Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης – Τη Δευτέρα ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται


Μεγάλη αγωνία επικρατεί για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη από τον τουρκικό Στρατό, στον Έβρο.

Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζης θα παραμείνουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, όπου κρατούνται, μέχρι τη Δευτέρα, όταν και θα βρεθούν ενώπιον Τούρκου δικαστή για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Η κατηγορία που αποδίδεται στους Έλληνες στρατιωτικούς είναι η «είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι κατηγορούνται και για «απόπειρα κατασκοπείας», όπως επιμένουν να αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Το βασικό κυβερνητικό σενάριο προβλέπει ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα κατηγορηθούν τη Δευτέρα μόνο για παραβίαση απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής και έτσι θα απελευθερωθούν άμεσα και θα επιστρέψουν στη χώρα μας.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κούκλατζης

Ένιωθε ρίγος ακούγοντας τον εθνικό ύμνο, άντεχε στον ιδρώτα, στην κούραση και τον πόνο της εκπαίδευσης. Άντεχε μήνες χωρίς να δει την οικογένεια και τους φίλους του. Ήθελε πάση θυσία να ακολουθήσει το όνειρο που είχε από παιδί: Να γίνει μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Δημήτρης Κούκλατζης, σύμφωνα με μαρτυρίες των συγγενών του, μεγάλωσε με την επιθυμία να ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, πράγμα που κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα αφού αποφοίτησε από το σχολείο Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης το 2007.

Από την άλλη οι συμμαθητές του λένε για τον Δημήτρη Κούκλατζη ότι η «η ένταξη του στον ελληνικό στρατό, δεν ήταν μόνο θέμα αγάπης προς το στράτευμα, στην ουσία αποτέλεσε μονόδρομο καθώς έδινε λύση στο επαγγελματικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε ο ίδιος όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι που μεγαλώνουν στην Ορεστιάδα και στις γύρω περιοχές».

Οι φίλοι του κάνουν λόγο για έναν ήσυχο χαρακτήρα που δεν είχε δώσει δικαιώματα στην κλειστή κοινωνία της Ορεστιάδας. Για ένα νέο παιδί που όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοι του αγαπούσε τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, υποστηρίζοντας με πάθος την ΑΕΚ, όπως μαρτυρούν και οι δεκάδες φωτογραφίες που έχει «σηκώσει» στην προσωπική του σελίδα στο facebook από στιγμιότυπα με πανηγυρισμούς από αγώνες της αγαπημένης του ομάδας.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Δημήτρης Κούκλατζης μαζί με τον υπολοχαγό  Άγγελο Μητρετόδη συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με την είδηση να μεταδίδεται αρχικά από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να αναμεταδίδεται μέσω των ελληνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, προκαλώντας σοκ σε συγγενείς και φίλους τους των δύο στρατιωτικών.

Αν και σύμφωνα με τις περιγραφές που δίνουν κοντινά τους πρόσωπα, οι δυο στρατιωτικοί θεωρούνται έμπειροι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι ενώ γνώριζαν τα κατατόπια, φαίνεται πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή λόγω και των δύσκολων καιρικών συνθηκών- επικρατούσε έντονη χιονόπτωση- έχασαν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να βρεθούν σε τουρκικά εδάφη. Αυτή την αιτιολογία παρέθεσαν και ενώπιον των τουρκικών δικαστικών αρχών όπου σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βρέθηκαν κατηγορούμενοι για Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης-Υποψία διαφυγής-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία -Πιθανότητα διαφυγής στο εξωτερικό.

Στα κινητά των δυο αξιωματικών που κατασχέθηκαν από τον τουρκικό στρατό προκειμένου να διερευνηθεί το περιεχόμενο τους βρέθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζουν πατημασιές μέσα στο χιόνι, τις οποίες όπως εξήγησαν έστειλαν στους ανωτέρους τους προκειμένου να τους υποδείξουν σε ποιο σημείο βρίσκονταν μόλις αντιλήφθηκαν πως είχαν χαθεί λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο το οποίο και διέταξε τη σύλληψή τους. οι δύο στρατιωτικοί ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους, δύο αλλαξιές ρούχα και ήδη μεταβαίνουν στα σπίτια τους δύο αξιωματικοί του ελληνικού στρατού για να πάρουν το ρουχισμό και να τον παραδώσουν στις τουρκικές Αρχές, που με τη σειρά τους θα τον δώσουν στους Έλληνες κρατούμενους.

«Το μόνο που κάνουμε είναι υπομονή. Δεν έχουμε μάθει ούτε πώς έγινε, αλλά ούτε τι κάνει τώρα το παιδί μας. Πιστεύουμε στο Θεό και ελπίζουμε όλα να τελειώσουν σύντομα. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τις τηλεοράσεις και τα sites»είπε στο ΘΕΜΑ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, ενώ ο θείος του εξέφρασε την αγωνία που βιώνουν τόσο οι γονείς όσοι και οι υπόλοιποι συγγενείς του 25χρονου στρατιωτικού: «Οι γονείς του είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ακούν ότι το παιδί τους κατηγορείται για παράνομη είσοδο στα Τουρκικά εδάφη, ακούν για κατασκοπεία και έχουν φοβηθεί πολύ. Παραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους, δεν μιλούν πολύ  και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για την τύχη του παιδιού τους. Δεν έχουμε καμία επικοινωνία με τον ανιψιό μας και θέλουμε να μάθουμε αν είναι καλά στην υγεία τους και τα δυο παιδιά. Μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ  ότι δεν τους ταλαιπωρούν κι ότι όλα θα πάνε καλά.  Ας είναι καλά στην υγεία τους τα παιδιά γιατί μιλάμε για παιδιά αυτή τη στιγμή και να μπορέσουμε να μιλήσουμε μαζί τους. Όσο για  τα διεθνή θέματα , πιστεύω ότι θα λυθούν».

protothema.gr