Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ανατροπές σε συντάξεις, επιδόματα και συμβάσεις εργασίας φέρνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο

- Advertisement -

Τουλάχιστον 15 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής καλείται να νομοθετήσει και να εφαρμόσει έως στις 21 Ιουνίου (συνεδρίαση Eurogroup) το Υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνονται μέτρα που συμφωνήθηκαν από τα δύο μέρη, Υπουργείο και δανειστές, όπως η περικοπή έως και 18% της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συντάξεων (που εκδόθηκαν μέχρι 12/5/2016 πριν από το νόμο Κατρούγκαλου) και που προκύπτει από τον επανυπολογισμό τους, η επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η χορήγηση από τις αρχές του 2019 επιδόματος στέγασης με εισοδηματικά κριτήρια σε περίπου 700.000 νοικοκυριά κλπ.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, έστω και σε δύο δόσεις (η πρώτη μέχρι τα μέσα Ιουνίου και η άλλη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους) καλείται να επιλύσει χρόνιες εκκρεμότητες μείζονος κοινωνικής σημασίας προχωρώντας έως τον Ιούλιο στην υποχρεωτική έκδοση και χορήγηση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων, αλλά και εφάπαξ.

Σχηματικά θα έλεγε κανείς ότι το Υπουργείο Εργασίας καλείται να διεκπεραιώσει,, ένα τιτάνιο έργο που ακουμπά σε ζητήματα που «καίνε» την ελληνική κοινωνία όπως το συνταξιοδοτικό, το εργασιακό και τα προνοιακά επιδόματα.

Συνοπτικά θα πρέπει να νομοθετηθούν προαπαιτούμενα όπως:

Συνταξιοδοτικά προαπαιτούμενα

*Υπολογισμός και καταβολή όλων των εκκρεμών κυρίων συντάξεων (για αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τα τέλη του 2016) και 30% κυρίων συντάξεων από αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2017.

Αναλυτικά συμφωνήθηκε με τους δανειστές η έκδοση και χορήγηση 23.200 εκκρεμών κύριων συντάξεων με βάση αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2016, στην έκδοση 20.475 κύριων συντάξεων από ένα σύνολο 68.250 αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν το 2017,13.800 επικουρικών συντάξεων (αιτήσεις από 1/1/2015-31/12/2016) και 15-20.000 εφάπαξ.

*Εφαρμογή των συμφωνηθέντων πέρυσι για περικοπές στην προσωπική διαφορά των παλαιών, πριν από νόμο Κατρούγκαλου, συντάξεων (μετά από επανυπολογισμό) μέχρι και 18% από τις αρχές του 2019.Απο τον επανυπολογισμό και τις περικοπές εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

*Οριστικό τέλος στη χορήγηση του βοηθήματος του ΕΚΑΣ σε όσους ακόμη συνταξιούχους το ελάμβαναν και φέτος.

Εργασιακά προαπαιτούμενα

*Διαμόρφωση διοικητικού μηχανισμού παρακολούθησης της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

*Ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης πριν ένα από τα δύο μέρη (εργοδότες-εργαζόμενοι) ασκήσουν δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία (ΟΜΕΔ)

*Μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Προαπαιτούμενα πρόνοιας

*Νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας από το τέλος του 2018.

* Χορήγηση επιδόματος στέγασης από τις αρχές του 2019 σε 700.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια.

*Εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύστημα επιδομάτων στις μεταφορές.

Προαπαιτούμενα ασφαλιστικού

*Ένταξη οφειλών που βρίσκονται σε ρύθμιση στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών)

*Σύνταξη έκθεσης στην οποία θα καταγράφονται οι υποθέσεις οφειλετών που αντιμετωπίστηκαν, που εκκρεμούν και προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της ένταξης όλων των οφειλετών στο ΚΕΑΟ.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog