Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

ΕΝΑΣ ΣΠOΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

- Advertisement -

Ξημερώματα του Σαββάτου έφυγε για πάντα από κοντά μας… μια τεράστια προσωπικότητα, ένας από τους ανθρώπους που καθόρισε εν ολίγοις το σύγχρονο τρόπο ζωής μας αλλά και όσα το μέλλον θα φέρει.

Ο Καθηγητής Ζορές Αλφιόρωφ, ο δικαίως αποκαλούμενος ‘Πατέρας της Σύγχρονης Φυσικής’, ξεκίνησε το ταξίδι του για τα άστρα, λίγο πριν συμπληρώσει τα 89 χρόνια ζωής του.

Γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1930 και η κλίση που έδειξε από μικρός στις επιστήμες τον οδήγησε στις ανάλογες σπουδές και στη συνέχεια στο ερευνητικό στάδιο όπου και διέπρεψε.

Χάρις στις ερευνές του στο πεδίο των ημιαγωγών και των οπτοηλεκτρονικών, υπήρξε ο πατέρας της κινητής τηλεφωνίας, των CD και DVD αλλά και της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Υπήρξε επίσης ο καταλυτικός παράγων στη βελτίωση της επικοινωνίας των δορυφόρων με τη Γή.

Ως επιστέγασμα των ερευνών του και των επιτευγμάτων του, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το έτος 2000, αλλά και το ( αντίστοιχο Ιαπωνικό) Βραβείο KYOTO.

Με το χρηματικό έπαθλο που συναποτελεί το Βραβείο Νόμπελ, έθεσε το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του Ακαδημαικού Ιδρύματος στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο, εκτός από τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, αποτελεί το σημαντικότερο Ερευνητικό Κέντρο της Ρωσίας στον τομέα της Βιονανοτεχνολογίας, με αξιοθαύμαστα μέχρι στιγμής ερευνητικά αποτελέσματα.

Ο Ζορές Αλφιόρωφ, υπήρξε επίτιμο μέλος 60 διεθνών Ακαδημιών και Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Είχε παρασημοφορηθεί με όλα τα Ανώτατα Παράσημα της χώρας του, όπως επίσης και με πληθώρα Ανωτάτων Παρασήμων από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και με τη διάκριση του Αξιωματικού της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας.

Με το Λουτράκι τον συνέδεαν στενοί δεσμοί. Τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της θερμότατης φιλίας που δημιουργήθηκε με την οικογένεια του Αλεξάνδρου Οικονόμου η οποία και τον φιλοξενούσε στο ξενοδοχείο της στην κεντρική Πλατεία, μαζί με τη σύζυγό του και μέλη της οικογενείας του, επισκέφθηκε την πόλη μας κατ’επανάληψη. Επαινούσε πάντα με τα θερμότερα λόγια τις ομορφιές της πόλης μας και ιδιαιτέρως τα δημοτικά λουτρά (SPA), τα οποία επισκέπτονταν όσο του επέτρεπαν οι αντοχές της υγείας του αλλά και τον ευρύτερο χώρο του Δήμου μας.

Συχνότατα επισκέπτονταν τις παραλιακές ταβέρνες του Λουτρακίου και απολάμβανε την πόλη μας, χωρίς δυστυχώς να τον αναγνωρίζουν οι περισσότεροι απ’όσους συναντούσε στο δρόμο.

Ήταν πάντοτε πρόθυμος να βοηθήσει, όχι μόνο λόγω της αγάπης που έτρεφε για τον τόπο μας αλλά και λόγω του κύρους που είχε, για την εξέλιξη της περιοχής μας αλλά και της Περιφέρειάς μας.

Ήταν εν ενεργεία Βουλευτής στο Ρωσικό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος. Η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά μας ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Όλος ο Πλανήτης θα τον θυμάται με ευγνωμοσύνη αλλά πιο πολύ οι φίλοι του στο Λουτράκι που τους ευεργετούσε με την παρουσία του και έκανε τη ζωή τους πιο μεγάλη και πιο λαμπρή.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη 5 Μαρτίου και αναμένεται να παρευρεθεί και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αντίο Φίλε Ζόρες

Καλό Ταξίδι

Οι φίλοι στο Λουτράκι θα σε θυμούνται και θα σε αγαπούν για πάντα

 

Στο Λουτράκι με τον βοηθό του Καθηγητή MIKHAIL DUBINA, Υπουργό Υγείας της Περιφέρειας της Αγ. Πετρούπολης και Επικεφαλής του Εθνικού Ερευνητικού Οργανισμού Νανοτεχνολογίας της Ρωσίας και τον Πέτρο Οικονόμου

 

Στη Στοκχόλμη, παραλαμβάνοντας από το Βασιλέα Κάρολο Γουστάβο το Βραβείο Νόμπλελ Φυσικής 2000.

Με τον πολυαγαπημένο φίλο του, Αλέξανδρο Οικονόμου. Δεν τους συνέδεε μόνο μια βαθιά φιλία και αλληλοεκτίμηση αλλά είχαν και μια απίστευτη φυσιογνωμική ομοιότητα, σαν δίδυμοι αδελφοί

Στην παραλία Λουτρακίου με τους οικογενειακούς φίλους Ι. Κεσίσογλου, Πέτρο Οικονόμου και τον Ιταλό Πρόεδρο του εκεί Συλλόγου Φίλων Ζ. Αλφιόρωφ. Ο Νομπελίστας φέρει στο δεξί πέτο του σακακιού του το διάσημο της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλίας και στο αριστερό πέτο το διάσημο του Βραβείου Νόμπελ.

 

Κόβοντας μαζί με τη σύζυγό του Ταμάρα την τούρτα γενεθλίων της, εν πλώ, στο καράβι ALBONA, περιπλέοντας το Λουτράκι

Η οικογένεια Αλφιόρωφ, στην παραλία Λουτρακίου. Διακρίνονται ο Ζορές, η σύζυγός του Ταμάρα, ο γιός του Ιβάν, η κόρη Ιρίνα και ο εγγονός Μάκαρ.

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog