Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Εντοπίστηκε το αρχαιότερο αίμα ανθρώπου ηλικίας… 5.300 ετών

- Advertisement -

Ερυθρά αιμοσφαίρια βρέθηκαν στις πληγές του Oetzi, ενός ανθρώπου των σπηλαίων ηλικίας 5.300-ετών. Ο Oetzi είχε βρεθεί κατεψυγμένος στις ιταλικές Άλπεις το 1991…

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, μία μελέτη, έδειξε ότι η αξιοσημείωτη διατήρηση του σώματος του Oetzi επεκτείνεται ακόμη και στο αίμα που έχυσε λίγο πριν πεθάνει.

Ο Oetzi βρέθηκε για πρώτη φορά από κάποιους οδοιπόρους θαμμένος με ένα βέλος στην πλάτη του. Υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση ως προς το αν έπεσε στο σημείο και πέθανε ή θάφτηκε εκεί από άλλους.

Ο καθηγητής Albert Zink και οι συνεργάτες του εφάρμοσαν μία εξειδικευμένη τεχνική για να εξετάσουν το αίμα γύρω από τη πληγή.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι στο δείγμα του Oetzi περιέχονται δομές με ένα δείκτη σε μορφή «ντόνατ», όπως ακριβώς έχουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αλλά τα επίπεδα σε ινώδες ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι θα αναμενόταν σε νωπά τραύματα.

«Η θεωρία ότι ο Oetzi πέθανε αμέσως μετά τον τραυματισμό του από το βέλος, όπως είχε κάποτε ανακοινωθεί, και όχι μερικές μέρες μετά, δεν μπορεί πλέον να γίνει δεκτή», παρατήρησε ο καθηγητής Zink.

Πηγή: defencenet.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog