Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025

Θεοδώρα Φιλάνδρα: «Θέλω να κάνω την πολιτική αλλιώς»

- Advertisement -

«Δεν μπορώ να συνεχίζω να διαμαρτύρομαι για όσα συμβαίνουν και με ενοχλούν στην καθημερινότητά μου χωρίς να κάνω κάτι. Η επιλογή μου να συμμετέχω στα κοινά είναι ο δικός μου τρόπος να αλλάξω, να βελτιώσω, να συνεργαστώ και να προσφέρω… Θέλω να κάνω την ‘πολιτική αλλιώς’, καθώς δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ούτε είμαι επαγγελματίας πολιτικός.»

Όπως μας κατέθεσε στο Press Publica, επιδιώκει να αντιστρέψει τους όρους, να μπορέσει να επηρεάσει τις εξωτερικές καταστάσεις. Η Θεοδώρα Φιλάνδρα θέλει να κάνει «την πολιτική αλλιώς», μέσα από την συμμετοχή της ως μέλος της Πολ. Επιτροπής της «Κοινωνίας Αξιών» και την υποψηφιότητά της ως Ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». 

  • Κ. Φιλάνδρα, γιατί να ασχοληθεί ένας νέος άνθρωπος σαν κι εσάς με την πολιτική σκηνή, αφ’ ης στιγμής έχει αποδειχθεί αυτή πολύ κατώτερη των προσδοκιών του μέσου Έλληνα; Ποιές είναι οι δικές σας προσδοκίες από αυτό το εγχείρημα;
  • Η πολιτική θα έπρεπε να είναι το καταφύγιο των πολιτών… Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική έχει πάψει να είναι το ‘καταφύγιο’ των πολιτών, διότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα άγχη της καθημερινότητας και φαίνεται ότι έχει φθάσει σε τέλμα, καθώς αδυνατεί πλέον να τους εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Μιλώντας για εμένα προσωπικά, από την φύση μου είμαι άνθρωπος της δράσης και πιστεύω, ότι δεν μπορώ να συνεχίζω να διαμαρτύρομαι για όσα συμβαίνουν και με ενοχλούν στην καθημερινότητά μου χωρίς να κάνω κάτι. Η επιλογή μου να συμμετέχω στα κοινά είναι ο δικός μου τρόπος να αλλάξω, να βελτιώσω, να συνεργαστώ και να προσφέρω.

Προσδοκώ να δώσω την διαφορετική επιλογή σε ανθρώπους σαν εμένα που είναι ενεργοί πολίτες και αναζητούν εκπροσώπηση πέρα από στείρες κομματικές ταμπέλες, με όραμα προόδου και συνεργασίας.Θέλω να κάνω την ‘πολιτική αλλιώς’, καθώς δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ούτε είμαι επαγγελματίας πολιτικός.

 

  • Ποιό το όραμα που προτίθεστε να υπηρετήσετε στην Ευρωβουλή; Σε ποιές ρεαλιστικές βάσεις στηρίζεται;
  • Το όραμα που προτίθεμαι να υπηρετήσω είναι της ενωμένης, ανοικτής και ισχυρής Ευρώπης, που αφουγκράζεται τον παλμό των πολιτών και ανταποκρίνεται με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής τους σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
  • Ποιοί οι τομείς που σκοπεύετε να ενισχύσετε, άμα τη εκλογή σας;
  • Είναι λυπηρό βίωμά μου πλέον, το διαπιστώνω εδώ και χρόνια από τις εθελοντικές δράσεις που συμμετέχω, ότι το περιβάλλον νοσεί… Σκοπεύω να ενισχύσω την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο απαιτεί καίριες δράσεις προστασίας. Επίσης, την ενεργειακή ασφάλεια. Πρέπει να στηριχθεί μέσω κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής.Οι μεταφορές και ο τουρισμός για την δημιουργία δικτύων και συνδέσεων, με στόχο την διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων, καθώς και την ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού. Σκοπεύω να ενισχύσω τον πολιτισμό και την παιδεία, για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, να παρέχεται πρόσβαση στην γνώση και στην καινοτομία σε όλους.
  • Έχετε υποστηρίξει σε δηλώσεις σας ότι θέλετε να φέρετε την Ευρώπη στην Ελλάδα και την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πως το εννοείτε;
  • Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία να δώσω την δική μου προοπτική μιας και στην παρουσίαση ήταν περιορισμένος ο χρόνος και δεν μπόρεσα να το αναλύσω περισσότερο. Θέλω να δώσω τα ισχυρά στοιχεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως την αλληλεγγύη, την δημιουργία, την ευρηματικότητα, τον πολιτισμό, την δημοκρατία. Θέλω να δημιουργηθούν ευκαιρίες στην Ελλάδα για να έχουμε brainregain και όχι braindrain… Θέλω οι φίλοι μου να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να μεγαλουργήσουν εδώ όπως και στο εξωτερικό, χτίζοντας μια καλύτερη ζωή. Θέλω η χώρα μου να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και την αίγλη της.

Θέλω να φέρω στην Ελλάδα την Ευρώπη της συνεργασίας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της ασφάλειας και της εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων. Θέλω να φέρω την Ευρώπη της ανανέωσης, της καινοτομίας, της προόδου και της διαφορετικής νοοτροπίας. Θέλω να συγκεράσω τα θετικά στοιχεία Ελλάδας και Ευρώπης, ώστε να υπάρξει αμφίδρομο όφελος για το κοινωνικό σύνολο.

Άλλωστε θεωρώ ότι η πορεία της μιας είναι συνυφασμένη με την πορεία της άλλης.

  • Το «όραμα» σας της Ενωμένης Ευρώπης έχει εξασθενήσει στα μάτια του μέσου Έλληνα. Η πραγματικότητα καταγράφει ότι η χώρα μας αποδυναμωμένη ακολουθεί αποφάσεις – επιταγές των ισχυρών κέντρων επιρροής. Ποιό λόγο μπορεί να αρθρώσει η χώρα μας στην λήψη των αποφάσεων; Η δική σας τοποθέτηση;
  • Η Ελλάδα οφείλει να ζήσει την δική της αναγέννηση, ώστε να ισχυροποιήσει την θέση της ως μέλος της ΕΕ. Άλλωστε η ίδια η ΕΕ μετασχηματίζεται μέσα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει με τα μεταναστευτικά ρεύματα, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στα σύνορά της, τις ανερχόμενες ασιατικές δυνάμεις και τον εμπορικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.

Χρειάζεται η κατάλληλη και αποτελεσματική εκπροσώπηση από ανθρώπους που γνωρίζουν πως λειτουργεί αλλά και πως να λειτουργούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε τα συμφέροντά μας, να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώσουμε τις εξελίξεις. Το σημαντικότερο είναι να ενημερωθούν οι Έλληνες για τα ευρωπαϊκά όργανα και τις ρυθμίσεις που αφορούν στην χώρα και στην Ευρώπη και στις αποφάσεις που επίκειται να ληφθούν και μας αφορούν όλους. Εδώ υπάρχει τεράστιο κενό ομολογουμένως…

  • Ταιριάζει τελικά η χώρα μας σε μια Ευρώπη των ισχυρών, αποδυναμωμένη εσωτερικά και εξωτερικά, με έναν λαό που ασθμαίνει; Ποιά θετικά πρόσημα μπορούν να δημιουργηθούν, να υπάρξουν;
  • Και καθημερινά το διαπιστώνουμε, αλλά και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις οι Έλληνες βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις μέσα στην Ευρωζώνη, εκείνων που αισθάνονται λιγότερο Ευρωπαίοι. Βέβαια η συγκεκριμένη αντίληψη, θεωρώ, ότι έχει καλλιεργηθεί από διάφορες εσωτερικές πολιτικές των ελληνικών κομμάτων, που δίνουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη δεν μας προσφέρει, αλλά αντιθέτως μας επιβάλλει νόμους και κανόνες με τους οποίους μας παίρνει δικαιώματα και παροχές.

Η Ελλάδα ταιριάζει στην Ευρώπη, απλώς πρέπει να αναγεννηθεί. Όπως έχει πει κι ο Peter Economides με το σύνθημα ‘ΓΙΝΕΤΑΙ’ η Ελλάδα χρειάζεται rebranding, χρειάζεται να ξαναβρεί την ταυτότητά της και την αγαπήσει. Θεωρώ ότι οι Έλληνες έχουν επηρεαστεί από την κρίση και ασθμαίνουν, διότι η κρίση, για να γίνει οικονομική, έχει προϋπάρξει η κρίση αξιών. Γι’ αυτό και έχει επέλθει ψυχολογική φθορά και αλλοίωση. Με το rebranding, δηλαδή με το να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας και να την αγαπήσουμε, οι πολίτες θα ξαναβρούμε τον ρυθμό μας και θα ενισχύσουμετα θετικά χαρακτηριστικά μας ως λαός και θα προχωρήσουμε με  αλληλεγγύη και συνεργασία. Έτσι θα επιτύχει η Ελλάδα να είναι ισότιμος εταίρος-μέλος της ΕΕ.

 

  • Τι σημαίνει «Ευρωπαϊκός προσανατολισμός» της Ελλάδας, μέσα από την «Κοινωνία Αξιών», που δραστηριοποιείστε πολιτικά, σε ρεαλιστική βάση;
  • Οι θέσεις της «Κοινωνίας Αξιών» για το σήμερα και το μέλλον της Ευρώπης είναι πραγματικά ρεαλιστικές, καθώς έχουμε αντιληφθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, χρειάζεται να είναι ενωμένες και να κάνουν τολμηρά βήματα προς την ενίσχυση της λειτουργίας της Δημοκρατίας.

Ο Ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας, αφορά στην συνειδητοποίηση της Ευρωπαϊκής της ταυτότητας και ότι η ΕΕ είναι πεδίο συν-ανταγωνισμού, σε όλους τους τομείς: χρηματοοικονομικό, εμπορικό, κοινά σύνορα, ενεργειακή ασφάλεια.

 

  • Πρόσφατα περιοδεύσατε σε πόλεις της Ελλάδας με τον κ. Φενέκο. Ποιός ο «παλμός» που καταγράψατε εσείς ως νέο πολιτικό πρόσωπο;
  • Οι περιοδείες έχουν το εξής θετικό, μας έφεραν σε επαφή με τους φίλους της ‘Κοινωνίας Αξιών’ στην περιφέρεια και με πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, με τους οποίους συναντηθήκαμε, ανταλλάξαμε απόψεις και ενημερωθήκαμε για πληθώρα θεμάτων που τους απασχολούν. Ο παλμός, όπως λέτε, ήταν πραγματικά ‘ζωηρός’ και είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία που μας δόθηκε μέσω της περιοδείας μας. Είναι πραγματικά αισιόδοξο να λαμβάνουμε την εκτίμηση και την στήριξη των ανθρώπων που συναντηθήκαμε.

 

  • Τί περιλαμβάνει ο όρος «βελτίωση της πολιτικής» για εσάς;
  • Η πολιτική έχει να κάνει με τα πρόσωπα που την εκπροσωπούν, που θεωρώ, ότι θα πρέπει να τα διακρίνει η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η τιμιότητα, η έμπνευση, η προάσπιση των δικαιωμάτων των πολλών έναντι του προσωπικού συμφέροντος.

Η πολιτική χρειάζεται άμεσα βελτίωση και να προσφέρει την αλήθεια.Πιστεύω ότι αυτή είναι επιτακτική ανάγκη και αυτό είναι άλλωστε το motto του Ποταμιού #ΑλήθειεςΜόνο, με το οποίο συμφωνώ. Θεωρώ ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή για αυτή την αλλαγή στην πολιτική και είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτή την ευθύτητα.

  • Την αντέχουν την αλήθεια οι πολίτες;
  • Αυτή είναι μια ερώτηση – πρόκληση, που η απάντησή μου μπορεί να ενοχλήσει, όμως εγώ θέλω να πω την άποψή μου. Ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια» αναφέρει ότι η πολιτική ζωή και η ενάρετη ζωή πρέπει να ταυτίζονται και το επαναλαμβάνει και στα «Πολιτικά». Επομένως η πολιτική οφείλει να εξυπηρετεί αξίες και να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ευημερία και ευνομία. Άλλωστε ο κύριος στόχος της πολιτικής είναι η επίτευξη της ευδαιμονίας, κατά τον Αριστοτέλη.

Για εμένα, επειδή η πολιτική δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού – όπως είχε πει ο Καγκελάριος Φον Μπίσμαρκ – δεν είναι επομένως διαπραγματεύσιμο ή συμβιβαστικό μόνον, αλλά είναι και δράση, πράξη και δημιουργία… Η αλήθεια ελευθερώνει και το πιστεύω. Μεγάλο ποσοστό πολιτών ενδιαφέρεται για την ουσία των πολιτικών θέσεων, που παρουσιάζονται, όπως και ειδήσεων και γεγονότων, και για να επιβεβαιώσει ή να επαληθεύσει αν θέλετε, ‘ψάχνει’, αναζητά στις εναλλακτικές πηγές και μορφές ενημέρωσης που είναι διαθέσιμες. Οπότε, ναι, πιστεύω ότι την αλήθεια την αντέχουν… Αυτό οφείλει να το σεβαστεί η πολιτική και οι εκπρόσωποί της. Σ΄αυτήν την επαφή μου με την πολιτική ζωή, προκειμένου να ξαναβρούμε την ανθρώπινή μας διάσταση, οφείλω να το αναγνωρίσω ανοιχτά.

 

  • Αυτό που λείπει σήμερα από τον πολιτικό μας πολιτισμό είναι…;
  • Σήμερα απουσιάζει ο σεβασμός και η εκτίμηση στον πολιτικό ‘’αντίπαλο’’. Πρόσφατα παρακολουθήσαμε αντιπαράθεση του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε επίπεδο παντελώς ακατάλληλο για το κοινοβούλιο. Αν αυτό είναι το παράδειγμα των πολιτικών, οι πολίτες πως θα πρέπει να συμπεριφέρονται

Από τον πολιτικό πολιτισμό στην Ελλάδα λείπει ο τεκμηριωμένος λόγος που γίνεται πράξη και η στήριξη της θέσης που προασπίζεται ο πολιτικός με επιχειρήματα και ορθολογική σκέψη. Αντ’ αυτού στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται κυριαρχούν ύβρεις, χαρακτηρισμοί και προσβολές… Χρειάζεται ανανέωση και αλλαγή νοοτροπίας, που να απελευθερώσει την πολιτική και την έμπρακτη έκφρασή της από τα βαρίδια και τις πρακτικές του παρελθόντος.

Αν βασικός άξονας της σκέψης μας είναι ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, η αποδοχή, η αναγνώριση και η ομολογία της αλήθειας από την πολιτική σκηνή, από μόνη της, προσδίδει ανθρώπινη διάσταση. Φυσικά, τρομάζουμε όταν βλέπουμε κάτω από το σκληρό φως. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε όμως ότι δεν βλέπουμε. 

Η Θεοδώρα-Κυριακή Φιλάνδρα είναι μέλος της Πολ. Επιτροπής της «Κοινωνίας Αξιών», Υποψήφια Ευρωβουλευτής με το «Ποτάμι». 

 

Γεννήθηκε και κατοικεί στην Κόρινθο. Είναι κάτοχος του Diploma in Business Studies από το London Chamber of Commerce and Industry Examinations Board, απόφοιτος με υποτροφία του Hellenic American University με Bachelor in the Science of Business Administration και εξειδίκευση στο Project Management, και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων & Οργανισμών. Έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία 17 χρόνια εργάζεται στην Διώρυγα Κορίνθου.

Είναι Μέλος  ΔΣ του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου (Loutraki Dive Club), εθελοντική ομάδα καθαρισμού βυθού και παραλίας.

 

Ειρήνη Λίτινα

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog