Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025

Εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων ενόψει της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων

είναι ορθό να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.

- Advertisement -

Ενόψει της εορταστικής περιόδου, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, κρίνει σκόπιμο να σας υπενθυμίσει την επιδίωξη εκ μέρους σας κάθε δυνατής προσπάθειας για την εντατικοποίηση των υγειονομικών ελέγχων σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν την εποχή αυτή στην αγορά της Χώρας, (αυξημένη εμπορική δραστηριότητα της περιόδου, αυξημένη παραγωγή, διακίνηση και κατανάλωση τροφίμων και ποτών).

Στο πλαίσιο των υγειονομικών ελέγχων που ήδη διενεργούνται σε όλη την επικράτεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και οι οποίες θα εντατικοποιηθούν, είναι ορθό να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που χαρακτηρίζει εκάστη.

Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν :

 Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται
επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων, στα ζαχαροπλαστεία, στα αρτοποιεία, στις υπεραγορές τροφίμων.
 Στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ποτών, οι οποίες λόγω των ημερών
δέχονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων προς αποθήκευση.
 Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης αυτών είτε εντός των εν λόγω χώρων, είτε εκτός αυτών των χώρων (με διανομή ή απευθείας διάθεση στον καταναλωτή).
 Στα κρεοπωλεία, στα πρατήρια ζαχαροπλαστικής-άρτου, στα ιχθυοπωλεία, στις κάβες, σε συναφείς επιχειρήσεις λιανικής διάθεσης ευαλλοίωτων προιόντων.
 Στους χώρους εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων.
 Στους χώρους παρασκευής και διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (κοινωνικά
συσσίτια, δομές κ.λπ.).
 Στις υπαίθριες αγορές, στους εορταστικούς πάγκους και λοιπές προσωρινές εγκαταστάσεις διάθεσης τροφίμων που οργανώνονται προσωρινά λόγω των εορτών.
 Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές, στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.
 Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα, από την αυξημένη ζήτηση και την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.
 Στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, τρένων, αεροδρομίων και λιμένων.
 Στους χώρους αναψυχής, δημοσίων θεαμάτων (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.).
 Στα ξενοδοχεία και εν γένει σε όλα τα τουριστικά καταλύματα.
 Στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λπ.

Ειδικότερα, εφιστάται προσοχή:

α. Στην τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής των χειριστών τροφίμων, πιστοποιητικού υγείας
εργαζομένων εν ισχύ, χρήση μέσων ατομικής προστασίας όπου αυτά χρειάζονται και στην αυστηρή
τήρηση κανόνων υγιεινής.
β. Στην εφαρμογή των μέτρων καθαρισμού, απολύμανσης και εξυγίανσης.
γ. Στον καλό αερισμό όλων των χώρων της επιχείρησης.
δ. Στην πιστή εφαρμογή των Κανόνων Ορθής Υγιεινής Πρακτικής ανάλογα με το είδος της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλης της παραγωγικής αλυσίδας, από την παρασκευή, μεταποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση έως και τη διάθεση του τελικού προϊόντος προς στον καταναλωτή.

Επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι τα τελευταία χρόνια, λαμβάνουν χώρα, πλέον εντός ενός νέου επιχειρηματικού πλαισίου επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό προκύπτει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης και προσφοράς τροφίμων και ποτών. Γεγονός το οποίο αποτελεί πρόκληση για προγραμματισμένους και οργανωμένους υγειονομικούς ελέγχους-δράσεις, εκ μέρους των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται τόσο η Δημόσια Υγεία και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ως εκ τούτου, οι υγειονομικοί έλεγχοι πλέον πρέπει να λαμβάνουν υπόψη:

 Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές
πλατφόρμες.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται :

-στην νομιμότητα της εγκατάστασης και λειτουργίας,
-στην επάρκεια και καταλληλότητα των χώρων παρασκευής,
-στον ορθό και πλήρη εξοπλισμό,
-στην τήρηση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής.


 Την αυξημένη διακίνηση γευμάτων μέσω οχημάτων κατά την εορταστική περίοδο.

Ο υγειονομικός έλεγχος ασκείται σε όλη την αλυσίδα μεταφοράς των γευμάτων και αφορά σε:

-το χρόνο παράδοσης
-τη θερμοκρασία συντήρησης-μεταφοράς
-την καθαριότητα και υγιεινή του μεταφορικού μέσου
-την τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας, όπου απαιτείται.
 Τις αυξημένες ποσότητες αποθηκευμένων πρώτων υλών, πριν και κατά τη διάρκεια της
εορταστικής περιόδου, με στόχο τη διασφάλιση:
-της καταλληλότητας των προιόντων,
-της ορθής αποθήκευσης (θερμοκρασίες, υγρασία, οργάνωση αποθήκης),
-της αποφυγής επιμολύνσεων,
-της τήρησης των κανόνων ιχνηλασιμότητας.

Για τη διενέργεια των Υγειονομικών Ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:

 να χρησιμοποιούν τα Προτυποποιημένα Φύλλα Ελέγχου, σύμφωνα με την (ανωτ. 5) σχετ. ισχύουσα Υγειονομική Διάταξη,
 να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας των επιχειρήσεων,
 να ελέγχουν ιδιαιτέρως τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, τα οποία είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες με σκοπό την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων,
 να διενεργούνται δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών για μικροβιολογικό έλεγχο, όπου κρίνεται αναγκαίο.

Τέλος επισημαίνεται ότι :

  1. Ο υγειονομικός έλεγχος πρέπει να διενεργείται με πνεύμα καλής συνεργασίας με τους
    επαγγελματίες, με πιστή όμως εφαρμογή της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.
  2. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται παραβάσεις εξαιτίας των οποίων είναι δυνατόν να
    προκληθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  3. Οι επαγγελματίες και οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι
    αποσκοπούν αποκλειστικά στη διαφύλαξη και προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
  4. Η δράση των Υγειονομικών Υπηρεσιών επιδιώκει την πρόληψη, την προστασία του καταναλωτή και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υγειονομικών προτύπων σε όλες τις επιχειρήσεις και
  5. να περιλαμβάνει την εφαρμογή της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας.
    Οι κ. κ. Περιφερειάρχες όλων των Περιφερειών της Χώρας, ως αποδέκτες του παρόντος,
    παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους αρμόδιους Υγειονομικούς υπαλλήλους (εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής ή νυχτερινής απασχόλησης, μεταφορικών μέσων κ.λπ.), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες, λόγω της εποχής, υποχρεώσεις τους.
    Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
    Οι οικείες Περιφέρειες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και η Υγιεινή Περιβάλλοντος γενικότερα.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog