Ασυνόδευτες από ουσιαστική προστασία παραμένουν περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως ο Σχίνος και η Πετρίτα, καθώς για ακόμη ένα καλοκαίρι οι τοπικές κοινότητες είναι χωρίς λειτουργικά πυροφυλάκια.
Τα υπάρχοντα είναι κατεστραμμένα, παρατημένα, με αποτέλεσμα ο πυροφύλακας στο Σχίνο να έχει εγκατασταθεί προσωρινά στα γραφεία του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου, ενώ στην Πετρίτα δεν υπάρχει πλεον πυροφύλακας, αν και είχε στο πεδίο του μεγάλη έκταση (Ασπρόκαμπο, Στραβά, Μαλαγάρι, Σκαλωσιά, Κορομίλι, Μυλοκοπή). Κατεστραμένο είναι επίσης και το πυροφυλάκιο των Πισίων (Φανερωμένη)
Η περιοχή του Σχίνου έχει ζήσει πρόσφατα μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές. Οι πληγές από τη φωτιά του 2021 είναι ακόμη νωπές. Παρ’ όλα αυτά, αντί να θωρακίζεται η περιοχή, καταγράφεται μια ανεξήγητη αδιαφορία, ίσως και εγκατάλειψη.
Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους:
«Δεν είναι δυνατόν, μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, να μην υπάρχει βασικός εξοπλισμός, σημεία επιτήρησης, άνθρωποι στις θέσεις τους. Η πρόληψη δεν μπορεί να περιμένει την καταστροφή για να λειτουργήσει»
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου οφείλει να απαντήσει άμεσα στους πολίτες:
- Γιατί δεν έχουν επισκευαστεί τα πυροφυλάκια;
- Πού είναι ο σχεδιασμός και η πρόληψη για το φετινό καλοκαίρι;
- Ποιος έχει την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος;
ΧΒ