Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο τυφώνας Μανγκούτ σάρωσε τις Φιλιππίνες και τώρα απειλεί την Κίνα

- Advertisement -

Το κόστος σε ζωές και χρήματα από τον τυφώνα Μανγκούτ, ο οποίος σάρωσε το κύριο νησί της χώρας το Σάββατο, με ολέθριες συνέπειες, μετρούν οι Φιλιππίνες…

Τουλάχιστον 25 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, ωστόσο μπλοκαρισμένοι δρόμοι και κομμένες γραμμές τηλεπικοινωνιών σημαίνουν πως οι πραγματικές επιπτώσεις στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα.Εκτενείς είναι οι καταστροφές στην αγροτική επαρχία του Καγκαγιάν.

Η θύελλα κατευθύνεται προς τη νότια Κίνα και αποτελεί σημαντική απειλή για το Χονγκ Κονγκ, με την αρμόδια αρχή να έχει απευθύνει προειδοποίηση στους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Στις Φιλιππίνες ο τυφώνας κατέφθασε στο Μπαγκάο, στο βορειοανατολικό τμήμα του Λουζόν (του μεγαλύτερου νησιού της χώρας) κατά τις 01:40 (τοπική ώρα) το Σάββατο, και έφυγε περίπου 20 ώρες μετά. Πρόκειται για έναν υπερ-τυφώνα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο ισχυρότερος του 2018- ωστόσο έχασε μέρος της δύναμής του όταν έφτασε στην ξηρά. Στον δρόμο του βρίσκονταν πέντε εκατ. άνθρωποι, και πάνω από 100.000 είχαν σπεύσει σε προσωρινά καταφύγια.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από κατολισθήσεις στις περιοχές Κορντιλέρα και Νουέβα Βιζκάγια, ωστόσο αναφορές από άλλες περιοχές συνεχίζουν να καταφθάνουν στις αρχές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή Νοτιοανατολικής Ασίας του BBC, καλά συντονισμένες εκκενώσεις φαίνονται να ελαχιστοποίησαν τις απώλειες στις περιοχές που βρίσκονταν στην «οδό» του τυφώνα, ωστόσο είναι πολλές οι πιο απομονωμένες κοινότητες για τις οποίες δεν υπάρχουν στοιχεία. Ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε πετά πάνω από τις βόρειες Φιλιππίνες την Κυριακή για να αξιολογήσει την έκταση των ζημιών: Υπενθυμίζεται πως ο προκάτοχός του είχε πληγεί σοβαρά από αυτό που είχε εκληφθεί ως ανικανότητα στην αντιμετώπιση ενός προηγούμενου τυφώνα.

Πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές σε υποδομές και κατοικίες, υπάρχουν προβληματισμοί και για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του τυφώνα στη γεωργία της περιοχής.

Για την έλευση του τυφώνα προετοιμάζεται και η Κίνα: Ο Μανγκούτ κατευθύνεται προς τη νότια Κίνα, με ανέμους ταχύτητες 145 χλμ/ ώρα, αλλά οι ανησυχίες πως θα ενισχυθεί ξανά έχουν υποχωρήσει.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανεβάσει την προειδοποίηση για τυφώνα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, καθώς ψηλά κύματα πλήττουν τις παράκτιες περιοχές και ισχυροί άνεμοι «μαστιγώνουν» τους ουρανοξύστες. Κάποιοι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από περιοχές όπου αναμένονται ιδιαίτερα ισχυρές θύελλες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, ο τυφώνας, τον οποίο τα κινεζικά ΜΜΕ έχουν χαρακτηρίσει «βασιλιά των καταιγίδων» αναμένεται να καταφθάσει στη Γκουανγκντόνγκ το βράδυ. Λιμάνια, διυλιστήρια και εργοστάσια στην περιοχή έχουν κλείσει, ενώ έχει περιοριστεί και η παροχή ρεύματος σε κάποιες περιοχές προληπτικά. Επίσης, έχουν κλείσει τα καζίνο στο Μακάο. Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, χιλιάδες σκάφη έχουν επιστρέψει στα λιμάνια τους ενώ έχουν εκκενωθεί χιλιάδες εργαζόμενοι σε υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

huffingtonpost.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog