Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στους κόλπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι εξελίξεις σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την έγκριση σχετικής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξετάζεται η υποβάθμιση του λύκου από «αυστηρά προστατευόμενο» σε απλώς «προστατευόμενο» είδος.
Παρόλο που η κίνηση αυτή συνάδει με τη Σύμβαση της Βέρνης, οργανώσεις περιβάλλοντος προειδοποιούν για τους ενδεχόμενους κινδύνους στους πληθυσμούς του είδους.
Η νέα οδηγία δίνει στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στη διαχείριση των τοπικών πληθυσμών λύκων, με τη δυνατότητα να διατηρήσουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας εφόσον το επιλέξουν. Πριν τεθεί σε εφαρμογή, απαιτείται η έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ενώ τα κράτη-μέλη θα διαθέτουν περιθώριο 18 μηνών για να ενσωματώσουν τις ρυθμίσεις στο εθνικό τους δίκαιο.
Ο Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ», χαρακτήρισε την πρόταση ως αρνητική εξέλιξη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να ανοίξει τον δρόμο για πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο τους πληθυσμούς των λύκων.
Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα ολοκληρώνεται σύντομα μια εξαετής επιστημονική μελέτη για την κατανομή του είδους, ενώ οι αλλαγές στις χρήσεις γης –όπως η μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας– φέρνουν τους λύκους ολοένα και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Καραμανλίδης, διευθυντής του «Αρκτούρου», θεωρεί ότι η νέα οδηγία δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, όπου το ισχύον πλαίσιο προστασίας παραμένει αυστηρό.
Αντιθέτως, εντοπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, όπου οι λύκοι έχουν επιστρέψει μετά από δεκαετίες απουσίας, προκαλώντας ανησυχία στους τοπικούς πληθυσμούς και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν διαθέτουν παραδοσιακά μέσα προστασίας, όπως οι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι.
Ο κ. Καραμανλίδης αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία λύκων στην Πάρνηθα, τη συνδέοντας με την αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των κορυφαίων θηρευτών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι πληθυσμοί λύκων στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τους 20.000 και συνεχίζουν να επεκτείνονται.
Οι τελικές αποφάσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή της νέας πολιτικής αναμένονται το επόμενο διάστημα, εν μέσω ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και των αναγκών των αγροτικών κοινοτήτων.