«Παρέδωσε το σπίτι, για να μην το βγάλουμε σε πλειστηριασμό»

2017-07-24T19:01:59+03:0024 Ιούλ 2017 | 19:01|Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία|Ετικέτες: |5 Σχόλια

Συνταγή από… Ιρλανδία και Ισπανία «μαγειρεύουν» οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», οι δανειολήπτες που είναι αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό θα μπορούν να παραδώσουν εθελοντικά στις τράπεζες τα κλειδιά των ακινήτων που αποκτήθηκαν ή είναι συνδεδεμένα με ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, πετυχαίνοντας συγκριτικά καλύτερη διευθέτηση του υπόλοιπου της οφειλής ή και διαγραφή της.

Η λύση αυτή (amicable solution) εφαρμόζεται κατά κόρον στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Ισπανία, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στην εφημερίδα. Αναμένεται να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του 2017, καθώς οι μακροπρόθεσμες λύσεις που προέκριναν μέχρι σήμερα οι τράπεζες- μη πληρωμή τόκων ή παράταση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου- δεν εξάλειψαν το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αν και ρύθμισαν ένα ικανοποιητικό μέρος τους.
«Στο εξωτερικό οι συναινετικές λύσεις υπερέχουν των πλειστηριασμών.

 Οι τράπεζες, δηλαδή, προσεγγίζουν τους πελάτες, για τους οποίους ήδη έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και τους προτείνουν την εθελοντική παράδοση ακινήτου», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» υψηλόβαθμος τραπεζικός παράγοντας, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη λύση δεν μπορεί -τουλάχιστον για την ώρα- να εφαρμοστεί μαζικά στην Ελλάδα, αφού θα προκαλούσε κατάρρευση της ήδη ταλαιπωρημένης εγχώριας κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τραπεζικό παράγοντα, η λύση της εθελοντικής παράδοσης ενέχει διπλό όφελος: αφενός η αξία του ακινήτου -μετά τον επανυπολογισμό από πλευράς της τράπεζας- θα είναι μεγαλύτερη από την τιμή που θα πετύχαινε στον πλειστηριασμό και αφετέρου, το υπόλοιπο της οφειλής είτε θα κουρεύεται/ρυθμίζεται είτε θα διαγράφεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις προβλέψεις του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

«Οι χαμηλές εμπορικές αξίες των ακινήτων λόγω οικονομικής κρίσης και ανύπαρκτης αγοράς (μείωση 40%-70%) ορίζουν την τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού, στον οποίο πιθανόν να προβεί η τράπεζα. Με χαμηλή τιμή εκκίνησης και όχι πολύ υψηλότερη τιμή πλειστηριάσματος -λόγω γενικής ανέχειας- η τελική τιμή/αξία δεν θα καλύπτει την οφειλή, ώστε να εξοφληθεί αυτή, επομένως η τράπεζα θα ρευστοποιεί και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη (πιθανόν και όλη την ακίνητη περιουσία του εάν η αξία του δανείου και, επομένως, της οφειλής προς την τράπεζα είναι μεγάλη) έως την εξόφληση της οφειλής του.

Κατά συνέπεια, ο δανειολήπτης θα χάνει την περιουσία του σε πλειστηριασμούς σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ προσπάθησε μία ολόκληρη ζωή να την αποκτήσει», αναφέρει από την πλευρά της, η δικηγόρος, εξειδικευμένη σε τέτοια ζητήματα, κ. Ανδριάνα Ζαχαρίου.

Σύμφωνα με την ίδια, η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου θα είναι αποτελεσματική μόνο εάν η τράπεζα αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι παύει να έχει περαιτέρω απαιτήσεις και δεν εξακολουθεί να αξιώνει από τον πιστούχο προσαυξημένο υπόλοιπο της οφειλής.

Πηγή: iapopsi.gr

5 Σχόλια

 1. ANONYMOUS 25 Ιουλίου 2017 σε 10:17 - Απάντηση

  Παραδώστε τις τράπεζες στο κράτος για να μην τις κάψουμε

 2. ANONYMOUS 25 Ιουλίου 2017 σε 20:58 - Απάντηση

  Μην μασατε, είναι ο ΣΦΥΡΙΖΑ στην εξουσία . Δεν είναι οι τράπεζες, αυταπάτες είναι. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη έλεγε ο λαοπρόβλητος ηγέτης που εμείς πιστέψαμε. Όλοι στο Σύνταγμα για να χορέψουμε Σύντροφοι!!!

 3. ANONYMOUS 25 Ιουλίου 2017 σε 21:00 - Απάντηση

  Που είναι Οι Συριζαίοι να σχολιάσουν τα γεγονότα ρε παιδιά; Πρίν λίγο καιρό ήταν συνέχεια όξω και την έλεγαν στους "γερμανοτσολιάδες". Τώρα μήπως είναι όλοι στο Σύνταγμα και δεν έχουν χρόνο να σχολιάσουν;;;

 4. ANONYMOUS 26 Ιουλίου 2017 σε 16:39 - Απάντηση

  Σώβρακα και σπίτι στις μασέλες τραπεζίτη, με τις ευλογίες του Αρβανίτη (που του διόρισε ο Τσίπρας ολο το σόι για να τον ανταμείψει που είπε δημοσίως τον Σαμαρά μ@λ@λ@.)

 5. ANONYMOUS 28 Ιουλίου 2017 σε 05:36 - Απάντηση

  Θα το παραδώσουμε όταν μας τελειώσουν οι σφαίρες λολοι που δεν καταλαβαίνετε τι κάνετε και τι λέτε

Αφήστε ένα σχόλιο