Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τι αλλάζει στο Αιγαίο η αγορά stealth μαχητικών F-35 από την Τουρκία.Πόσο μεγάλη είναι πραγματικά η απειλή, ποια τα ελληνικά αντίμετρα

- Advertisement -

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έχει λάβει «πράσινο φως» για την αγορά 24 επιπλέον μαχητικών F-35 της Lockheed Martin, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, σε συνέντευξή του στο A Haber την Τρίτη…

Η Υπογραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να παραγγείλει μια δεύτερη δόση αεροσκαφών. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση επί του θέματος, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters πως αυτή θα αποτελείται από 24 αεροπλάνα.

Η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα της F-35 το 2018. Σύμφωνα με την υπογραμματεία, οι επόμενες παραλαβές αναμένονται το 2021 και το 2022.

Η Lockheed κατασκευάζει τρεις παραλλαγές του F-35 για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και 10 χώρες οι οποίες σκοπεύουν να αποκτήσουν το αεροσκάφος: Τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ολλανδία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Εκπρόσωπος της εταιρείας έχει δηλώσει πως «την τιμά» η δέσμευση της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Σημειώνεται πως το αμερικανικό κομμάτι του συνολικού προγράμματος αναμένεται να αγγίξει κόστος ύψους 379 δισ. δολαρίων. Συνολικά, 3.000 αεροσκάφη του τύπου αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία ανά τον κόσμο μέσα στα επόμενα έτη.

Η Τουρκία είχε κάνει τις πρώτες παραγγελίες το 2014, για δύο αεροσκάφη, και μετά πρόσθεσε άλλα τέσσερα το 2015. Απώτερος στόχος είναι η αγορά 100 μαχητικών.

Τι σημαίνει το F-35 στα χέρια της Τουρκίας για την Ελλάδα

Η ένταξη του προηγμένου αυτού, αμερικανικής προέλευσης μαχητικού στο τουρκικό οπλοστάσιο αποτελεί σημαντικό λόγο προβληματισμού για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, λόγω των stealth χαρακτηριστικών του, που έχουν αποτέλεσμα να εμφανίζει πολύ μικρό ίχνος στα ραντάρ. Ωστόσο, στην «άλλη πλευρά του λόφου», η ανάπτυξη του F-35 έχει χαρακτηριστεί από πάρα πολλά προβλήματα, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να θεωρείται ένα από τα πλέον προβληματικά και δαπανηρά στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όπως εξήγησε στη HuffPost Greece ο Ευστάθιος Κουτσουράκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και συντονιστής των ομάδων του τομέα αμυντικών θεμάτων, το F-35 είναι ένα αεροσκάφος για το ποιο έχουν λεχθεί πολλά και αντικρουόμενα, «κάτι φυσικό για αεροσκάφος που ενσωματώνει τόσο καινοτόμες τεχνολογίες. Σαφώς είναι οπλικό σύστημα που δεν έχει ακόμα δοκιμαστεί, αλλά εάν αληθεύουν τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, από την εταιρεία ή μελλοντικούς χρήστες, είναι βάσιμο να υποθέσουμε πως το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι “game changer”, δηλαδή αλλάζει δεδομένα στο Αιγαίο».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Κουτσουράκης, δεν είναι πρόκειται μόνο για ένα αεροσκάφος το οποίο μπορεί να δώσει εναέρια υπεροχή στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα και ένα αεροσκάφος πρώτου πλήγματος, καθώς ενσωματώνει τεχνολογία stealth, «δηλαδή μια τεχνολογία που του επιτρέπει να έχει πολύ μικρό, αν όχι μηδενικό, ίχνος ραντάρ».

«Προς το παρόν αποτελεσματικά αντίμετρα σε κάτι τέτοιο δεν έχουμε, τουλάχιστον στο Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας θα είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου αεροσκάφους. Πρακτικά η μόνη λύση της Ελλάδας στο Αιγαίο θα είναι να προμηθευτεί αντίστοιχου επιπέδου, ή το ίδιο αεροσκάφος, δηλαδή να αποκτήσουμε και εμείς F-35, με τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία stealth στο Αιγαίο».

Αυτό όμως, τονίζει ο κ. Κουτσουράκης, σημαίνει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν, καθώς «εφόσον υπάρχει τέτοιο οπλικό σύστημα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, πλεονέκτημα θα έχει αυτός που θα το χρησιμοποιήσει με επιθετικό τρόπο πρώτος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η επιθετική πολιτική έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και προβάλλεται ως η καλύτερη δυνατή λύση σε στρατιωτικό επίπεδο».

Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο: «Σε αντίθετη περίπτωση, αν εμείς λόγω οικονομικής κρίσης δεν προμηθευτούμε αντίστοιχα αεροσκάφη, είναι προφανές πως η Τουρκία στο αιγαίο θα αποκτήσει πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κουτσουράκης υπενθυμίζει πως πρόκειται για ένα πολύ νέο οπλικό σύστημα, οπότε η υπάρχουσα γνώση είναι περιορισμένη. «Οπότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, αν και κάποιες από αυτές είναι αρκετά βάσιμες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η χώρα μας θα κληθεί να επανεξετάσει το όλο εξοπλιστικό της πρόγραμμα προκειμένου να αντιμετωπίσει το αντίστοιχο τουρκικό το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή».

Από πλευράς του, ο Ιωάννης Μάριος Τσάλτας, στρατηγικός αναλυτής και υποψήφιος διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εκτιμά πως η έλευση του F-35 στο Αιγαίο αποτελεί σίγουρα λόγο προβληματισμού, αλλά όχι απαραίτητα ανησυχίας.

«Η κίνηση αυτή δεν είναι κάτι καινούριο, απλά είναι επιβεβαίωση της πρόθεσης της Τουρκίας να προμηθευτεί μέχρι 100 τέτοια μαχητικά. Από εκεί και πέρα για την ελληνική πλευρά θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός επειδή τα μαχητικά αυτά είναι μαχητικά κρούσης αυξημένων δυνατοτήτων, και τα πρώτα με χαρακτηριστικά stealth στο Αιγαίο, αλλά όχι ανησυχία, καθώς, αφ’ενός το όλο πρόγραμμα αντιμετωπίζει προβλήματα ακόμα και η ένταξή τους δεν θα γίνει στο άμεσο μέλλον, αφ’ετέρου δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις δυνατότητες stealth της εξαγώγιμης έκδοσης του μαχητικού (που θα παραλάβει η Τουρκία), αλλά αναμένουμε να είναι αρκετά κατώτερες σε σχέση με την έκδοση για την αμερικανική αεροπορία. Δεν αναμένω να είναι κάτι το οποίο δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει η ΠΑ ακόμα και με σημερινά μέσα» αναφέρει ο κ. Τσάλτας.

Όσον αφορά στο θέμα της εξαγώγιμης έκδοσης, ο κ. Κουτσουράκης από πλευράς του σημειώνει ότι «λέγεται ότι θα έχει μικρότερες δυνατότητες όσον αφορά κυρίως στα ηλεκτρονικά, αλλά και τα stealth χαρακτηριστικά, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε ακριβώς τα χαρακτηριστικά της για να μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Σημειώνεται πως στο θέμα των τουρκικών F-35 έχει αναφερθεί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ερωτηθείς σχετικά με τα σχέδια εκσυγχρονισμού της ΠΑ, δήλωσε πως τα νέα τουρκικά μαχητικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με «ανάλογο σύστημα» και πως στο πλαίσιο επέκτασης της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ στόχος θα είναι η ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας με «αντίστοιχα αεροσκάφη με αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πιλότοι μας».

Μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας

Κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραλείπεται στην όλη «εξίσωση» είναι το ότι η Τουρκία είναι συμπαραγωγός του F-35, κάτι που συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για τη στρατιωτική της βιομηχανία, ένα εκ των οποίων είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας. «Να θυμίσω ότι ένας στόχος που έχει εκφραστεί από την τουρκική πλευρά είναι το 2023 να αποκτήσουν τη δυνατότητα παραγωγής αποκλειστικά τουρκικής σχεδίασης μαχητικού, αν και κάτι τέτοιο είναι μάλλον υπερβολικά υπερφίαλο. Να σημειωθεί πάντως ότι γενικά όλα τα εξοπλιστικά της προγράμματα η Τουρκία έχει φροντίσει για συμπαραγωγή, και αυτό έχει λειτουργήσει υπέρ της, μακροπρόθεσμα, και είναι λόγος που η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό. Είναι πλέον ασφαλές να πούμε πως η Τουρκία διαθέτει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο» αναφέρει ο κ. Κουτσουράκης.

- Advertisement -

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κ.κουτσουρακη θελετε αντιμετρα απο την πλευρα μας;;;;……αγαραζοντας su-35 απο ρωσια και γεμιζοντας με s-400 τα νησια. Σας φαινεται υψυλο το κοστος;;δωστε την σκυρο για βάση στους ρωσους….κι ασε τους τουρκους αν θελουν να κανουν πτησεις με τα f35

  2. 6:22 π.μ. ώπα, εσύ τη βρήκες τη λύση. Οι Ρώσσοι δεν είναι Σέρβοι, αλλά πάντα αναξιόπιστοι. Οι Ρώσσοι δεν ενδιαφέρονται για ομόδοξα τόξα κλπ, αλλά για τα συμφέροντα της Ρωσσίας αποκλειστικά. Ιστορία ξέρεις να διαβάσεις κανα ρημάδι να μάθεις από το παρελθόν?

  3. Εχεις δικιο…..ενα ειρωνικο σχολιο εκανα. Ορμομενος ομως απο τις γνωσεις σου στην ιστορια μπορεις να θυμηθεις καποιον/ους που μας βοηθησαν χωρις να ενδιαφερονται για τα δικα τους συμφεροντα;;; δουνε και λαβειν ειναι ολα. Και μην μου πεις οτι "δινοντας" ενα νησι του αιγαιου για βαση των ρωσων η ελλαδα θα ζημιωθει;;; Εδω εχει πουληθει ολοκληρη η χωρα.. Και δεν χρειάζεται να διαβασουμε ιστορια για να το μαθουμε αυτο….το ζούμε καθημερινως τα τελευταια 5 χρονια

  4. Εχεις δικιο…..ενα ειρωνικο σχολιο εκανα. Ορμομενος ομως απο τις γνωσεις σου στην ιστορια μπορεις να θυμηθεις καποιον/ους που μας βοηθησαν χωρις να ενδιαφερονται για τα δικα τους συμφεροντα;;; δουνε και λαβειν ειναι ολα. Και μην μου πεις οτι "δινοντας" ενα νησι του αιγαιου για βαση των ρωσων η ελλαδα θα ζημιωθει;;; Εδω εχει πουληθει ολοκληρη η χωρα.. Και δεν χρειάζεται να διαβασουμε ιστορια για να το μαθουμε αυτο….το ζούμε καθημερινως τα τελευταια 5 χρονια

  5. 7:08 μ.μ. φίλε μου, ειρωνικό δεν ήταν το σχόλιό σου, διότι επιμένεις στην άποψή σου. Για την ιστορία που ανέφερες, έχεις δίκιο. Για το παρόν, ναι. Η Ελλάδα θα ζημειωθεί και πολύ μάλιστα.
    1) Αν οι Τούρκοι πετάνε πάνω από την Σκύρο, οι Ρώσσοι δεν θα έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πλήξουν εχθρικό αεροπλάνο, αν αυτό δεν θίγει τα συμφέροντά τους. Δεν απειλεί την βάση τους. Εσύ δηλαδή νομίζεις ότι αν οι Τούρκοι επιτεθούν στην Κω, οι Ρώσσοι θα τρέξουν να τους αναχαιτίσουν; Και αν ναι, γιατί; Για να προστατεύσουν τα Ελληνικά σύνορα; Για ποιόν σκοπό;
    2) Παραβλέπεις τον Αμερικανικό παράγοντα διότι μια τέτοια κίνηση θα έθιγε σίγουρα τα δικά τους συμφέροντα, οπότε και λόγο θα είχαν να πλήξουν μετά την Ελλάδα ως αντίποινα (όχι απαραιτήτως πολεμικά αντίποινα) και να διαχειρίζονταν πλέον αλλιώς τις Ελληνοαμερικανικές αλλά και τις Ελλητουρκικές σχέσεις.
    Έλα, λίγο μυαλό δεν βλάπτει. Τυχαίο είναι νομίζεις που παραγγελίες οπλικών συστημάτων κάνουμε πρωτίστως από την Αμερική και όχι την Ρωσσία;

  6. Φιλε μου Ενα σχολιο εκανα και παμε να το αναγάγουμε σε διαπραγματευση του ΟΗΕ για επιλυση του ελληνοτουρκικου. Στην προηγουμενη απαντηση μου δεν διακρινω καμια επιμονη σε καμια αποψη. Κι επιδη πραγματι λιγο μυαλο (παραπανω) δεν βλαπτει απλη ερωτηση στις ιστορικες σου γνωσεις εκανα. Θα συμφωνησω ομως μαζι σου πως ειμαστε "γιουσουφακια" των αμερικανων

  7. Ναι, αλλά ένα σχόλιο που ονομάτισες ειρωνικό και πιο κάτω επέμενες ότι δεν θα ήταν κακό για εμάς να παραδίδαμε ένα νησί στους Ρώσσους ως βάση. Αν γράφεις αλλά δεν καταλαβαίνεις ή δεν θυμάσαι ούτε καν εσύ ο ίδιος τι γράφεις, τότε είναι περιττό να σχολιάζω επί των γραφομένων σου. Ούτε ΟΗΕ χρειάζεται, ούτε τίποτε. Λίγα εγκεφαλικά κυτταράκια χρειάζονται, αλλά μάλλον…Γιάννης θα λέγεσαι…

  8. Φιλαρακο χρησιμοποίησε τουλαχιστον τα δικα σου πληρως ανεπτυγμενα εγκεφαλικα κύτταρα να μας πεις την αποψη σου αν θες φυσικα για το θεμα αντι να σχολιαζεις-κριτικαρεις αποψεις. Δωσε τα φωτα σου σε μας. Και προς θεου……..την γνωμη σου θελουμε οχι να σε κριτικαρουμε και σιγουρα οχι να σου μοιασουμε……..οπως κι αν λεγεσαι…

  9. Αν ήθελες να μου μοιάσεις, δεν θα το θεωρούσα ευχάριστο. Ακόμη και ο "αγάπη μόνο" δήλωσε στον Θέμο ότι τον θεωρούν πρότυπο για τη νεολαία, και το δέχεται, λέει. Σκέψου μυαλά! Οπότε θα ένοιωθα όμοιος με δαύτον. Αλλά εσύ ίσως έχεις το νεολληνικό χούι: "κριτικάρω αλλά αρνούμαι να κριτικάρομαι".
    Για τα φώτα μου που λες πως θες, δυστυχώς αδυνατώ να πάρω θέση, διότι είναι απίστευτα μπερδεμένη η κατάσταση οπότε θα ακουγόμουν γελοίος αν προσπαθούσα να βρω λύση. Άλλως θα γινόμουν βουλευτής. Να ρωτήσω μόνο: αν αυτοί στην βουλή αδυνατούν να βρουν αξιόπιστες λύσεις για τόσο σοβαρά θέματα, τότε γιατί βάζουν υποψηφιότητα; Για τη μάσα και τη ρεμούλα εμφανώς.
    Και να σου συμπληρώσω: ο Πλάτων είχε πει πως αν έχεις να πεις κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι καλύτερο της σιωπής. Κατάλαβες λοιπόν γιατί δεν έχω να εκφέρω γνώμη επί του θέματος; Γιατί δεν μπορώ να ξέρω ούτε το ελάχιστο πολιτικό παρασκήνιο που θα μπορούσε να επιτρέψει ή αποτρέψει αγορά S-300, S-400 ή Su-35. Πες μου αν διαφωνείς μαζί μου, θα διαβάσω προσεκτικά την άποψή σου, αλλά όχι να φάσκεις και να αντιφάσκεις, σε παρακαλώ. Κάτι σταθερό να εκφράσεις.
    Κάπου άνωθεν χρησιμοποίησα κι εγώ ο ίδιος οξεία γλώσσα απέναντί σου. Σου ζητώ συγγνώμη.

  10. συμφωνω με το σχολιο, αποψη,γνωμη οπως κι αν το πω για το θεμα των f35. Εχεις δίκιο…..το παρασκηνιο αγορας ή οχι αυτων των οπλικων συστηματων θα ειναι μεγαλο. Θα διαφωνησω ομως μαζι σου ως προς το χουι..Δεν ξερω εαν ειναι νεοελληνικο ή οχι παντος το σιγουρο ειναι πως σχολιαζω,κριτικαρω και δεχομαι,επιζητω την κριτικη. Αλλωστε κριτικαρωντας με καποιος κερδιζω,μαθαινω,διορθωνομαι. Και απο ολα αυτα τα σχολια εμαθα. Οσων αφορα την οξεια γλωσσα οπως πολυ σωστα την ονομασες θα ζητησω κι εγω συγνωμη με την σειρα μου.. Απλως Χρησιμοποίησα την ίδια γλωσσα ενοχλημενος απο σενα…….Και εννοειται δεκτη η συγνωμη

  11. 11:19 μ.μ. φίλε μου γι'αυτό είπα ότι ΙΣΩΣ έχεις το ελάττωμα του να μην δέχεσαι κριτική. Διότι τα γραφόμενά σου, εννοώ το ύφος σου, δεν έδειξαν άνθρωπο εμπαθή, όπως διάφορα "μούσμουλα" εδώ μέσα. Ειδεμή δεν θα πιθανολογούσα με "ίσως", αλλά θα συμπέρανα μετά βεβαιότητος. Δεν σε έχω ενώπιόν μου, οπότε έκανα το λάθος να σε κατηγοροποιήσω αρχικώς με δαύτους. Γι'αυτό σου ζήτησα συγγνώμη και μάλιστα την επαναλαμβάνω και εδώ με κάθε ειλικρίνεια.

  12. 9.43 εχεις δικιο…Ισως με τα σχολια και τις απαντήσεις μου εδειξα εναν χαρακτηρα που δεν με αντιπροσωπευει, του ξερολα του εξυπνακια και του ανθρωπου που δεν δεχεται κριτικη. Χαρηκα ομως που τα ειπαμε εστω και πισω απο μια οθονη και ενα πληκτρολόγιο. Φυσικα κααι θα δεκτο την συγνωμη και με την σειρα μου θα σου ξαναζητησω κι εγω

  13. 12:34 μ.μ. εκτός του ότι είσαι λεβέντης και Κύριος (με κεφαλαίο), εγώ προσωπικά δεν αισθάνθηκα επί προσωπικού καμία σκληρότητα στα γραφόμενά σου, ίσως επειδή προέβην σε παραλληλισμό με την υπέρμετρη αναίδεια κάποιων άλλων εδώ μέσα. Εσύ όμως ξεχωρίζεις με διαφορά και μπράβο σου!!

  14. Και εγώ θα σου έλεγα με τη σειρά μου, αντί να ευχαριστήσεις εμένα που απλώς ανέφερα το οφθαλμοφανές, να ευχαριστήσεις καλύτερα τους γονείς σου για τη διαπαιδαγώγιση που σου παρείχαν και παρέχουν και να τους συγχαρείς εκ μέρους μου. Είναι όντως ελπιδοφόρο να στελεχώνεται η νεολαία μας από τέτοιας ποιότητος άτομα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog