Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Πάγωσε» το διοικητήριο στην Ποσειδωνία ;

- Advertisement -

Στο συρτάρι της περιφέρειας Πελοποννήσου φαίνεται πως έχει μπει ο φάκελος «διοικητήριο Π.Ε Κορινθίας – Ποσειδωνία».

 

Καμία απολύτως εξέλιξη δεν καταγράφεται ως προς την διευθέτηση των αντικρουόμενων απόψεων περι της θέσεως και μάλιστα; Όταν τα διοικητήρια στις έδρες των άλλων νομών, προχωρούν. Η τελευταία εξέλιξη αφορά στο διοικητήριο της Αρκαδίας, της κεντρικής δομής και της έδρας ουσιαστικά της περιφερειακής αρχής. Όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων παραχώρησε στην περιφέρεια έκταση 8,5 περίπου στρεμμάτων για την ανέγερση νέου διοικητηρίου στην οδό Τάπιας στην Τρίπολη. Ο χώρος αυτός μάλιστα είχε και παλαιότερα, επι νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, παραχωρηθεί, ωστόσο καμία ενέργεια δεν είχε προχωρήσει ως προς την αξιοποίηση του και την ανέγερση νέου διοικητηρίου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Κορινθία. Η  έκταση του πρώην στρατοπέδου Τζαναβάρα στην Ποσειδωνία παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας επί νομαρχίας Νίκου Ταγαρά και Υπουργίας Θεόδωρου Κοτσώνη (2007) και με στόχο την αξιοποίηση της ως νέο διοικητήριο δεδομένου ότι τι κτίριο της Κροκιδά δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες, μάλιστα αρκετές υπηρεσίες ήταν διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια της πόλης, κατάσταση η οποία παραμένει ως και σήμερα.

Η παραχώρηση αφορούσε στα 7 από τα 10 στρέμματα της έκτασης. Ο τότε Νομάρχης «έτρεξε» τις διαδικασίες, έλυσε το πρόβλημα του ρυμοτομικού σχεδίου (η έκταση ήταν εκτός σχεδίου πόλης), επέλεξε την μέθοδο του ΣΔΙΤ και μόλις ένα έτος μετά την παραχώρηση εκ Υπουργείου προχώρησε στην 1η φάση της δημοπράτησης του έργου.

Τι περιελάμβανε;  Τριώροφο κτίριο επιφάνειας 10.445 τ.μ και δυο υπόγειους χώρους 10.400 τ.μ. 

Το χρονοδιάγραμμα ήταν σφιχτό, οι εργασίες θα ξεκινούσαν στα τέλη του 2009 και θα ολοκληρώνονταν σε 2 χρόνια, το 2011. Δεν ξεκίνησαν ποτέ διότι η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές και το διοικητήριο της Ποσειδωνίας στις καλένδες. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέλαβε στη θέση του Θεόδωρου Κοτσώνη ο Πάνος Μπεγλίτης και η υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο την ΑΒΑΞ «πάγωσε» αφού ο νέος υπουργός είχε ενστάσεις αναφορικά με την μέθοδο του ΣΔΙΤ. 

Στα επόμενα χρόνια η συζήτηση περι νέου διοικητηρίου δεν άνοιξε ποτέ αφού το κόστος ,35 εκ ευρώ, ήταν απαγορευτικό για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης που ταλάνιζε τη χώρα.

 

Η πρόταση του 6ου Συντάγματος και η απόφαση του Δ.Σ Κορινθίων  

Βέβαια, σε όλο αυτόν τον σχεδιασμό ο δήμος Κορινθίων είχε πάντα διαφορετική άποψη. Ομόφωνες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου υποδεικνύουν ως χώρο νέου διοικητηρίου το 6ο Σύνταγμα Πεζικού, έναν χώρο που όμως δεν ανήκει στον δήμο, αναμένεται να περιέλθει και να αξιοποιηθεί. «Το θέμα του διοικητηρίου αφορά αποκλειστικά την περιφέρεια» διεμήνυε το 2020 με την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει και να στεγάσει τις υπηρεσίες της περιφέρειας σε όλους τους νομούς σε νέα διοικητήρια.

Αυτή η δήλωση, παρ ότι φαντάζει απολύτως λογική δεδομένου ότι μιλάμε για κτίριο και υπηρεσίες της περιφέρειας και ως εκ τούτου ουδείς άλλος πρέπει να έχει λόγο, οδήγησε σε αναβρασμό το δημοτικό συμβούλιο. Ήταν τότε που οι παρατάξεις της μειοψηφίας ζήτησαν επίμονα από το νέο Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο να επικαιροποιήσει την ειλημμένη απόφαση του οργάνου για διοικητήριο στο 6ο Σύνταγμα, αν και ο χώρος δεν ήταν διαθέσιμος.

Αυτή η συζήτηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο ωστόσο, δεν ήταν ομόφωνη, ο κ.Γιώργος Πιέτρης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της θέσεως της Ποσειδωνίας κάνοντας μάλιστα λόγο για τη νέα «ριβιέρα» της Κορινθίας.

Ακολούθησαν δηλώσεις επι δηλώσεων και μια πολεμική που δεν κατέδειξε παρά την αδυναμία συνεργασίας και συνεννόησης την ώρα δε που οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν δημόσια και ρητά την επιθυμία τους το νέο διοικητήριο να γίνει στην περιοχή τους.

Η περιφέρεια είναι αλήθεια προχώρησε σε πρώτες εργασίες στο χώρο, καθαρισμό και διαμόρφωση ωστόσο ο Παναγιώτης Νίκας, δια των ενεργειών του, έδειξε πως δεν επιθυμεί την σύγκρουση με την τοπική αυτοδιοίκηση που δεν αφορούσε μόνο το δήμο αλλά και δικά του στελέχη, ο κ.Χάρης Βυτινιώτης ευθαρσώς μίλησε και από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου για διοικητήριο στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού, αφήνοντας στην άκρη το βασικό του επιχείρημα ότι «η έκταση θα χαθεί εάν δεν αξιοποιηθεί ως χώρος διοικητηρίου».

Η τελευταία δημόσια δήλωση του Περιφερειάρχη για το θέμα του διοικητηρίου καταγράφεται τον Ιούνιο του 2022 σε μια από τις επισκέψεις του στην ΠΕ. Κορινθίας.. Εκεί ρητά είχε αναφέρει πως μεν η έκταση θα χαθεί και θα επιστραφεί στο Υπουργείο εάν δεν αξιοποιηθεί ως διοικητήριο είχε όμως σημειώσει προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν τις αντιδράσεις πως «το διοικητήριο είναι υπόθεση των Κορινθίων». Εκ τοτε καμία απολύτως αναφορά, από καμία πλευρά δεν έχει υπάρξει.

Τα νέα διοικητήρια βέβαια στους άλλους νομούς προχωρούν. Στην Κορινθία οι αγκυλώσεις, οι εγωιστικές απόψεις και η αδυναμία όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα συνεννόησης οδηγούν σε ακύρωση ουσιαστικά του έργου και σε παραμονή των υπηρεσιών σε ένα κτίριο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πληροί τις προδιαγραφές εργασίας, εξυπηρέτησης και σύγχρονης διοίκησης.

 

Πρέπει να σημειωθεί τέλος πως στην πολεοδόμηση του 6ου Συντάγματος την οποίαν υλοποιεί ο δήμος Κορινθίων, οι χρήσεις γης είναι ανοιχτές, πράγμα που σημαίνει πως προβλέπεται και νέο διοικητήριο. Το πότε βέβαια, είναι άγνωστο!  

X.B.

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η όλη ιστορία είναι αδικαιολόγητη και δείχνει την άγνοια των αρχόντων του Δήμου κ της Νομαρχιακής ηγεσίας!Η θέση της Ποσειδωνίας είναι τελείως απαράδεκτη, διότι το διοικητήριο θα πρέπει να εξυπηρετεί όλο τον Νομό´ Ενώ στην περιοχή ΔΕΝ υπάρχει πρόσβαση.

  2. Μπορείτε να χτίσετε το νέο διοικητήριο στη Λιμνη Βουλιαγμένης δίπλα από το Ipanema Beach Bar αν θέλουν να βλέπουν εκτός από βουνο και θάλασσα τώρα και λίμνη.

  3. Οι Κορινθιοι έχουν Θέμα με τον Συνοικισμο αλλά και την Ποσειδωνια! Τώρα βέβαια μια Πόλη που έχει γυρίσει την πλάτη στη Θάλασσα τι να Καταλάβει? Καλά έκανε ρε παιδιά το Λουτράκι που προτιμούσε να πετάει το νερό στη Θάλασσα πάρα να το δίνει στη Κόρινθο!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog