Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025

Ερώτηση στη βουλή για τον φωτισμό στο κάστρο του Ακροκόρινθου

- Advertisement -

Eρώτηση κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6824/24-06-2025 σχετικά με το θέμα « Φωτισμός στο κάστρο του Ακροκόρινθου »

«Κυρία Υπουργέ,
Έχουν ήδη περάσει τρεισήμισι χρόνια, από το Νοέμβριο του 2021, όταν, μεταξύ του Υπουργείου σας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπεγράφει η προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη και προβολή του κάστρου του Ακροκόρινθου, προϋπολογισμού 240 χιλιάδων ευρώ.

Στην ουσία, ο κύριος στόχος του έργου ήταν ο επαναφωτισμός του ανωτέρω κάστρου, μιας και από το 2009, οπότε και ο φωτισμός έπαψε να λειτουργεί, πέρασαν 16 χρόνια. Από τότε, ακολούθησαν συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, συνεντεύξεις και διάφορες δηλώσεις, όμως, σε πρακτικό επίπεδο, τίποτα ουσιαστικά δεν δείχνει ότι το ως άνω έργο έχει δρομολογηθεί.

Γραφειοκρατικές αδυναμίες, παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και κυρίως, απουσία πολιτικής θέλησης και αποτελεσματικότητας, διατηρούν στο σκοτάδι το μεγαλύτερο κάστρο της Πελοποννήσου.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.Γιατί υπάρχει τέτοια μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου του φωτισμού του κάστρου του Ακροκόρινθου;
2.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη των εργασιών για το παραπάνω έργο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»

Η απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6824/24.6.25 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Βασίλειου Βιλιάρδου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Στο φυσικό αντικείμενο της από 3.11.2021 υπογεγραμμένης Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Προστασία – Ανάδειξη και Προβολή του Κάστρου Ακροκορίνθου», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν περιλαμβάνεται ο ηλεκτροφωτισμός του Κάστρου Ακροκορίνθου, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Βουλευτή.

Η σύνταξη της προμελέτης φωτισμού για το Κάστρο Ακροκορίνθου περιλαμβάνεται στην από 24.04.2023 υπογεγραμμένη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου Προγραμματική Σύμβαση, με τίτλο «Προμελέτη Ηλεκτροφωτισμού κάστρου Ακροκορίνθου», και φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στην παρούσα φάση, τα παραδοτέα της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης αναμένονται να κατατεθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, για τις κατά νόμον εγκρίσεις, προκειμένου να ακολουθήσει η επόμενη φάση της εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για το φωτισμό του Κάστρου Ακροκορίνθου.

Η Υπουργός Πολιτισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog