Σίγησε η μουσική, σίγησε και το φεστιβάλ…
Ένα αναπάντεχο τέλος είχε η εκδήλωση εναέριας γυμναστικής που πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό πάρκο Λουτρακίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ εναέριων ακροβατικών τεχνών και χορού που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου και συγκέντρωσε αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα.
Την διοργάνωση του Φεστιβάλ ανέλαβε η σχολή της κ. Κατερίνας Θυμή, όπως κάνει τα τελευταία 7 χρόνια, με σκοπό να παρουσιάσει ένα μοναδικό θέαμα εναέριων ακροβατικών, με σκοπό την διάδοση ενός τόσο δυναμικού και εντυπωσιακού αθλήματος.
Σχολές από όλη την Ελλάδα με 80 αθλητές παρουσίασαν εκπληκτικές εναέριες χορογραφίες, ενώ μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου για να παρακολουθήσει.
Ενώ το πρόγραμμα εξελισσόταν κανονικά, παρουσία κοινού, γονέων που καμάρωναν τα παιδάκια τους, και σε κλίμα ενθουσιασμού, η Αστυνομία επενέβη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από καταγγελίες πολιτών για την ένταση της μουσικής, διέκοψε τον ηχητικό εξοπλισμό της εκδήλωσης, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές να βάλουν «φρένο» στο φεστιβάλ.
Το αποτέλεσμα ήταν το φεστιβάλ να ολοκληρωθεί πρόωρα και οι τελευταίοι αθλητές να αναγκαστούν να εκτελέσουν τα προγράμματά τους χωρίς μουσική υπόκρουση, στοιχείο καίριο για την απόδοση και την αισθητική των επιδείξεων. Απογόητευση, κυριάρχησε στους γονείς, στα παιδιά αλλά και στους αθλητές από άλλες περιοχές.
Η διοργανώτρια Κατερίνα Θυμή, γνωστή στον χώρο της εναέριας γυμναστικής, είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του Δήμου για την πραγματοποίηση της δράσης, η οποία, όπως τονίστηκε από παριστάμενους, προσέδιδε ζωντάνια, εξωστρέφεια και τουριστικό ενδιαφέρον στην πόλη.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ερωτήματα ως προς τη συνεργασία των αρχών με τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων, καθώς και για το κατά πόσο υπάρχει συνεννόηση και πρόβλεψη ώστε πολιτιστικές δράσεις, ιδίως ενταγμένες σε επίσημο πρόγραμμα, να μην βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες καταστάσεις.
Πηγές αναφέρουν πως οι καταγγελίες σχετίζονταν με τον θόρυβο και την ώρα της εκδήλωσης, όμως πολλοί κάνουν λόγο για υπερβολική αντίδραση, ειδικά όταν πρόκειται για μια διοργάνωση που προάγει τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την τουριστική εικόνα του Λουτρακίου.
Η Κατερίνα Θυμή, εμφανώς απογοητευμένη, σημείωσε πως το φεστιβάλ είχε ως στόχο «να προσφέρει ένα καλλιτεχνικό και αθλητικό θέαμα υψηλού επιπέδου σε κατοίκους και επισκέπτες, μέσα σε ένα πλαίσιο που είχε επίσημη στήριξη και σεβασμό στον δημόσιο χώρο», εκτός του ότι χρηματοδότησε αποκλειστικά την εκδήλωση, όπως μας είπε σε ερώτησή μας.
Όταν μια πόλη φιλοξενεί αθλητές από όλη την Ελλάδα και σβήνει τη μουσική τους στη μέση της παράστασης, το πρόβλημα δεν είναι ο ήχος, είναι το μήνυμα.
Η εικόνα του Λουτρακίου που βγαίνει προς τα έξω δεν είναι αυτή ενός σύγχρονου τουριστικού προορισμού που στηρίζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αντιθέτως, δείχνει μια πόλη που αδυνατεί να συντονιστεί, να προστατεύσει τις δράσεις που την αναδεικνύουν και να αγκαλιάσει το διαφορετικό.
Όταν ο πολιτισμός και ο τουρισμός στραγγαλίζονται από μεμονωμένες αντιδράσεις και ανεπαρκή συνεργασία με τις αρχές, δεν χάνεται απλώς μια εκδήλωση, χάνεται μια ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί, εξωστρεφείς και φιλόξενοι.
Ο τουρισμός δεν είναι μόνο παραλίες και ξενοδοχεία. Είναι εμπειρίες, εικόνες και εντυπώσεις. Κι αυτές,δυστυχώς, σίγησαν μαζί με τη μουσική.
Χ@ra


Χ@ρα