγχρονισμό των υποδομών των ιαματικών πηγών και προκειμένου να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο την καταπληκτική ποιότητα των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας μας εμείς στον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας δουλεύουμε πάνω σε μια συγκεκριμένη στρατηγική για να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκεί που θέλουν οι ψηφοφόροι του
    ΓΚΙΩΝΗ – ΛΟΓΟΘΕΤΗ- ΠΑΎΛΟΥ
    και μην μου πείτε ότι και εσείς όλοι που διαβάζετε η γράφετε εδώ ότι δεν έχετε ψωνίσει κάτι από αυτό !!!
    Υπομονή μέχρι να ξανά ψηφίσετε
    Χάχα

  2. 70 χιλιαρικάκια κολλαριστά έχει τσιμπήσει το LTO μόνο φέτος αγαπητοί συμπολίτες!Προχθές μάθαμε ότι δίνουν και φράγκα στον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Παντελέου για να διαφημίσει το νερό Λουτρακίου στο ραδιόφωνο του!Γκιώνη,Μαρία και λοιποί συγγενείς αυτά τα λεφτά θα τα δίνατε από την τσέπη σας???

    Γ.Κ.

  3. Διάβασα 2 φορές το άρθρο και δεν νομίζω ότι είναι ένα άρθρο που διαφημίζει και προωθεί κάποιες συγκεκριμένες περιοχές με ιαματικά λουτρά. Ποιο πολύ αναφέρεται στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει γενικότερα στον τομέα του Ιαματικού τουρισμού και ποιες κινήσεις γίνονται σε κάποιες περιοχές. Δεν νομίζω ότι αφορά το Λουτράκι καθώς εδώ υπάρχει και λειτούργει μονάδα Ιαματικών Λουτρών

  4. Ντροπή σας που προσπαθείτε να ρίξετε λάσπη στο elradio και στους μετόχους του. Δεν ειμαι ανώνυμος ειμαι ο Τασος Ναννης ειμαι συμμετοχος με τον Παντελεου Κ. Και εχω την διαχείρηση του σταθμού .Ο λόγοθετης δεν το λέω κύριο διότι δεν ειναι ούτε θα γινει ψεύδεται διότι ο σταθμός μας τα 690 ευρώ που λει οτι πήραμε ειναι σε σύνολο 4 τιμολογίων απο το έτος 2014 έως και το 5 / 2016 και δεν αφορούσε διαφιμηση , αλλα ευχές Χριστουγέννων και Πάσχα αντίστοιχα τις ΔΕΥΑΛ τις οποίες ευχές για παςχα και Χριστούγεννα τις περνάμε και επι δημαρχίας λόγοθετη – Παύλου όπως και ολα τα τοπικά ράδιοφωνα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog