Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κάλπικη λίρα(Το κακό για τον Εντογάν)

- Advertisement -

Ο διαβόητος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε δεν πήγε φυλακή για φόνο ούτε για λαθρεμπόριο, αλλά για φοροδιαφυγή. Αντίστοιχα, ο «σουλτάνος» Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει την εξουσία όχι από κάποιο πραξικόπημα ή επειδή καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας.

Το τελευταίο διάστημα, η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε ένα θανατηφόρο σπιράλ, συμπαρασύροντας μαζί της την οικονομική ισχύ της χώρας, εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού και ανεβάζοντας στα ύψη τον πληθωρισμό.

Το εκρηκτικό αυτό κοκτέιλ, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις οικονομο-πολιτικές επιλογές του Ερντογάν είναι ικανό να οδηγήσει την Τουρκία σε πρωτόγνωρη αναταραχή. Πριν από λίγες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που διατείνονταν ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην επιβολή capital controls, ενώ ήδη πληθαίνουν οι φωνές ότι δεν αργεί η στιγμή που η Τουρκία θα χτυπήσει ξανά την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ένα ενδεχόμενο που θα αποτελέσει μέγα πλήγμα, καθώς χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολύς μόχθος μέχρι η Τουρκία να αποπληρώσει τα προηγούμενα χρέη της προς το ΔΝΤ.

Η απέλπιδα προσπάθεια να ανεβούν τα επιτόκια της χώρας, προκειμένου να σταματήσει η κατρακύλα του εθνικού νομίσματος δεν έφερε αποτέλεσμα και, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις εκλογές, η διολίσθηση συνεχίζει ακάθεκτη. Και, αν σε μια κλειστή εθνική οικονομία αυτό μπορούσε να λειτουργήσει θετικά –ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα- στην περίπτωση της Τουρκίας αυτό δεν ισχύει. Διότι το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού της χώρας είναι σε ξένο νόμισμα (δολάριο ή ευρώ), πράγμα που σημαίνει ότι κάθε μέρα που περνάει τα χρέη του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διογκώνονται.

Ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, στα παράλια του Αιγαίου, αλλά και στην Κατεχόμενη Κύπρο η κατάσταση έχει ήδη φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με χώρες της Ευρωζώνης και οι Τούρκοι νιώθουν βαθειά στο πετσί τους τι σημαίνει ένα ανίσχυρο νόμισμα.

Επιπλέον, στην περίπτωση που η Τουρκία αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, τα ανταλλάγματα που θα πληρώσει ο Ερντογάν δεν θα είναι μόνο οικονομικά. Δεδομένου του ελέγχου που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ταμείο, είναι σίγουρο ότι το ποτήρι που θα κληθεί να πιει ο «σουλτάνος» θα είναι εξαιρετικά πικρό και θα περιλαμβάνει πλήθος πολιτικών υποχωρήσεων.

Η οικονομική κατάρρευση της λίρας ήταν εξάλλου ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τον Ερντογάν στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με τον δεύτερο να είναι το Κουρδικό. Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, ο Ερντογάν δεν υπολόγισε πόσο «κάλπικη» θα αποδεικνυόταν η λίρα και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Και τώρα πληρώνει ακριβά –κυριολεκτικά και μεταφορικά- την πολιτική του.

reader.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog