Αλήθεια, τι φοβάται η δημοτική αρχή του Κιάτου και κρατά κλειστά τα φώτα της διαφάνειας;
Είναι δυνατόν, εν έτει 2025, οι πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Είναι δυνατόν να απαγορεύεται ,ουσιαστικά, σε δημοσιογράφους να καλύψουν τις διαδικασίες ενός θεσμικού οργάνου, εκλεγμένου από τον λαό;
Κι όμως, αυτό συμβαίνει σήμερα στο Κιάτο.
Παρά τις ρητές προβλέψεις του νόμου για τη δημόσια μετάδοση των συνεδριάσεων των ΟΤΑ, παρά τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για διαφάνεια και λογοδοσία, η δημοτική αρχή Κιάτου όχι μόνο δεν μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αλλά φέρεται να απαιτεί και απόφαση του ίδιου του συμβουλίου για να επιτραπεί η βιντεοσκόπησή τους από δημοσιογράφο.
Πρόκειται για θεσμική παλινδρόμηση.
Για μια πρακτική που γεννά σοβαρά ερωτήματα:
- Τι έχουν να κρύψουν οι δημοτικοί άρχοντες του Κιάτου;
- Γιατί εμποδίζουν τη δημοσιογραφική κάλυψη;
- Πού ακριβώς στηρίζουν αυτό το “δικαίωμα απαγόρευσης”;
Η απάντηση είναι απλή: πουθενά στον νόμο δεν προβλέπεται ότι χρειάζεται άδεια ο δημοσιογράφος για να βιντεοσκοπήσει κάποιος μια δημόσια συνεδρίαση. Αντιθέτως, ο νόμος το επιβάλλει.
Συγκεκριμένα, τόσο ο Ν. 4727/2020 για την ψηφιακή διακυβέρνηση όσο και προηγούμενες διατάξεις (Ν. 3852/2010 – Καλλικράτης, Ν. 4555/2018 – Κλεισθένης) ενισχύουν τον ρόλο της δημοσιότητας και της πρόσβασης των πολιτών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η δε Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη για δημόσιες, προσβάσιμες και διαφανείς συνεδριάσεις.
Ο δήμαρχος Κιάτου, με τέσσερις θητείες στην πλάτη του, οφείλει να γνωρίζει τα αυτονόητα. Και αν τα γνωρίζει και τα παραβλέπει, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρότερο.
Γιατί η δημοκρατία δεν είναι διαδικασία πίσω από κλειστές πόρτες, δεν είναι “ιδιωτική υπόθεση” κανενός. Είναι υποχρέωση λογοδοσίας στον πολίτη.
Η δημοτική αρχή εφεξής πρέπει
- Να εφαρμόσει ΑΜΕΣΑ το νόμο και να μεταδίδει ζωντανά τις συνεδριάσεις.
- Να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τη δημοσιογραφική κάλυψη.
- Να καταθέσει δημόσια εξηγήσεις για την παρεμπόδιση της διαφάνειας.
Οι πολίτες του Κιάτου να απαιτήσουν το αυτονόητο: σεβασμό στη δημοκρατία, ενημέρωση, συμμετοχή.
Διότι όπου δεν υπάρχει φως, γεννιούνται σκιές.
Χ@ρα