Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025

Open Mall Λουτρακίου: Nαι μεν, αλλά…

- Advertisement -

Το Open Mall στην οδό Παναγίας Γιάτρισσας ολοκληρώθηκε – εκκρεμότητες και τα «αγκάθια» της ανάπλασης

Στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως είχε δεσμευθεί ο εργολάβος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην οδό Παναγίας Γιάτρισσας στο πλαίσιο του έργου του Open Mall Λουτρακίου. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν δύο εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την ανάπλαση βασικών οδικών αξόνων και πεζοδρομήσεων με στόχο την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Οπως επίσης δεσμεύθηκε ο εργολάβος, αποκαταστάθηκε με δικούς του πόρους το προκυνητάρι της Παναγίας

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, το loutrakiblog, πολίτες και επαγγελματίες διατύπωσαν αντιρρήσεις, καθώς το έργο –όπως εκτελέστηκε– αποκλίνει από την αρχική μελέτη. Σημαντικά στοιχεία, όπως δέντρα, παγκάκια και πέργκολες, που προβλέπονταν για να δώσουν χαρακτήρα και «ανάσα» στους δρόμους, δεν υλοποιήθηκαν, προκαλώντας εύλογες αντιδράσεις.

Ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου δήλωσε στο Loutrakiblog ότι θα υπάρξει μέριμνα, με κονδύλι του Δήμου, για την τοποθέτηση πρασίνου και καθιστικών όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη. Μένει, όμως, να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα ξεχαστούν.

Το μεγάλο ζητούμενο: η εικόνα της κεντρικής λεωφόρου

Αν και το Open Mall φέρνει μια πρώτη ανάσα ανανέωσης, δημιουργώντας πλατείες ανάμεσα στις πολυκατοικίες που σε πνίγουν, αυτό που πλέον αναμένει η τοπική κοινωνία είναι η ουσιαστική ανάπλαση της κεντρικής λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου. Εκεί, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η υπερβολική συγκέντρωση κάδων απορριμμάτων.

Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι το Λουτράκι είναι ίσως η μοναδική τουριστική πόλη της χώρας όπου ο κεντρικός δρόμος είναι γεμάτος κάδους σκουπιδιών, δημιουργώντας μια εικόνα που δεν συνάδει ούτε με το τουριστικό προφίλ της πόλης, ούτε με τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των κατοίκων.

Η λύση είναι γνωστή και δοκιμασμένη σε πολλές πόλεις: υπογειοποίηση κάδων. Στην ιδανική περίπτωση, η υπογειοποίηση θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ήδη στο Open Mall, όχι μόνο για τον κεντρικό άξονα, αλλά και για τα έξι κάθετα στενά που περιλαμβάνονται στο έργο. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, τουλάχιστον η κεντρική λεωφόρος οφείλει να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές που θα βελτιώσουν την εικόνα της.

Το Open Mall στο Λουτράκι είναι μια ευκαιρία για την πόλη. Η αισθητική αναβάθμιση όμως δεν μπορεί να είναι «μισή δουλειά». Αν δεν τοποθετηθούν τα δέντρα, τα παγκάκια, οι πέργκολες και αν δεν υπάρξει λύση για τους κάδους, το έργο κινδυνεύει να μείνει ανολοκλήρωτο και να καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών περισσότερο ως χαμένη ευκαιρία παρά ως τομή αναβάθμισης.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Δημοτικής Αρχής. Η κοινωνία περιμένει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πράξεις.

Χ@ρα

- Advertisement -

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τώρα τα μαγαζιά θα γνωστοποιούνται μόνο στους πεζούς. Άρα χάνουν τη μεγαλύτερη πελατεία. Θα ειναι καταστροφή για τα μαγαζιά. Κρίμα !

  2. Πιο μεγαλη βλακεια που εγινε ποτε . Εκοψαν την ανοδο που εβγαζε στη Καραισκακη στην Παναγια κ εκοψαν την καθοδο απο την Εκκλησια κ τωρα κανεις ολοκληρα τετραγωνα γ να κατεβεις κ να ανεβεις!! Αστερια !!!!

  3. Καλή σήμανση και καλά φώτα και ελέγχο στους δρόμους χρειάζεται δυστυχώς δεν είναι προτεραιότητα , πολλά ατύχηματα ,πολύ κλάμα μετά δυστυχώς …. Και πάρκινγκ 0….

  4. Σωστή σε βλέπω.Πρεπει να τα λέμε ολλα.Την μπάλα όμως πρέπει να την έχουν και οι πολίτες αυτής της πόλης.Να αλλάξουν νοοτροπία και να μηνεχουνεξω από τα μαγαζιά τους τα αυτοκινητατους τους κωνουςτους και τις καρέκλες τους. Αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία ούτε ο Γκιωνης ούτε κανένας άλλος δεν θα αλλάξει την κατάσταση.Ομαδικη δουλειά από ολλους.

  5. Ξενομανια.
    Εγω θυμαμαι μικρος στην Αθηνα που προλαβα δρομο την Ερμου με αυτοκινητα και καποια στιγμη πεζοδρομηθηκε.
    Τη σημερον ημερα τη πεζοδρομηση τη λενε Open Mall.
    Αντι Ψευδεις ειδησεις εγινε απο καποιους Fake news.
    Και παει λεγοντας.

  6. Το έργο είναι ωραίο. Η Π. Γιάτρισσας όμως αρχίζει να μετατρέπεται σε άναρχο πάρκινγκ μοτοσυκλετών. Όποιος θέλει κιόλας μπαίνει και με αμάξι, κάνοντας πέρα τα δύο πλαστικά εμπόδια. Πρέπει να μπουν κολωνάκια και όσον αφορά τις μηχανές να κόβουν καθημερινά κλήσεις. Πρέπει επίσης να προσέξουν στη γωνία Βενιζέλου και Π. Γιάτρισσας την τσιμεντένια ράμπα. Στο αριστερό μέρος (δίπλα στο 45) είναι φαγωμένη, ενώ η αντίστοιχη στην Κολοκοτρώνη είναι πλήρης. Θα σκοτωθεί κανένας άνθρωπος. Συμφωνώ πολύ ότι τα παγκάκια και το πράσινο είναι απαραίτητα για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής μας. Απαραίτητο όμως είναι να μπουν και καλαθάκια απορριμμάτων, κάτι που δεν ακούω καθόλου να συζητιέται. Κάποιοι βλέπουν τις εισόδους των πολυκατοικιών και τις βάσεις των δέντρων ως κάδους και αφήνουν από καφέδες μέχρι σουβλάκια και φαγωμένους ηλιόσπορους.

  7. ευτυχως που εγινε ο πεζοδρομος και τωρα το πληθος περπαταει ποιο ανετα εκει ! τα καταστηματα ξαναγεμισαν κοσμο και τωρα εχουν υπερκερδη !! αυτο ειναι αναβαθμιση πολης , τρελλο γλεντι !!!

  8. Αν ο εργολάβος πήρε την δουλειά με την αρχική μελέτη η οποία έχει μέσα δένδρα παγκάκια κλπ για πιο λόγο θα πρέπει ο δήμος να πληρώσει με δικά του έξοδα να τα βάλει;;;;

  9. Και τα μηχανάκια πάνω στο πεζοδρόμιο…να μη ξεχνάμε και τις καλές μας συνήθειες. Η προσβασιμότητα είναι εφικτή για όλους; Γιατί αν κρίνω από το δεξί πεζοδρόμιο της Σολωμού κατά την άνοδο της οδού, δεν είναι….Επαυξάνω για τους κάδους απορριμμάτων, πέργκολες, παγκάκια. Εν έτει 2025 εξαιρετική μελέτη και ακόμη καλύτερη η υλοποίηση αυτής.

  10. Εγώ πάντως στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω τον ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟ.Μονο ένας τέτοιος Δημαρχος αρμόζει σε αυτόν τον Δήμο της κακομαθησιας της αναρχίας και της μασάς.Για να δούμε τότε τι θα κάναμε.

  11. Ανοιξτε τον πεζοδρομο της Παναγιας για αυτοκινητα μπας και σωσετε τιποτα …θα ειναι μικροτερη η αποτυχια !!! Ερημος δρομος στο κεντρο του λουτρακιου !!!!!!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog