Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2026

Κόρινθος: Απολογισμός πεπραγμένων Σταυρέλη για την προηγούμενη εβδομάδα

Η τριβή με την κοινωνία ήταν και παραμένει για μένα ανάγκη.

- Advertisement -

Ποτέ δεν μου άρεσε να μένω κλεισμένος σε ένα γραφείο –κι από τότε που έγινα Δήμαρχος, ακόμα λιγότερο. Όχι γιατί δεν σέβομαι τη δουλειά που γίνεται εκεί, αλλά γιατί πάντα πίστευα πως η ουσία της αυτοδιοίκησης βρίσκεται έξω.

Στους δρόμους, στις γειτονιές, στις εκκλησίες, στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Στις αίθουσες που γεμίζουν από κόσμο, στις κουβέντες με τους συμπολίτες μου.

Η τριβή με την κοινωνία ήταν και παραμένει για μένα ανάγκη. Να δίνω το «παρών» εκεί όπου χτυπά ο παλμός της πόλης και των χωριών μας. Να δέχομαι την αγάπη σας, αλλά και να ακούω τα παράπονά σας. Να εισπράττω την εμπιστοσύνη σας, αλλά και την αγωνία σας. Να βλέπω από κοντά τι πάει καλά και τι χρειάζεται διορθώσεις.

Μου λένε πολλοί συνάδελφοι πόσο βαριούνται αυτή την περίοδο με τις κοπές της πίτας. Αλλά για εμένα αυτές οι στιγμές δεν είναι, απλώς, παρουσίες στο πρόγραμμα. Είναι η ζωοδόχος δύναμη που με κρατά σε εγρήγορση, που μου θυμίζει γιατί κάνω αυτή τη δουλειά και για ποιον την κάνω. Γιατί μόνο έξω, μέσα στην κοινωνία, μπορείς να καταλάβεις πραγματικά τι σημαίνει να υπηρετείς τον τόπο σου.

Γι αυτό, λοιπόν, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω σήμερα κάπως διαφορετικά, όχι με όσα κάναμε σε επίπεδο δράσεων και έργων, αλλά με την παρουσία μου μέσα στην κοινωνία, που παραμένει σταθερή επιλογή για την διοίκησή μου.

Αυτή την εβδομάδα είχαμε την καθιερωμένη μηνιαία επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο, όπου αναπτύχθηκε διάλογος με πολίτες, φορείς, συλλόγους και τη Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας για τα πραγματικά ζητήματα της περιοχής. Η δική μου αντίληψη προϋποθέτει τα προβλήματα να λύνονται με παρουσία και διάλογο, που γεννά λύσεις και ιδέες.

Βρέθηκα ακόμα στον τελικό μπάσκετ των σχολείων μαζί με τον αντιδήμαρχο Σταύρο Δανιήλ, αλλά και στον εσπερινό για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου Φουστανελά, του εν Ιωαννίνοις, στην Αγία Αναστασία της Ποσειδωνίας. Όχι μόνο για την γιορτή, αλλά και για τη μνήμη και για την συνέχεια που μας κρατά δεμένους ως κοινωνία.

Και τέλος, οι κοπές πίτας. Πολλές, σε όλο τον Δήμο.

Από την πίτα του Δήμου Κορινθίων και των εργαζομένων του , μέχρι το Σύλλογο Εθελοντών Εξαμιλίων. Από τα ΚΑΠΗ Τενέας και Αθικίων, μέχρι τους Πολιτιστικούς συλλόγους Άσσου Η ΡΕΑ, τον ΑΡΙΩΝΑ, του Αγίου Ιωάννου, της Σολυγείας. Κι από τους επιστημονικούς συλλόγους των Δικηγόρων, των Ιατρών, των Οδοντιάτρων και των Φραμακοποιών, μέχρι τους αθλητικούς συλλόγους ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ (σκάκι) και ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, αλλά και της Ένωσης Αποστράτων Κορινθίας μέχρι τον Σύλλογο Γυναικών ΤΕΝΕΑΤΙΣΣΕΣ. Όπως είπα ήδη, όλες αυτές οι εκδηλώσεις δεν είναι απλώς τυπικές ανταλλαγές ευχών για τη νέα χρονιά, αλλά μια ευκαιρία συνάντησης, χαλαρής κουβέντας και επιβεβαίωσης ότι αυτός ο Δήμος έχει ζωντανά κύτταρα.

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής πήραμε μια απόφαση που λέει πολλά για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό στον δημόσιο χώρο. Το 2026 δεν νοείται αθλητισμός, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Η μίσθωση χημικών τουαλετών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, κάνει τα γήπεδά μας πιο ανθρώπινα και πιο λειτουργικά. Πολύ περισσότερο, όταν όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται πια στις κερκίδες. Αυτά δεν είναι λεπτομέρειες, αλλά σεβασμός.

Παράλληλα, προχωρήσαμε τους διαγωνισμούς για τα προγραμματισμένα έργα στο Στεφάνι (Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (γήπεδο 5χ5 και πλατεία) 467.500 € με έκπτωση 20% και την Ξυλοκέριζα (Κατασκευή αθλοπαιδιών (γήπεδα τέννις, μπάσκετ, βόλλευ, κ.ά.) 985.000€ με έκπτωση 24%.

Η καθημερινή μάχη των υποδομών συνεχίζεται. Αυτή την εβδομάδα είχαμε μία ακόμα τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για το αποχετευτικό του Σαρωνικού, μία ακόμα σύσκεψη στη ΔΕΥΑΚ για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και καθημερινές συναντήσεις με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, για την στενή παρακολούθηση όλων των εξελισσόμενων έργων, που είναι πολλά και σύνθετα. Να πω στο σημείο αυτό ότι η ενίσχυση με τους συνεργαζόμενους μηχανικούς στην Τεχνική Υπηρεσία, που προσλάβαμε μέσω του «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΥ» αποδίδει, καθώς οι διαδικασίες τρέχουν πιο γρήγορα και αυτό κάνει διαφορά στην πράξη.

Η κοινωνική πολιτική συνεχίζει να είναι βασικός παράγοντας για την δική μας διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη εγκαινιάσαμε το νέο αναβαθμισμένο, σύγχρονο χώρο που θα φιλοξενεί το ΚΑΠΗ Τενέας. Ενώ την Παρασκευή, η παρουσίαση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» δείχνει πώς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της κοινωνικής συνοχής. Τόσο το νέο ΚΑΠΗ, όσο και το νέο σπίτι για 19 οικογένειες (28 ωφελούμενους) μας θυμίζουν ότι οι δομές αυτές δεν είναι κτίρια. Είναι χώροι ζωής, συνάντησης και αξιοπρέπειας.

Τέλος, την Τρίτη, παρουσιάστηκαν στο θέατρο του δημαρχείου Κορίνθου τα εναλλακτικά σενάρια του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τις Δημοτικές Ενότητες Κορινθίων, Άσσου-Λεχαίου και Τενέας, παρουσία του Υφυπουργού μας και καλού φίλου του Δήμου μας και των Κορίνθιων, Νίκου Ταγαρά, η συμβολή του οποίου είναι μεγίστη σε πολλά θέματα του Δήμου Κορινθίων.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναπτύχθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια που αφορούν τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τον συνολικό αναπτυξιακό προσανατολισμό της περιοχής, τα οποία θα καθορίσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Δήμου για την επόμενη 15ετία. Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες, τους συλλόγους και τους τοπικούς φορείς να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία της διαβούλευσης η οποία είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 20 Ιανουαρίου.

Αυτά για την εβδομάδα που μας πέρασε. Μια ακόμα εβδομάδα με δουλειά, με παρουσία και με μια σταθερή προσπάθεια να μη μένει τίποτα πίσω. Ούτε τα έργα, ούτε οι άνθρωποι.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog