Έρευνα για τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών σε ηλεκτρονικά μέσα διέταξε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από δημοσίευματα που φέρονται να σχετίζονται με τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Η έρευνα ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων και ειδικότερα για το αν υπάρχει παραβίαση μυστικών της πολιτείας σε βαθμό κακουργήματος.

Το θέμα ξεκίνησε έπειτα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr, το οποίο ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει στοιχεία που προέρχονται από την τελευταία ενημέρωση που έγινε στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο φάκελος περιείχε τρεις κωδικούς με το συνολικό ποσό που διατέθηκε σε βαλκανικά ΜΜΕ και ορθόδοξες εκκλησίες να φτάνει το 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα χθες, το Μέγαρο Μαξίμου, με μία οργισμένη ανακοίνωση, έκανε λόγο για «πρωτοφανή αθλιότητα» τονίζοντας ότι θίγονται τα εθνικά συμφέροντα και επιρρίπτοντας ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Βούτσης εξήγησε τον τρόπο που εγκρίνονται τα μυστικά κονδύλια από τον Φεβρουάριο του 2017, όταν και άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Διπλωματικός υπάλληλος φέρνει στη Βουλή κλειστό φάκελο όπου περιέχει όλες οι δαπάνες από 25.000 ευρώ και πάνω. Των στοιχείων αυτών λαμβάνουν γνώση οι αντιπρόεδροι της Βουλής (όλων των κομμάτων) και κατ’ επέκταση και οι πολιτικοί τους αρχηγοί. Στην συνέχεια ο φάκελος επιστρέφει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μαξίμου: Θίγονται ευθέως τα εθνικά συμφέροντα
«Η σημερινή πρωτοφανής αθλιότητα του iefimerida, με την υπογραφή πρώην ρεπόρτερ του MEGA, να δημοσιοποιήσει δήθεν πληροφορίες για την διάθεση των απορρήτων κονδυλίων του Υπουργείου Εξωτερικών θίγει ευθέως τα εθνικά συμφέροντα και είναι αποτέλεσμα της αθλιότητας της ΝΔ και του κου Μητσοτάκη που έθεσε θέμα απορρήτων κονδυλίων ακόμη και με διαρροές στον τύπο».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει πως «αν ο κος Μητσοτάκης θέλει να ενημερωθεί για τα απόρρητα κονδύλια, να ζητήσει άμεσα συνάντηση από τον Πρωθυπουργό».

Σημειώνει ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα και όλα είναι στο φως, σε αντίθεση με τη περίοδο που κυβερνούσε η ΝΔ». «Να σταματήσει όμως τώρα να υπονομεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, για να καταλήξει πως «όποια προβοκάτσια και αν κατασκευάσουν να είναι βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στις διαδικασίες διαφάνειας και έλεγχου που η ίδια θεσμοθέτησε».

Η ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση:
«Προκαλεί αγανάκτηση η διαρροή στον Τύπο δήθεν «απόρρητων δαπανών» του ΥΠΕΞ αλλά ταυτόχρονα εγείρει και σοβαρά ερωτήματα για τον στόχο και τις επιδιώξεις όσων πολιτικών προσώπων και ηλεκτρονικών Μέσων δίνουν και αναπαράγουν αυτές τις «ειδήσεις».

Για πρώτη φορά μια δημοκρατική διαδικασία ελέγχου- γνωστοποίησης των απορρήτων κονδυλίων στη Βουλή, μεσώ της αυστηρής τήρησης του Νόμου που ψηφίστηκε το 2017, εφαρμόζεται, σε αντίθεση με το παρελθόν», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε:

«Είναι σαφές πως σε ό,τι μας αφορά, διά του θεσμικού μας ρόλου, η διαδικασία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να σταματήσει παρά τον προφανή εκνευρισμό όσων πιθανώς θέλουν να επιστρέψουμε στην, για δεκαετίες και επί των ημερών των παρατάξεών τους, πλήρη απόκρυψη, κατασπατάληση και αδιαφανή διάθεση αυτών των κονδυλίων».

Στην αντεπίθεση ο Κοτζιάς με αιχμές κατά Μαξίμου και Καμμένου
Ευθείες βολές και προειδοιήσεις με αποδέκτες το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τον Πάνο Καμμένο από τον Νίκο Κοτζιά στην πρώτη αντίδρασή του μετά την παραίτησή του. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΡΑΤΤΩ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα την 9σέλιδη επιστολή της παραίτησής του.

Ο κ Κοτζιάς απάντησε ευθέως στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «ακατανόητη» την παραίτησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά «Αυτά δεν τα λέει το Μαξίμου, τα λένε κάποιοι άνθρωποι. Να δώσουν στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησής μου. Σε 9 σελίδες επιστολή εξηγώ ακριβώς τους λόγους παραίτησής μου»! Επέμεινε ότι την εξωτερική πολιτική την κάνει το ΥΠΕΞ και όχι το υπουργείο Αμυνας το οποίο καλείται να στηρίξει στρατιωτικά τις εκάστοτε επιλογές της διπλωματίας, ενώ κατηγόρησε τον Πάνο Καμμένο πως με τις πράξεις και τα λόγια του “εκφεύγει της εθνικής γραμμής”.

Υποστήριξε δε ότι κατευθύνεται εναντίον του «οχετός με στοχευμένες διαρροές» για τα δήθεν απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ λέγοντας ότι αυτά ελέγχονται από επιτροπή ανώτατων διπλωματών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

«Δυστυχώς τα ξεφτιλίζουν όλα», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς είμαστε κομμάτι αυτού του λαϊκού κινήματος που σήμερα κυβερνά, δεν θεωρούμε όμως ότι είμαστε κομμάτι άλλων».

Με την πρόσθετη επισήμανση ότι δεν είναι, όπως είπε, επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα του, ένιωσε ότι υπήρξε ανακολουθία, όπως δήλωσε, για αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτήρισε μάλιστα, έντιμο μέτρο την παραίτηση.

Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.

Προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Καμμένο ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες με άλλους βουλευτές ή και με άλλα κόμματα ώστε να δημοσιοποιείται η ορθή ή μη χρήση απορρήτων κονδυλίων που έχουν άλλα υπουργεία.

Πηγή: thetoc.gr