Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου – Τι ισχύει σε περίπτωση που πέφτει Κυριακή για τους εργαζομένους

- Advertisement -

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Β.Δ. 748/66, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα, ως εξαιρέσιμες εορτές για τον ιδιωτικό τομέα, νοούνται οι εορτές της 25ης Μαρτίου, της Δεύτερης ημέρας του Πάσχα, της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) της Γέννησης του Χριστού (25 Δεκεμβρίου), της 26ης Δεκεμβρίου, της 1ης Μαΐου και της 28ης Οκτωβρίου…
Η εορτή της της 28ης Οκτωβρίου, είναι προαιρετική αργία.

Στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Β Δ 748/1966. Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών.

Διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Αν ο εργοδότης αποφασίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, θα καταβάλει σ’ όλους τους εργαζόμενους που θ’ απασχοληθούν την ημέρα αυτή, (υπαλλήλους ή εργάτες) προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, προκειμένου για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή στο νόμιμο ημερομίσθιό τους, προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Οι ημερομίσθιοι, θα πάρουν και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, ενώ αντίθετα, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν το δικαιούνται, γιατί ο μισθός της ημέρας αυτής, θεωρείται ότι περιέχεται στο συνολικό μηνιαίο μισθό.

Β. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη και ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία δεν προσέλθει να εργαστεί, τότε δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αν αμείβεται με ημερομίσθιο, ή το 1/25 του μισθού του αν αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

Γ. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο (ΣΣΕ,υπουργική απόφαση, διάταγμα, κατ’ έθιμο αργία κλπ), οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.

Φέτος, η 28η Οκτωβρίου συμπίπτει με ημέρα Κυριακής. Τι ισχύει στην περίπτωση αυτή;

Ζήτημα μετάθεσης της σε άλλη εργάσιμη μέρα δεν τίθεται, αφού από το 1983 (Ν.1400/83) καταργήθηκαν οι διατάξεις για μετάθεση αργιών σε άλλη μέρα όταν συμπίπτουν με Κυριακές.

Για τους εργαζόμενους ισχύουν τα παρακάτω για την ημέρα αυτή:

1. Σε περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει η επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, πρέπει να καταβάλλουν μόνο στους ημερομίσθιους, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. (ΑΠ 303/61, 323/62) αλλά και άποψη του Υπουργείου Εργασίας (έγγρ. α.π. 2797/99, 3019/2001, περί αμοιβής των αργιών σε σύμπτωση με Κυριακές).
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν κανονικά το μηνιαίο μισθό τους.

2. Σε περίπτωση λειτουργίας της επιχείρησης.
Όσοι ημερομίσθιοι απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, θα λάβουν το ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%. Ακόμη πρέπει να τους χορηγηθεί αναπληρωματική μέρα ανάπαυσης (REPO), την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
Όσοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό και απασχοληθούν κατά την Κυριακή 28/10/2012, θα λάβουν προσαύξηση 75%, υπολογιζόμενη στο 1/25 του μισθού τους. Επί πλέον θα πάρουν και αναπληρωματική ανάπαυση (REPO) την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε περίπτωση που δεν χορηγηθεί αναπληρωματική ανάπαυση οφείλεται ένα επί πλέον ημερομίσθιο ή 1/25 του μισθού.

 dikaiologitika.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επειδή εμείς οι ποδοσφαιροφιλοι λέγαμε κύριος για τους προπονητές των ομάδων ότι δεν θα κάνουν παρέλαση,λόγο του αρθρου θα πω τα δικά μου αθλητικού(ποσοσφαιρικου)περιεχομένου! Εμένα με ξερετε στους σχολιασμούς μου και στις απόψεις μου δεν μασάω τα λόγια μου ούτε κολοτουμπες κάνω και αμα κάνω λάθος θα το πω όπως θα δείτε στην συνέχεια του σχολίου! Είχα γράψει μετά το παιγνίδι με την Μίλαν ότι ο Ολυμπιακός έχει βρει προπονητή για πολλά χρόνια!!Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλός και το λεω τώρα που όλοι περιμένουν τον σερ Τάκη να γυρισει να σώσει την χρονιά!!Η μπάλα όπως ξέρετε είναι μεγάλη "μπιπ"και μέσα δεν έχει αέρα που νομίζουν μερικοί. Εγώ φέτος έχω δει 2 ματσάκια από κοντά δηλαδή μέσα από το γήπεδο ένα στον Πειραιά με την Λουκέρνη και το άλλο εκτός με την Μπερλι στην Αγγλία. Στο πρώτο ματς η ομάδα έδειξε ανεξάρτητα από την δυναμικότητα του αντιπάλου αν και σχετικά νέα και χωρίς μερικούς να γνωρίζουν τα ονόματα συμπαίκτων. Βαζει 3 γκολακια στο ημίχρονο και τέλος. Στην Αγγλία και αφού είχε βάλει 3αρα και στα αγγλακια πηγε έξυπνα και χαλαρά να κρατήσει το σκορ. Λάθος για μένα! παιξε 20 λεπτά βάλτους 2 γκολ και μετά βάλε μέσα τον "προεδρο"να χάσει κάνα κιλό!!Τα αγγλακια όπως πάντα ανεξάρτητα την ποιότητα σε πιεζουν και μια στραβοκλωτσια και σου έβαζε κάνα γκολ το έκανες ντέρμπι το ματς.εδώ πάει αυτο που είπα για την "μπιπ "τη μπάλα. Τελικά επιδη όπως είπα ο κόουτς είναι καλός βάζει 2 φορ και τους κάνουμε το γκολακι και αντέ γεια μετά. Στα υπόλοιπα ματς και επειδή δεν ξέρω γιατί δεν έχει βρει ένα κορμό ομάδας ο κόουτς η ομάδα είναι και άτυχη και λάθος στημένη!!Δεν επιτρέπεται ομάδα που με βάση του υλικού έπρεπε να παίζει με 2 φορ και 442!έτσι όπως βάζει τον Φορτουνη τον Λάζαρο και το φετματζιδη πίσω από το φορ τους παίρνουν χαμπάρι. Είναι έτσι ξεκομενος ο φορ δεν καλύπτει και τα περιμένουν όλα από τον Φορτουνη που μια δυο κλωτσιές να φάει γίνεται κοκοκο μετά. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η ατυχεια γιατί και άλλες ομάδες με μισή ευκαιρία και γκολ άμα δεν τους δώσουν και πεναλτακι που είναι τις μόδας φέτος. Λοιπόν γιατί κούρασε ο ουαλλος πάλι έχω να πω στους ΓΑΒΡΟΥΣ μην ξενερώνουν γιατί έχουμε και παίχτες και ομάδα και στους δευτεροτριτα θα σταματήσει κάποτε η κ….φαρδια και θα κλαταρουν οι 9αδες που έχετε γιατί ούτε 11αδα έχετε και μετά θα σας φταίει ο Μαρινακης πάλι. Αντέ γεια μας! ☆☆☆☆

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog