Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025

Γιατί το Open Mall του Λουτρακίου πρέπει να παραμείνει πεζόδρομος — και να μην ξαναγεμίσει αυτοκίνητα

- Advertisement -

Η εικόνα στο κέντρο του Λουτρακίου σήμερα προκαλεί προβληματισμό. Στους δρόμους του Open Mall, εκεί όπου το έργο υπόσχεται έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκού τύπου εμπορικό πεζόδρομο, τα αυτοκίνητα έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν. Εκεί που σχεδιάστηκε να περπατούν οικογένειες, να αναπνέει η πόλη, να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις, τώρα ξαναπαρκάρουν τζιπ και δίκυκλα.

Οι επαγγελματίες της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: αν δεν χαρακτηριστούν οριστικά πεζόδρομοι οι νέες διαμορφωμένες οδοί, το έργο θα χάσει τον λόγο ύπαρξής του. «Δεν κάναμε Open Mall για να γίνει πάρκινγκ», λένε με νόημα αρκετοί έμποροι. Το αίτημα είναι σαφές !να παραμείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί για τους ανθρώπους, όχι για τα οχήματα.

Η ουσία του Open Mall: οι άνθρωποι, όχι τα Ι.Χ.

Το πρόγραμμα των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου δεν φτιάχτηκε για να ομορφύνει απλώς μερικούς δρόμους. Ο στόχος του είναι η αναζωογόνηση του εμπορίου μέσα από την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Πεζόδρομοι, μικρές πλατείες, ομοιογενείς προσόψεις, πράσινο, φωτισμός και ψηφιακές υποδομές, όλα αυτά συνθέτουν ένα νέο μοντέλο αστικής αγοράς, όπου ο πεζός γίνεται πρωταγωνιστής.

Όταν όμως η κίνηση των οχημάτων επιστρέφει, το αποτέλεσμα είναι το ακριβώς αντίθετο: ο θόρυβος, οι εξατμίσεις και η αίσθηση ασφυξίας διώχνουν τον περαστικό, μειώνουν τον χρόνο παραμονής, υπονομεύουν την εμπορική δραστηριότητα. Οι πεζόδρομοι δεν είναι πολυτέλεια, είναι προϋπόθεση για να ξαναπάρει ζωή το κέντρο.

Ανάμεσα στις πολυκατοικίες, μικρές πλατείες – μεγάλες ανάσες

Το σχέδιο που συζητείται προβλέπει τη δημιουργία μικρών πλατειών ανάμεσα στις πολυκατοικίες. Χώροι που σήμερα είναι απλώς περάσματα ή θέσεις στάθμευσης, μπορούν να μετατραπούν σε σημεία συνάντησης, σε ανάσες δροσιάς και κοινωνικής ζωής.

Παγκάκια, πράσινο, σκίαση, παιδικά καθίσματα, ακόμη και υπαίθριες εκθέσεις ή μικρές συναυλίες όλα αυτά συνθέτουν μια νέα ταυτότητα για το Λουτράκι, πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη. Και φυσικά, αποτελούν ζωντανό κίνητρο για να ανοίξουν νέα μαγαζιά και να επιστρέψει το ενδιαφέρον των καταναλωτών στο ιστορικό εμπορικό κέντρο.

Η θέση των εμπόρων: “Αφήστε μας να δουλέψουμε σε ήρεμο περιβάλλον”

Οι έμποροι δεν ζητούν απλώς καλλωπισμό. Ζητούν συνθήκες που θα κρατήσουν την αγορά ζωντανή. Η εμπειρία άλλων πόλεων,από το Ναύπλιο μέχρι τα Χανιά, δείχνει πως οι πεζόδρομοι όχι μόνο δεν «πνίγουν» την εμπορική κίνηση, αλλά την αυξάνουν θεαματικά. Ο πεζός που αισθάνεται άνετα να κυκλοφορήσει, να ψωνίσει, να πιει τον καφέ του χωρίς φόβο και καυσαέριο, μένει περισσότερη ώρα, επιστρέφει ξανά και ξανά.

Η πεζοδρόμηση λοιπόν δεν είναι αντικίνητρο για το εμπόριο, είναι η μόνη διέξοδος του. Ειδικά για ένα τουριστικό Λουτράκι, που θέλει να προσελκύσει όχι μόνο κατοίκους, αλλά και επισκέπτες με υψηλότερες απαιτήσεις.

Η επόμενη μέρα

Η απόφαση τώρα βρίσκεται στα χέρια του Δήμου και των αρμόδιων αρχών. Θα επιτρέψουν να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία αστικής αναβάθμισης ή θα προχωρήσουν σε οριστική θεσμοθέτηση των πεζοδρόμων;

Η απάντηση δεν αφορά μόνο τους εμπόρους, αλλά και κάθε κάτοικο που θέλει ένα Λουτράκι πιο καθαρό, πιο ανθρώπινο και πιο φιλόξενο.
Γιατί στο τέλος της ημέρας, μια πόλη που ανήκει στους πεζούς της, είναι μια πόλη που ζει, όχι απλώς κυκλοφορεί.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να δει το παράδειγμα άλλων πόλεων και άλλων χωρών πώς αντιλαμβάνονται τους πεζόδρομους και πεζόδρομους ήπιας κυκλοφορίας. Θα πρέπει αν θέλουμε να είναι σοβαροί να απαγορεύσουν την διέλευση αυτοκινήτων πλην των κατοίκων που εισέρχονται σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με είσοδο επί του πεζόδρομου καθώς και σε μικρά οχήματα τροφοδοσίας σε συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο (όχι κατά την διάρκεια λειτουργίας καταστημάτων). Πλήρης απαγόρευση στάθμευσης/στάσης οχημάτων πάσης φύσεως (τετράτροχο/διτροχο). Βέβαια αυτό σημαίνει θέληση και εφαρμογή και επιβολή, πράγμα δύσκολο για την σημερινή δημοτική αρχή που δεν εφαρμόζει ήδη τον ΚΟΚ (κράνος)

  2. Περιμενω απο την κυρια Πρωτοπαππα (μιας και αυτη ειναι αντιπολιτευση) να το φερει στο επομενο δημοτικο συμβουλιο.
    Επισης θα ηθελα και απο το blog (αν εχουν τον χρονο & την διαθεση) μετα απο λιγες μερες και αρθρο με φωτογραφιες,γιατι αυτες μενουν και αυτες δειχνουν την πραγματικη κατασταση (βεβαια η δημοτικη αρχη για το promo των εργων της ειχε κλεισει & ειχε απομακρυνει τα αυτοκινητα αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα).
    Αν το εργο δεν γινει οπως πρεπει & δεν εξυπηρετει τους σκοπους για τους οποιους εγινε,αν οι δρομοι που θα πεζοδρομηθουν εχουν την τυχη του ‘πεζοδρομου’ του Αγιου Ιωαννου ,τοτε σημαινει οτι ολα εγιναν για να φανε καποιοι τα κονδυλια και απο το προηγουμενο πακετο και απο το καινουργιο που τοσο περιφανα παρουσιασαν σαν κατορθωμα οτι καταφεραν.

  3. Δεν υπάρχει οπεν μολ. Αυτα είναι μανταμσουσουδισμοι. Πεζοδρομοι είναι χωρίς λογο ύπαρξης οταν το ν1 πρόβλημα στο Λουτράκι είναι το πάρκινγκ. Εξάλλου οι άνθρωποι εκεί που έχουν γκαράζ τι θα κάνουν; θα τους ρο καταργήσετε για να πουλάτε μακετες με open mall?
    Βλαχοδημαρχοι, ε βλαχοδημαρχοι, μάθατε και το mall 2 δεκαετίες αφου πέθανε στην Αμερική. Δε κοιτάτε να στρώσετε τους δρόμους που έχουμε ηδη και είναι η χωμα η τόσο χάλια που το χωμα θα ηταν βελτίωση.

  4. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΗΠΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ.ΗΔΗ ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΑΡΚΑΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑΤΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΡΗ.ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΝΧΕΙ; ΚΑΝΕΙΣ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΥΑΛΑ

  5. Τώρα θα το γράψω και αν έρθει καλός. Ο φίλος πού λέει μην το λέτε οπεν μόλ είναι σωστός. Αυτό είναι ελληνική ονομασία και δεν χρησιμοποιεί την ονομασία κάνεις στο εξωτερικό. Το να κλείνει κάποιος δρόμος σε κεντρικό σημείο κάποιας πόλης στο εξωτερικό όπως γίνετε σε αυτό που φτιάχνει ο Δήμος υπάρχουν πολλές διαφορές προς την λειτουργία του ας πούμε. Μία σημαντική διαφορά είναι ότι συνήθως στα κεντρικά σημεία των πόλεων δεν είναι κατοικίες και πολυκατοικιες σαν το Λουτράκι για να υπάρχει το πρόβλημα του πσρκσρισματος. Εννοείται ότι δεν βλέπουμε αυτοκίνητο και μόνο εκφόρτωσης τροφοδοσίας μαγαζιών,κολονάκια να ανεβαίνουν κλπ. Στην περίπτωση του Λουτρακίου υπάρχουν πολλά προβλήματα και κυρίως με τούς μόνιμους κατοίκους και τα αυτοκίνητα τους.

  6. Αν επιτραπεί μόνιμα η στάθμευση οχημάτων, τότε τσάμπα η φασαρία και η σκόνη, όπως και τα χρήματα. Ας τα άφηναν όλα όπως ήταν. Η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ούτε στην Π. Γιάτρισσας, ούτε στη Σολωμου. Μόνο αν εξαιρέσεις κάτι κενές θέσεις δέντρων στον 1ο δρόμο, που τις έκλεισαν αντί να φυτέψουν κάτι. Ας έδιναν τα λεφτά να φτιαχτούν τα πάρκα που έχουν το χάλι τους μετά από 15 χρόνια εγκατάλειψης, και κανένας δρόμος που να έχει όντως ανάγκη επιδιόρθωσης (πχ η πίστα εντουρο που οδηγεί από την Κοραή προς νεκροταφείο και Άγιο Φανούριο κλπ). Ειδικά εκεί το σπας το αμάξι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog