Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λουτράκι: Τι προτείνει η δημοτική κίνηση Νέος Δήμος Νέα Εποχή για την ανακύκλωση-διαχείριση απορριμάτων

- Advertisement -
Ότι πιο σωστό έχουμε διαβάσει για το μέγιστο πρόβλημα των σκουπιδιών που κανένας εώς τώρα όχι μόνο δεν μπορούσε να δώσει λύση αλλά ούτε καν τολμούσε να το αναφέρει στην προεκλογική του ατζέντα.Ο Δημήτρης Α. Γέρου και η ομάδα του τόλμησαν και κυριολεκτικά, μας κάλυψαν πλήρως! Διαβάστε με προσοχή, τι προτείνουν και εμείς σαν loutrakiblog να πούμε ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στον φίλο Δημήτρη!


Επενδύοντας στη διαμόρφωση της “πράσινης ταυτότητας” του νέου Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων, θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση τα ευαίσθητα και πολύπλοκα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Οι σημερινοί Δήμοι Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου Περαχώρας, όπως και οι όμοροι δήμοι, είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωποι, με το οξύ πρόβλημα των σκουπιδιών το οποίο οφείλεται τόσο στην έλλειψη μακροχρόνιου τοπικού σχεδιασμού, όσο και στην ατολμία πολιτικών αποφάσεων που επέδειξαν όλοι όσοι είχαν την ευθύνη, με αποτέλεσμα οι ανεξέλεγκτες χωματερές να επιφέρουν άμεσα και βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τόπος μας είναι το σπίτι μας.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας, έχει αλλάξει τη σύσταση και την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγουμε και αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο περιορισμός της σπατάλης των φυσικών πόρων.

Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη των πολιτών για άμεσες και δραστικές λύσεις, προτείνουμε μια καίρια αντιμετώπιση του ζητήματος η οποία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην ανακύκλωση και την περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Στόχος μας είναι να γίνει η ανακύκλωση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και «μεταδοτική» συνήθεια σε όλους τους συμπολίτες μας αποσκοπώντας σε μια πόλη, μηδενικών αποβλήτων. 

Πώς θα επιτευχθεί μια νέα πολιτική

Η ανακύκλωση δεν είναι μόδα αλλά η νέα ηθική των καιρών μας! Πρέπει να τη στηρίξουμε, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας. Είναι αναγκαίο για μας και τα παιδιά μας!

Η υιοθέτηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και η επέκταση της κάλυψης με τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε συμπολίτης μας σε κάθε γειτονιά, είναι απαραίτητη για την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων που θέτει η δημοτική κίνηση Νέος Δήμος – Νέα Εποχή. 

Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πολυπλοκότητα του αντικειμένου έγκειται στις διαφορές μεταξύ των ειδών των σκουπιδιών και των αποβλήτων και φυσικά στη διαφορετική αντιμετώπιση που απαιτείται. Η βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της τεχνολογίας αλλά ο ορθολογικός πολιτικός σχεδιασμός με βάση το θεσμικό πλαίσιο, εγγυάται την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος τοπικά και περιφερειακά. 

Σκοπός είναι να βρεθεί μια καθολική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων που δε θα επιβαρύνει τους δημότες. Λύση που να είναι τεχνολογικά εφικτή, νομικά επιτρεπτή, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμη και φυσικά κοινωνικά αποδεκτή.

Στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη και την πλέον οικονομική συνδυαστική διαχείριση των απορριμμάτων που θα γίνεται με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και οικολογική συμβατότητα, η δημοτική κίνηση Νέος Δήμος – Νέα Εποχή προτείνει:

Ανακύκλωση συσκευασιών, κομποστοποίηση των οργανικών υπολοίπων και ταφή μόνο των υπολειμμάτων.
Ανακύκλωση στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια μας. Είναι η μόνη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του παραγόμενο όγκου σκουπιδιών με τη συμμετοχή του πολίτη και την επαναχρησιμοποίηση των υλικών.
Άμεση έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης – κομποστοποίησης πιλοτικά στις μονοκατοικίες. Ο δήμος μπορεί να επιδοτήσει ή και να προμηθεύσει τους ειδικούς κάδους τους ιδιοκτήτες.
Χωροθέτηση ΧΥΤΥ εντός του νομού, για την υγειονομική ταφή των υπολοίπων στη βάση σχετικών μελετών και ισχυρών αποφάσεων του Συνδέσμου Δήμων Ανατολικής Κορινθίας.
Άμεση αποκατάσταση – απορρύπανση των χωματερών.
Ενίσχυση της ενημέρωσης και στήριξη της ανακύκλωσης στην πηγή.



Η καίρια και στοχευμένη ενημέρωση όλων των πολιτών – μικρών και μεγάλων – σχετικά με την ανακύκλωση και τις ωφέλειες της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας πολιτικής μας για τη δημιουργία μιας νέας συνείδησης. Μέσω της ευαισθητοποίησης θέλουμε να θεμελιώσουμε κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση και να γίνει πράξη ευθύνης για όλους μας η ανακύκλωση.  


Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ απαιτείται διαφάνεια και διαβούλευση σε κάθε στάδιο, ιδιαίτερα στους αμέσως επόμενους μήνες κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης και έγκρισης της χωροθέτησης, της οριστικοποίησης των απαιτούμενων μελετών για την αδειοδότηση και ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια της μεθόδου στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Μια τέτοια πολιτική έχει ανάγκη την ενημέρωση και συναίνεση των πολιτών ώστε ο νέος Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων να αποτελεί μια υπερήφανη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog