Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παραδίδουμε τα όπλα μας! Και με συνθέτη ονομασία, το σκέτο «Μακεδονία» θα μείνει

- Advertisement -

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Πολλοί λένε αυτές τις μέρες, πως σε όλο τον κόσμο, αποκαλούν τα Σκόπια «Μακεδονία» και όχι FYROM και πως είναι προτιμότερο να προσθέσουμε έναν γεωγραφικό προσδιορισμό, ώστε να υπάρξει διαφοροποίηση από την ελληνική Μακεδονία, αφού δεν μπορούμε να πάρουμε το μείζον, που είναι μια ονομασία χωρίς τη λέξη Μακεδονία….

Και ακούγεται λογικό. Αλλά αν το καλοσκεφτείς και πάλι η σύνθετη ονομασία στα χαρτιά θα μείνει και στο σκέτο « Μακεδονία» θα καταλήξουμε.

Γιατί ποιός θα αναφέρεται σε Βόρεια, Άνω ή Νέα Μακεδονία , όταν δεν υπάρχει η Νότια, η Κάτω ή η Παλαιά ως κρατική αντίστιξη, αλλά ως περιφέρεια ενός άλλου κράτους;

Γιατί να γίνεται διεθνώς αυτός ο διαχωρισμός, όταν οι κάτοικοι αυτού του κράτους θα ονομάζονται Μακεδόνες – και όχι Βορειομακεδόνες – η γλώσσα θα είναι Μακεδονική και η υπηκοότητα στα διαβατήρια Μακεδονική;

Ο κ. Ζάεφ, λίγο πολύ, όλα αυτά τα έχει και σήμερα. Εκείνο που δεν έχει, είναι η ελληνική αναγνώριση και αυτό τον ενδιαφέρει και τον «καίει» πολύ, όπως ενδιαφέρει και «καίει» Αμερικανούς και Ευρωπαίους για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους.

Αν λοιπόν συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, χωρίς να αλλάξουμε όλα τα άλλα θα έχουμε κάνει μια τρύπα μέσα στο νερό.

Και μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που δεν τους ενδιαφέρει αν σε λίγα χρόνια η λέξη «Μακεδόνας» θα σημαίνει πρωτίστως τον «Σκοπιανό» ή αν αναγνωρίσουμε μια ανύπαρκτη γλώσσα ως Μακεδονική, που σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, δεν είναι τίποτα άλλο από βουλγαρικό ιδίωμα.

Αλλά όλα αυτά, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν σηματοδοτούν μια καθαρή και οριστική λύση, μοιάζουν περισσότερο με μπάλωμα που εξυπηρετεί τον διεθνή παράγοντα, τα Σκόπια, όσους έχουν δεσμεύσεις απέναντι στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους και αφήνει πίσω του πολλές ουρές και σκιές, που θα τις βρούμε μπροστά μας.

Ας συναινέσουμε σαν χώρα στην συνθέτη ονομασία αλλά πριν παραδώσουμε τα όπλα μας, ας τακτοποιήσουμε και τα υπόλοιπα. Τώρα είμαστε δυνατοί απέναντι στα Σκόπια, μεθαύριο θα είμαστε άοπλοι απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.

Το καταλαβαίνει ο κ. Κοτζιάς

https://thecaller.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog