Παρέμβαση του βουλευτή Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο Νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας, για τις σχετικές διατάξεις, αλλά και για την Πολιτική Προστασία, τη Γάζα, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και άλλα ζητήματα.
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, με το ρόλο του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας. Έκανε λόγο για «απόπειρα εκποίησης και εκχώρησης», καταγγέλλοντας την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση ιστορικών ταμείων, και την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας.
Ο βουλευτής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με έναν συγκινητικό αποχαιρετισμό στον Άγγελο Μανταδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «αριστερό διανοούμενο» και «σύντροφο που υπηρέτησε για χρόνια με ήθος και συνέπεια τις αξίες της Αριστεράς, τους αόρατους των πόλεων, την ιστορία αγώνων και την «Αυγή»
Όπως τόνισε, «το νομοσχέδιο δεν αποτελεί ούτε μεταρρύθμιση ούτε έμπρακτη στήριξη στα στελέχη του στρατεύματος», ενώ ανέδειξε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και της έλλειψης κινήτρων, όπως αποτυπώνεται στην πτώση των βάσεων εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές. «Ο αποσπασματικός σχεδιασμός για 700 ή 2.500 κατοικίες δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες στέγασης των στελεχών, που ξεπερνούν τις 25.000», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης και στην πλήρη αδιαφάνεια ως προς τα ακίνητα που μεταβιβάζονται, ο κ. Ψυχογιός υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει λίστα, δεν υπάρχουν όροι, δεν υπάρχει πλαίσιο. Ακόμα και η βούληση των δωρητών αγνοείται επιδεικτικά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην περίπτωση του στρατοπέδου Καλογερογιάννη (6ο Σύνταγμα Πεζικού) στην Κόρινθο, όπου –παρά τις τεκμηριωμένες προτάσεις της τοπικής κοινωνίας για πράσινο και κοινωφελή χώρο– «αντ’ αυτών σχεδιάζεται realestate με πολυκατοικίες και υψηλούς συντελεστές δόμησης».
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την ποινικοποίηση της πολιτικής συμμετοχής, με αφορμή τις διώξεις πολιτικών αρχηγών και συνδικαλιστών που βρέθηκαν στο πλευρό των αγροτών καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα, που αποτελεί πρόκληση για τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας αλλά και τους παραγωγούς, που διεκδικούν την επιβίωσή τους και στερήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ λόγω του γαλάζιου σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Ψυχογιός στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, ευχαριστώντας τους πυροσβέστες, τους πιλότους και τον κρατικό μηχανισμό για τις μάχες που δόθηκαν στην Κορινθία και σε άλλες περιοχές. Επισήμανε, όμως, ότι ένα «ευχαριστώ» δεν αρκεί, όταν 600 έμπειροι εποχικοί πυροσβέστες αποκλείονται από τη διαδικασία ανανέωσης, και όταν για 427 πενταετούς υποχρέωσης εκκρεμεί ακόμα η μονιμοποίησή τους . «Χρειάζεται ενίσχυση, όχι απαξίωση», δήλωσε, τονίζοντας ότι τα έργα πρόληψης είναι ελάχιστα, ενώ πολλά δεν έχουν ενταχθεί καν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης του πυροσβεστικού σώματος και των δασικών υπηρεσιών, τόσο σε μέσα όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Σε ιδιαίτερα φορτισμένο τόνο, ο βουλευτής αναφέρθηκε στη γενοκτονία στη Γάζα, λέγοντας: «Ως άνθρωποι, γονείς, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Το λέει και ο ΟΗΕ: πρόκειται για γενοκτονία». Επικαλούμενος σωρεία δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών με συγκλονιστικά και αποτρόπαια στοιχεία, αλλά και αιτήματα δεκάδων ευρωβουλευτών, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει ξεκάθαρη στάση, ζητώντας:
Άμεση κατάπαυση του πυρός,
Άνοιγμα διόδων για ανθρωπιστική βοήθεια,
Επιστροφή όλων των ομήρων,
Έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών (ΟΗΕ),
Αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, όπως έκανε η Βουλή το 2015.
Πλήρης υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί πυλώνα για τη χώρα μας
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Ψυχογιός απευθύνθηκε στον Υπουργό Άμυνας λέγοντας: «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη, κύριε Υπουργέ. Η κυβέρνησή σας είναι βουτηγμένη στα σκάνδαλα και τη διαπλοκή. Οφείλουμε –και θα το κάνουμε– να δώσουμε μια αξιόπιστη, πειστική και πρακτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Γιατί αποδείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς».