Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σπίτια ψάχνουν οι φοιτητές και πού κυμαίνονται οι τιμές

- Advertisement -

Η αγορά των ενοικίων της Λάρισας διαθέτει χιλιάδες ακίνητα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά σε ακίνητα 20 ετών και παλαιότερα. Στην Καρδίτσα συναντούμε πιο πολλά νεότερα διαμερίσματα…
Τα Τρίκαλα, διαθέτουν περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων. Μεγάλη ζήτηση και μικρότερη προσφορά είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους προς ενοικίαση διαμερίσματα στην μείζονα περιοχή του Βόλου Πρόκειται για μερικά από τα στοιχεία, που συνθέτουν την εικόνα της φοιτητικής κατοικίας στις πόλεις της Θεσσαλίας που διαθέτουν σχολές και τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.

Λάρισα: Σπίτια για όλα τα βαλάντια

Αναλυτικά και σε ό,τι αφορά τη Λάρισα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι διαμερίσματα χωρίς επίπλωση, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κτηματομεσίτης Κωνσταντίνος Κολοβός. «Διαθέτουν θέρμανση, κεντρική, πετρελαίου ή αερίου, είτε κλιματισμό και σε πολλές περιπτώσεις ατομικό καυστήρα αερίου». Αυτό βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, επηρεάζει και το ποσό ενοικίασης. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή είναι η θέση του ακινήτου, η εγγύτητα στις γραμμές του αστικού, η κατάσταση, η παλαιότητα κ.α.

Οι γκαρσονιέρες των 20-30 τμ καθώς και τα studios κυμαίνονται από 150 -220 ευρώ. Οι επιπλωμένες 20 με 40 ευρώ ακριβότερες. Τα δυάρια 35-50 τμ από 180 έως και 280 ευρώ. Τα επιπλωμένα 20 με 50 ευρώ ακριβότερα.

Καρδίτσα: Πολλά και καινούργια διαμερίσματα για τους φοιτητές

Παρόμοια κατάσταση και στην Καρδίτσα μόνο που υπάρχουν πιο πολλά νεόδμητα διαμερίσματα. Οι γκαρσονιέρες από 25-35 τμ καθώς και τα studios κυμαίνονται από 150-200 ευρώ με τις επιπλωμένες 20-30 ευρώ παραπάνω. Τα δυάρια 40-50 τμ από 180-260 ευρώ με τα επιπλωμένα 20-40 ευρώ παραπάνω, σημειώνει επίσης ο κ. Κολοβός.

Τρίκαλα: Στέγη πλήρως εξοπλισμένη ζητούν οι φοιτητές

«Σχετικά με τις φοιτητικές κατοικίες θα πρέπει να σας τονίσω, πως η ζήτηση έχει αλλάξει», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Βίκυ Μπούγλα, κτηματομεσίτρια στα Τρίκαλα, για να εξηγήσει: «Πλέον οι γονείς των νεοεισερχομένων φοιτητών προτιμούν τα πλήρως επιπλωμένα διαμερίσματα, με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές είτε δίχωρα, είτε μονόχωρα. Να είναι καινούρια ή ανακαινισμένα και οπωσδήποτε με θέρμανση. Πρώτη προτίμηση είναι το φυσικό αέριο. Αν στην τιμή περιλαμβάνονται το ενοίκιο και οι λογαριασμοί νερού – ρεύματος -θέρμανσης – κοινοχρήστων, είναι το τέλειο».

Τα Τρίκαλα, προσθέτει διαθέτουν περιορισμένο αριθμό διαμερισμάτων και εξηγεί:«Οι λόγοι είναι αρκετοί. Αφ’ ενός πολλά μικρά διαμερίσματα δίνονται πλέον για βραχυχρόνια μίσθωση, αφ’ ετέρου τα τελευταία χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα είναι υποτονική και μόνον οι παλιές οικοδομές διαθέτουν δυάρια και γκαρσονιέρες και από αυτά πολλά δεν είναι ανακαινισμένα και με θέρμανση. Η προσφορά σε καινούρια και ανακαινισμένα διαμερίσματα για μακροχρόνια μίσθωση είναι περιορισμένη. Άλλωστε η ζήτηση για φοιτητικές κατοικίες έγινε έντονη κυρίως μετά τη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ».

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 400 ευρώ ανάλογα με τις παροχές. Τα 150 ευρώ αντιστοιχούν σε μια γκαρσονιέρα όχι μεγαλύτερη από 30τμ με air-condition και χωρίς έπιπλα. Τα 400 ευρώ σε ένα δίχωρο διαμερισματάκι 40τμ, με έπιπλα -ηλεκτρικά και όλους τους λογαριασμούς πληρωμένους.

Βόλος: Αυξημένες οι τιμές για την φοιτητική στέγη

Μεγάλη ζήτηση και μικρότερη προσφορά είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μικρά και μεσαίου μεγέθους προς ενοικίαση διαμερίσματα στην μείζονα περιοχή του Βόλου, εν όψει και της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και την άφιξη χιλιάδων νέων φοιτητών.

Οι γονείς και οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ψάξουν καλά και αρκετά ώστε να βρουν αυτό που θέλουν, αλλά ταυτόχρονα οι τιμές έχουν αυξηθεί για την φετινή χρονιά σε ποσοστό από 5 μέχρι και 10%, λόγω της μεγάλης ζήτησης, ειδικά στον κεντρικό τομέα του Βόλου όπου οι φοιτητές αναζητούν διαμέρισμα για να εγκατασταθούν, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα.

Ο μεσίτης Δημήτρης Τζαμτζής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω της πλατφόρμας AirBnb έχουν επηρεάσει την κατάσταση αφού γύρω στα 180 με 200 διαμερίσματα στον Βόλο ενοικιάζονται με τον τρόπο αυτό. Στον κεντρικό ιστό του Βόλου η τιμή για ένα ανακαινισμένο δυάρι κυμαίνεται μεταξύ 260-320 ευρώ και για μία γκαρσονιέρα 25-35 τ.μ η τιμή είναι από 190 μέχρι 230 ευρώ. Τα διαθέσιμα καινούρια διαμερίσματα (μετά το 2000) είναι ελάχιστα και κοστίζουν από 300 μέχρι και 360 ευρώ».

«Χρειαζόμαστε πάνω από 12 μεγάλες πολυκατοικίες των 50 διαμερισμάτων η καθεμία, για να ισορροπήσει η κατάσταση της προσφοράς και της ζήτησης στον Βόλο» κατέληξε ο κ. Τζαμτζής.

Την ίδια άποψη εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο μεσίτης Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον Βόλο των 200.000 κατοίκων δεν επαρκούν τα διαμερίσματα, ενώ η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και γι αυτό υπάρχει αύξηση στις τιμές. Ένα καλό δυάρι κυμαίνεται από 300 μέχρι και 350 ευρώ και σε μερικές περιπτώσεις φθάνει και τα 400. Σε αντίστοιχα διαμερίσματα 20ετίας και πάνω οι τιμές “παίζουν” μεταξύ 250-280 και 300 ευρώ τον μήνα. Υπάρχουν και διαμερίσματα 40 και πλέον ετών, όχι σε καλή κατάσταση, που ο ενδιαφερόμενος θα τα βρει στα 180-220 ευρώ. Στην Νέα Ιωνία που την προτιμούν στρατιωτικοί και νεαρά ζευγάρια οι τιμές είναι καλύτερες, όπως και στην Νεάπολη όπου όμως είναι δύσκολη η πρόσβαση και η μετακίνηση των φοιτητών, αν και είναι κοντά το Πολυτεχνείο».

Τέλος να τονισθεί ότι ο Βόλος διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, που εξυπηρετεί κάθε περιοχή της πόλης με πολύ πυκνά δρομολόγια και καινούρια λεωφορεία.

 newsbeast.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog