Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ναυάγιο δικαιώνει τον Ηρόδοτο 2.469 χρόνια μετά – ΦΩΤΟ

- Advertisement -

Με δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρει πως ο Ηρόδοτος δικαιώνεται 2.469 χρόνια μετά, αφού τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται απόλυτα με το κείμενό του.

Τον 5 αι. π.Χ, ο Έλληνας ιστορικός επισκέφθηκε την Αίγυπτο και έγραψε για ασυνήθιστα πλοιάρια που έπλεαν στον Νείλο.

Είκοσι τρεις γραμμές από το έργο του “Ιστορίαι”, που αποτέλεσε τη θεμελιώδη βάση της Ιστορίας στον δυτικό πολιτισμό, είναι αφιερωμένες στην περιγραφή αυτών των ποταμόπλοιων, των “μπάρις”.

Επί αιώνες, οι ειδικοί διαφωνούσαν όσον αφορά στην περιγραφή αυτών των πλοιαρίων καθώς δεν είχαν αρχαιολογικές αποδείξεις ότι είχαν υπάρξει ποτέ τέτοιου είδους ποταμόπλοια. Ωστόσο, τώρα, ο Ηρόδοτος επιβεβαιώνεται, γράφει ο Guardian, Ένα πολύ καλά διατηρημένο ναυάγιο εντοπίστηκε στο βυθισμένο λιμάνι της αρχαίας πόλης Ηράκλειο ή Θώνις στην Αίγυπτο

“Αυτό που περιέγραφε ο Ηρόδοτος ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσαμε. Μόλις ανακαλύψαμε αυτό το ναυάγιο συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο” είπε ο δρ. Ντέμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσίευσε τα ευρήματα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον δρ. Ρόμπινσον, οι προηγούμενοι επιστήμονες έκαναν λάθος προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το κείμενο του Ηροδότου χωρίς να έχουν απτά αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο ιστορικός παρακολούθησε την κατασκευή αυτού του ποταμόπλοιου το 450 π.Χ, περιγράφοντας το σκάφος με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.

Το ναυάγιο αυτό με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί.

 

Πηγή: enikos.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog