Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Δημόσιο: Τι αλλάζει σε γονικές άδειες και μειωμένο ωράριο εργασίας

- Advertisement -

Διευκρινιστική εγκύκλιος φέρνεις τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο. Ανατροπή στις τρίμηνες άδειες ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές. Πώς η άδεια άνευ αποδοχών επηρεάζει επιδόματα και προαγωγές. Τι προβλέπεται για τις ειδικές άδειες λόγω αναπηρίας.

Ευνοϊκές αλλαγές για κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων στη χορήγηση αδειών και στην εφαρμογή μειωμένου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, φέρνει διευκρινιστική εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι αλλαγές αφορούν στις χορηγήσειςτρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, ειδικής άδειας και μειωμένου ωραρίου λόγω αναπηρίας, καθώς και μειωμένου ωραρίου σε υπαλλήλους γονείς ενήλικων τέκνων με αναπηρία.

Ειδικότερα, μετά από σχετική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με τη χορήγηση τρίμηνης άδειας ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, από την εγκύκλιο προκύπτει ότι η άδεια χορηγείται αυτοτελώς για κάθε τέκνο ξεχωριστά (δηλαδή τρείς μήνες για το τρίτο παιδί, τρείς μήνες για το τέταρτο παιδί κλπ.) και όχι άπαξ, όπως συνέβαινε έως τώρα, με βάση εγκύκλιο του 2008.

Για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο χρόνος απουσίας των υπαλλήλων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας μόνο η προβλεπόμενη ελάχιστη διάρκεια της γονικής άδειας άνευ αποδοχών, δηλαδή οι τέσσερις μήνες. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας λογίζεται για τον υπολογισμό των αποδοχών, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

 

Πηγή: newsit.gr

 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog