Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Βολιβία πεινάει και ο Εβο Μοράλες έχτισε παλάτι με τζακούζι, ελικοδρόμιο, σάουνα

- Advertisement -

Ενας πύργος 29 ορόφων που περιλαμβάνει επτά ασανσέρ, ένα ελικοδρόμιο, σουίτα προεδρική με τζακούζι, αίθουσα μασάζ και αίθουσα γυμναστικής: το νέο παλάτι της κυβέρνησης του προέδρου Εβο Μοράλες, ριζοσπάστη της αριστεράς, προκαλεί σάλο στην Βολιβία.

Το παλάτι αναμένεται να εγκαινιαστεί προκειμένου να αντικαταστήσει το πρωθυπουργικό μέγαρο, το Palacio Quemado («Καμμένο Παλάτι», κυριολεκτικά, ονομάστηκε έτσι μετά την πυρκαγιά του 1875), το οποίο χρονολογείται από τον 19ο αιώνα.
Το επίσημο κόστος του νέου πύργου είναι 34,4 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ο τοπικός τύπος ισχυρίζεται ότι ο λογαριασμός ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια, σε μια χώρα όπου το 39,5% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.


Πρόκειται για λεφτά πεταμένα, δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαμουέλ Ντόρια Μεντίνα, ο οποίος πρότεινε να κατασκευαστεί καλύτερα ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο.
Ενας καρδινάλιος της Βολιβίας, ο Τορίμπιο Τικόνα, κατήγγειλε την πολυτέλεια του «Παλατιού του Εβο», όπως το αποκάλεσε.


Ο πύργος δεν επετράπη να χτιστεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης Λα Παζ όπου κυριαρχούν τα αποιοκρατικού τύπου κτίρια, αλλά ο Εβο Μοράλες κατόρθωσε να πάρει άδεια, με εντολή του κοινοβουλίου, το οποίο ελέγχει.
Ο πύργος είναι ορατός από όλη την πόλη και περιλαμβάνει ελικοδρόμιο στην οροφή. Δύο όροφοι είναι αποκλειστικά για χρήση του προέδρου Μοράλες. Η προεδρική σουίτα είναι 1.068 τ.μ. σύμφωνα με τα σχέδια που αποκάλυψε η εφημερίδα Pagina Siete. Εκεί βρίσκονται η σάουνα, το τζακούζι, η αίθουσα μασάζ και η αίθουσα γυμναστικής.


Ο Εβο Μοράλες βρίσκεται στην εξουσία επί 12 χρόνια. Είναι ο πρώτος ιθαγενής που εξελέγη πρόεδρος της χώρας και ανήκει στην ριζοσπαστική αριστερά. Μέσω της δικαιοσύνης που ελέγχει του επετράπη να διεκδικήσει το 2019 μια νέα προεδρική θητεία, παρά το γεγονός ότι έγινε δημοψήφισμα επί αυτού και βγήκε αρνητικό.
Ο Μοράλες βάπτισε τον πύργο «Μεγάλο Σπίτι του Λαού». «Θα αφήσουμε μια στέρεη υποδομή, μια κληρονομιά για τα παιδιά των παιδιών μας (…) μιας χώρας ισχυρής, στέρεης, αντίθετα με την αποικιοκρατική εποχή», δήλωσε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Franklin Flores.

iefimerida.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog