Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2025

Ηχηρή απουσία του Δήμου Λουτρακίου από τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Γαλλίας

- Advertisement -

Αντί για την IFTM Top Resa στο Παρίσι, ο Δήμος έστειλε συνεργάτιδα του Δημάρχου σε Γενική Συνέλευση στην Ιταλία.

Η έκθεση που όλοι ήταν – κι εμείς όχι

Από τις 23 έως 25 Σεπτεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η IFTM Top Resa, η μεγαλύτερη διεθνής τουριστική έκθεση της Γαλλίας και μία από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Παρόντες: η Υπουργός Τουρισμού, Περιφέρειες, Δήμοι,(άπαντες από την Κορινθία), επιχειρηματίες, τουριστικοί φορείς.
Απόντες: ο Δήμος Λουτρακίου.

Παρά το ότι ο Δήμος διαθέτει πλέον θεσμοθετημένη Αντιδημαρχία Τουρισμού, κανείς δεν βρέθηκε στο Παρίσι για να προωθήσει τον τόπο μας, να χτίσει συνεργασίες και να διατηρήσει το μερίδιο της γαλλικής αγοράς.

«Έχουμε ήδη Γάλλους τουρίστες» – Η αστεία δικαιολογία

Σύμφωνα με διαρροές, η επίσημη γραμμή ήταν πως «δεν χρειάζεται να πάμε στη Γαλλία γιατί έχουμε ήδη Γάλλους τουρίστες».
Πρόκειται για δήλωση που υπονομεύει τον ίδιο τον τουρισμό.
Ο τουρισμός δεν είναι ποτέ δεδομένος. Οι αγορές αλλάζουν, οι προορισμοί ανταγωνίζονται, οι συνεργασίες κερδίζονται ή χάνονται. Δεν αρκεί να «έχεις» μια αγορά, πρέπει να τη διατηρείς και να την αναπτύσσεις. Και για το Λουτράκι, με τη μοναδική του ταυτότητα (ιαματικά λουτρά, spa, φυσικές ομορφιές, ιστορία, καζίνο, παραλίες), η γαλλική αγορά είναι στρατηγικής σημασίας.

Αντί για Γαλλία, στην Ιταλία με… την ειδική συνεργάτιδα

Την ίδια περίοδο, ο Δήμος Λουτρακίου επέλεξε να δώσει βαρύτητα αλλού: στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA) που πραγματοποιήθηκε στη Montegrotto Terme, στην Ιταλία (23-26 Σεπτεμβρίου 2025). Μια σημαντική μεν διοργάνωση για τις ιαματικές λουτροπόλεις της Ευρώπης, όμως με σαφώς πιο περιορισμένο εύρος από μια διεθνή τουριστική έκθεση όπως η IFTM. Tη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση.

Το πρόβλημα δεν είναι η παρουσία στην Ιταλία,άλλωστε το Λουτράκι δικαιούται και πρέπει να μετέχει σε διεθνή δίκτυα spa. Το πρόβλημα είναι ποιος στάλθηκε να εκπροσωπήσει τον Δήμο. Όχι ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, όχι έστω ένας δημοτικός σύμβουλος, αλλά η ειδική συνεργάτιδα Με απόφαση του ίδιου του Δημάρχου (Απόφαση 18865/19.09.2025), δαπανήθηκαν 1.316 ευρώ για μετακινήσεις και αποζημιώσεις, ώστε η συνεργάτιδα να παρευρεθεί στη συνέλευση.

Πολιτική επιλογή

Η απουσία από τη Γαλλία και η επιλογή της Ιταλίας δεν είναι τυχαία. Είναι πολιτική επιλογή.Ο Δήμος Λουτρακίου επέλεξε να απουσιάσει από το κορυφαίο τουριστικό γεγονός της Γαλλίας, όπου η χώρα μας έδωσε ισχυρό παρών, και προτίμησε να στείλει συνεργάτιδα του Δημάρχου σε μια συνέλευση, παρακάμπτοντας τον θεσμικά υπεύθυνο Αντιδήμαρχο Τουρισμού ή σε περίπτωση κωλύματος άλλο αιρετό!
Μια επιλογή που δείχνει:

  • Έλλειψη στρατηγικής: δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο για τον τουρισμό.
  • Υποβάθμιση θεσμών: αγνοείται ο ρόλος του αρμόδιου αντιδημάρχου.
  • Μικροπολιτική λογική:Οι θεσμοί υποβαθμίζονται, οι αρμόδιοι απαξιώνονται και η εικόνα του Δήμου στο εξωτερικό εξαρτάται από προσωπικές επιλογές.

Η τουριστική πολιτική στον αυτόματο πιλότο

Το Λουτράκι έχει όνομα, ιστορία, ταυτότητα. Δεν μπορεί να είναι θεατής από απόσταση στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις. Δεν μπορεί να χάνει εδάφη την ώρα που άλλοι δήμοι και περιφέρειες διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τα αποτελέσματα του τουρισμού ήταν ορατά το καλοκαίρι δυστυχώς! Ο τόπος μας αξίζει σοβαρή τουριστική πολιτική, με σχέδιο, συνέχεια και παρουσία στα μεγάλα τραπέζια.

Η απουσία από τη Γαλλία δεν είναι απλά «λάθος». Είναι πολιτική ήττα και ταυτόχρονα συνειδητή αδιαφορία για το αύριο του τουρισμού μας.

Η απουσία από τη Γαλλία δεν είναι απλό «λάθος». Είναι σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του τόπου και ταυτόχρονα ένδειξη αδιαφορίας για το μέλλον του τουρισμού μας. Σημειώνεται ότι ο δήμος μπορούσε να συμμετέχει με δικό του περίπτερο – δωρεάν παραχώρηση από την Περιφέρεια.

Ερώτημα παραμένει: Ποιος χαράσσει πολιτική στον τουρισμό του Λουτρακίου; Ο Αντιδήμαρχος ή οι προσωπικές επιλογές του Δημάρχου;

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog